bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Рецепт успіху: в єдності - сила
16.08.2012

Історія страви від громади Яковлівської сільської ради

Село Баячівка (пізніше Яковлівка) засновано у першій половині 19 століття відставним офіцером Яковом Баячем. Про те, що наш край був не безлюдним степом, свідчить знахідка татарської монети 1346 року на південний схід від села Яковлівка, кам’яних знарядь праці, які відносяться до 7-5 тисячоліття до нашої ери. Горні виходи та сліди плавок стародавніх жителів близь сучасного міста Артемівськ та села Яковлівка були знайдені ще у 1865 році. У 1987 році село Яковлівка стало центром Яковлівської сільської ради, до якої входить 5 сіл: Яковлівка, Веселе, Липове, Василівка, Білогорівка. В різні часи в населених пунктах ради жили та живуть добрі та талановиті люди. Але сталося так, що в середині 2000-х років одними з найгостріших проблем населених пунктів ради були забезпечення населення питною водою, населених пунктів – зовнішнім освітленням та якісними дорогами, житлових будинків - новими покрівлями, дитячих закладів - опаленням, гарячою водою тощо. І сільська громада вирішила будь за що вирішити ці проблеми, створити сучасне село з розвинутою інфраструктурою, високим культурним та духовним розвитком населення. 

Інгредієнти: ефективне використання природних ресурсів, високий агропромисловий потенціал, можливості реалізації інвестиційних проектів, підвищення активності громади, створення власного комунального підприємства, розширення інформаційного простору (створення власного сайту).

З метою розбудови сучасного села проведений аналіз основних проблем в економічній, суспільній та екологічній сферах, аналіз сильних та слабких сторін, загроз та можливостей розвитку громади, проведений аудит території, складений інвестиційний паспорт громади, впроваджена об’єктивність, прозорість, інформаційна відкритість у співпраці влади та громади. Підвищена активність депутатів ради, створена громадська організація «Світанок», функціонують ініціативні групи громадян.

Спосіб приготування: небайдужі мешканці села об’єдналися в ГО «Світанок», першим керівником якої була Дубова Г.І. З переліку проблем, які є в громаді, на перше місце за опитуванням була винесена проблема водопостачання. Першою спробою громадської організації прийняти участь у проектах став проект «Реконструкція водопостачання» села Яковлівка, який виконувався в рамках Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та фінансувався Європейським Союзом та співфінансувався Програмою розвитку ООН, Яковлівською сільрадою, громадською організацією «Світанок». Проект був реалізований протягом 2009-2010 р.р. Батьківська громадськість школи, об’єднавшись в ініціативну групу, під керівництвом Великородної Н.М., реалізувала Проект «Покращення доступу громадян с.Яковлівка до якісних освітніх послуг. Капітальний ремонт вікон та дверей будівлі школи, навчання громади, безбар’єрний доступ», який був профінансований Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини та за кошти місцевої громади, реалізований Українським фондом соціальних інвестицій. Проект був реалізований протягом 2009-2010 р.р. 

 

Ініціативна група молоді на чолі з Самолевським А.С. розробила та реалізувала проект «За здоровий спосіб життя» в рамках конкурсу міні – проектів «Вместе сделаем жизнь лучше!», профінансований Фондом народного депутата України Сергія Петровича Клюєва. Проект був реалізований протягом 2011р. 

 

За ініціативою та під особистим керівництвом завідувача ДНЗ Профатілової В.К. виконаний проект «Відкриття групи раннього віку ДНЗ «Чебурашка»», профінансований Яковлівською сільською радою.Проект був реалізований протягом 2010 р.

Директором СБК Козачок О.В. була створена ініціативна група, яка розробила та втілила в життя Проект «Пусть пам’ять павшим позовёт потомков к подвигам и славе» (поточний ремонт пам’ятника у с. Яковлівка), в рамках конкурсу міні – проектів «Вместе сделаем жизнь лучше!», профінансований Фондом народного депутата України Сергія Петровича Клюєва. Проект був реалізований протягом 2012р. 

Десерт: В єдності наша сила! В цьому впевнені мешканці нашої громади. Перші кроки єднання і спроби разом реалізувати певну ідею, вирішити проблему дали позитивні результати і впевненість у своїх силах. Головне не стати на «граблі» мовчазної байдужості. Ініціативні групи та громадська організація «Світанок» Яковлівської сільської ради крім зазначених вище проектів, які успішно були реалізовані, розробляли інші проекти: «Уют» (капитальний ремонт шкільної їдальні), «Удивительная наука химия» (капитальний ремонт шкільного кабінету хімії), «Вода в кожний дім» (капітальний ремонт системи водопостачання по вулиці Молодіжна), « Дитячий ігровий майданчик ДНЗ «Чебурашка», «Никто не забыт, ничто не забыто» (реконструкція пам’ятника радянським воїнам в селі Білогорівка),«Центр духовності та культури» (створення інформаційно – методичного центру на базі кабінету інформатики Яковлівської ЗОШ, оснащення кабінету сучасним мультимедійним обладнанням). Два останні були реалізовані за рахунок місцевого бюджету у 2009 та 2011 році. 

Так, тільки в злагоді можна досягти спільної мети: створити умови для сталого розвитку громади.

Історія страви від громади Яковлівської сільської ради.

Коментар дегустатора: Наталя Профатілова, 29 років, [email protected] – директор Яковлівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, керівник ГО «Світанок», депутат сільської ради: «Як людина, яка народилася, виросла, створила нову сім’ю і знайшла справу свого життя в цьому селі, із задоволенням та гордістю спостерігаю позитивні зміни і перетворення в громаді, підвищення її активності, покращення якості життя. Як сучасна людина радію новому : новій справі, новому проекту, новим дитячим майданчикам, новим вікнам школи, оновленому скверу і пам’ятнику, новій дорозі, прагну подальших змін, бо зміни – це результат, це розвиток. Як представник громади, я взяла участь у семінарі-тренінгу в м. Артемівську, який проводила делегація польських колег з Люблінського воєводства за методикою «Радар». Поставила за мету втілення цієї методики як для вирішення важливих питань виховання молоді, так і для розв’язання проблем громади в цілому. Як депутат ради схвалюю те, що перетворення у громаді очолює місцева влада, яка підтримує всі ініціативи громади, спрямовує їх на шлях позитивних змін».

Контакти шеф-кухаря: Лариса Вікторівна Безсмертна, Яковлівський сільський голова, член ГО «Світанок», [email protected], (0627) 44-59-73, (050) 848-67-96.

Читайте також:

Рецепт успіху від "Півострова змін" 
Рецепт успіху: Євроінтеграція по-кролевецьки 
Рецепт успіху: від храму до кооперативу 
Рецепт успіху: Екологія по-донецьки
Рецепт успіху: Громадський контроль через газету
Рецепт успіху: Дозвілля дітей з особливими потребами
Рецепт успіху: Спортивний коктейль від села Бистрий
Рецепт успіху: Легкий десерт «Перлинова ніжність»
Рецепт успіху від громадської організації “Суха Плотина”
Рецепт успіху від ”Бучач-АРТ”

Контакти

  • Безсмертна Лариса Вікторовна
  • Яковлівська громадська організація ”Світанок”
  • [email protected]
  • (06274)30250
  • (06274)46710
  • http://artem-rayon.gov.ua/

Коментарі

Лариса Безсмертна   4267 днів тому   #  

Дуже файний рецепт!!!МОЛОДЦІ!!! Успіху вам в розвитку нових проєктів!!!

  •   Пiдписатися на новi
Раїса Бабченко   4266 днів тому   #  

Приємно познайомитися з успіхом громади села у соціально-економічному розвитку .Багато сел в Україні "вимерли", бо зміна форм власності на селі, менталитету людей не завжди була позитивною через відсутність громадських лідерів.Вважаю, що успіх громади Яковлівської сільскої ради допоможе відродитися і іншим .

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.