bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Рецепт успіху: від храму до кооперативу
23.07.2012

Історія страви від громади села Денежникове

Перша інформація про слободу Денежникове з'являється у історичних документах у 1839 році. Але вже в 1855 році був закладений перший камінь при початку будівництва на території Денежникове храму Апостолів Петра та Павла. Закінчено будівництво храму було у 1863 році (зруйнований у 1979 році).

Денежниківська сільська рада була відтворена в 1992 році. При хрущовському укрупненні в 1963 році територія села Денежникове втратила самостійність, як адміністративна одиниця, увійшовши до території Штормівської сільської ради. Тому зараз небайдужа частина громади (що сформувалась при будівництві сільського храму в період 1995 -2005рр. навколо сільського священнослужителя о. Василя – Попова Василя Андрійовича і яка з кожним роком кількісно і якісно зростає) намагається довести, насамперед собі, що вона здатна назавжди позбутися патерналістичних настроїв, здатна бути самодостатньою і активною, намагатися самостійно вирішувати проблеми і негаразди громади.

Інгредієнти

Територія громади села Денежникове, яка знаходиться в самісінькому центрі Луганської області, налічує 677 га, з них 288 га – територія населеного пункту. Крім того, за даними земельно-кадастрової документації враховано до земель Денежниківської сільської ради майже 4,5 тис. га ріллі та сільгоспугідь. У селі у 341 домогосподарстві мешкають 860 селян різних вікових груп.

Економічний розвиток громади забезпечує не влада, а місцевий бізнес. Місцеві підприємці та фермери за останні три роки збудували на території громади чотири ангари для збереження сільгосппродукції загальною потужністю майже на 3 тис. зерна та соняшнику, інвестувавши на ці об’єкти біля 6 млн. грн. та біля 2 млн. грн. – на придбання нової сільгосптехніки

Важливо, щоб процеси перетворень в громаді мали непереривний характер, підтримуючи необхідний позитивний «тонус» активності в громаді, тому що довготермінові перерви в реалізації тих, чи інших ініціатив негативно впливають на активність громади, охолоджуючи «реактор» її активності.

Спосіб приготування

У 2005 році в честь 150-річчя храму пройшла перша літургія в новому, збудованому силами громади, на місті зруйнованого, храму Петра та Павла. Що надихнуло ініціаторів будівництва храму до реалізації нових ініціатив, а саме взяти участь у конкурсі проектів УФСІ (Українського Фонду соціальних інвестицій) та попасти в число переможців. У 2007 році на території громади успішно реалізований проект УФСІ «Ремонт сільського Будинку культури вартістю 400 тис. грн., внесок громади – 40 тис. грн.

У 2009 році громада стала переможцем Всеукраїнського конкурсу успішних громад і нагороджена комплектом комп'ютерного обладнання на суму майже 30 тис. грн. 

У 2009 році сільськогосподарський кооператив «Ай-Дар» (створений ініціативною групою громади у 2008 році), постановою Кабінету Міністрів України потрапив в число 20 показових кооперативів України і нагороджений молоковозом. Крім того, кооператив отримав у якості державної підтримки на 70 тис. грн. сільськогосподарської техніки.

З 2010 року на території громади села Денежникове, вперше на Сході України реалізується проект Міжнародної Благодійної Фундації «Хайфер Проджект Інтернешнл», зараз вона називається Міжнародна благодійна організація «Добробут громад». У рамках цього проекту отримано сільськими родинами 27 племінних телиці, 2 тони сортової картоплі. Кількість членів кооперативу зросла з 26 у 2008 р., до 93 – у 2012 р. А взагалі кількість великої рогатої худоби за період 2008 -2012 рр. в громаді збільшилась з 132 до 267 голів.

Крім того, в рамках реалізації проекту було проведено 6 семінарів різної, переважно, агроекологічної тематики на території громади і чотири рази представники громади приймали участь у семінарах та тренінгах в різних містах України, зокрема у Київі, Львові, Радомислі та Ромнах.

Слід зазначити, що перші контакти з координаторами «Хайфер» були налагоджені ще в період реалізації проекту УФСІ у 2007 році. Процес листування при поданні заявки на участь у проекті «Хайфер» тривав майже 2,5 роки. За цей період кооператив «Ай-Дар» проходив період становлення, пошуку форм та методів взаємодії між членами. В цей період членами кооперативу стали і підприємці, які займались закупкою молока у членів кооперативу – тим самим вони також переймались проблемами низької ціни на молоко. Тому вони в обмін на високі вимоги до якості молока, запропонували на 20-30% вищу ціну, ніж пропозиція молокозаводу.

І до тепер цей розрив у ціні молока зберігається. Завдяки чому селянам стало більш-менш вигідно утримувати худобу на подвір’ї і поступово з'явились тенденції до збільшення кількості поголів’я худоби. Це призвело до збільшення пропозиції підприємцям для закупок якісного молока. Таким чином виробництво та продаж молочної продукції стало взаємовигідною справою між виробниками та реалізаторами. В цей період знайшла подальший розвиток персоналізація продукції, що вироблена на подвір’ї селян – закупка молока відбувалась у скляних трьохлітрових банках, підписаних селянином своїми ініціалами. Що призвело до спрощення контролю за якістю молока та при реалізації молока у городян з'явилась можливість вибору більш якісного продукту з того, чи іншого подвір'я.

Коли цей процес виробництва та реалізації молочної продукції в більших масштабах набув оформлення у бізнес-плані розвитку кооперативу, який було подано на обласний конкурс – це було підтримано обласною комісією, а в подальшому і в КМУ, що знайшло своє вираження у визнанні кооперативу показовим і нагородженні молоковозом. Ось тут, «Хайфер», побачивши підтримку держави кооперативу, визнав цю підтримку, як долю кооперативу в фінансування проекту, у результаті конкурсного відбору в Головному офісі, визнав кооператив переможцем у фінансуванні проекту.

Коментар дегустатора

Юлія Дорошина, 24 роки, [email protected] - головний спеціаліст управління економіки Новоайдарської районної адміністрації, член ГО «Товариство сільських жінок «Акація»: «Мені приємно, як спеціалісту райдержадміністрації, та мешканці села Денежникове, спостерігати процеси позитивних перетворень в громаді села, що постійно ростуть - як економічні, так і соціальні кількісні та якісні показники громади. Ці перетворення я відчуваю і на собі. Я, як представник громади, вже кілька разів приймала участь у семінарах і тренінгах за межами нашого села – насамперед, у Вінниці, та у Радомислі. Молоді жінки нашої громадської організації у минулому році були ініціаторами проведення у громаді свята Дня молоді – результатом чого стало будівництво на березі річки Айдар спортивного майданчика для гри в пляжний волейбол, який і зараз широко використовується молоддю села. Важливо те, що процеси перетворень у громаді очолює місцева влада, яка підтримує майже всі ініціативи, які пропонує молодь, тим самим підігріває інтерес молодих мешканців громади до процесу позитивних змін».

Контакти шеф-кухаря: Сергій Артьомов, Денежниківський сільський голова, член ГО «Козацька застава хутора Денежникове», член ГО «Товариство сільських жінок «Акація», [email protected], (06445) 9-61-83, (095) 632-27-93.

Для читачів: Публікація бере участь у конкурсі «Кулінарна книга громадського активіста: рецепти успіху». Переможця буде визначено за двома критеріями, один із них - кількість коментарів під публікацією. Якщо Ви вважаєте корисним або навпаки рецепт успіху від громади села Денежникове , - лишайте свої відгуки в коментарях до цього повідомлення.

Читайте також: 

Рецепт успіху від “Півострова змін”

Рецепт успіху: Євроінтеграція по-кролевецьки

 

Контакти

Коментарі

Василь Остапчук   4285 днів тому   #  

Пропоную співпрацю з розвитку кооперативу.
Маю концепцію відкритого кооперативу з асоційованим членством.
Можу надати навчання Інтернет підприємництву і Інтернет магазин на торговій Інтернет площадці спілки споживачів на Інтернет технологіях. Що дасть можливість поставок молока і інших товарів до споживачів напряму без посередників спочатку по всій Україні.
А потім і світу.
Готовий до співпраці з любим село.

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Артьомов   4285 днів тому   #  

Пане Василю! Цікава пропозиція щодо Інтернет технологій для реалізації молока та молочних продуктів. В розвиток цієї пропозиції, є ідея по встановленню відеокамер для трансляції в онлайрежимі догляду за тваринами, продукція від яких пропонується для споживачів, що спонукає до взаємних довірливих відносин між виробниками та споживачами молочної та іншої продукції тваринництва... Мої контакти під "рецептом".
З повагою, Сергій Артьомов

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Артьомов   4285 днів тому   #  

В продовження попереднього коментаря. Чи може буди недовіра до продукції, яка вирощена на подвір*ї родини Шопіних?
Пропоную подивитись фотоальбом родини у ФБ:
https://www.facebook.com/sergey.artomov?ref=tn_tnmn#!/media/set/?set=a.339575146128481.82189.100002279944285&type=1

  •   Пiдписатися на новi
Ася Артёмова   4283 дні тому   #  

Считаю этот рецепт полезным! Всегда была уверенна, что большие перемены к лучшему обязательно будут начинаться именно от местных инициатив и "крупное" начинается с "мелкого". Будущее за селами!

  •   Пiдписатися на новi
Оксана Котова   4267 днів тому   #  

З такої громади хочеться брати приклад! Успіхів вам, розуміння та нових ідей!!!

  •   Пiдписатися на новi
Ася Артёмова   4256 днів тому   #  

Видеоролик от Сергея Артёмова про рецепт успеха https://www.youtube.com/watch?v=hQ5hWARZz8Q

  •   Пiдписатися на новi
Сергій Артьомов   4255 днів тому   #  

А вот ещё информация об агропроекте кооператива "Ай-Дар" в селе Денежниково:
http://denezhnikovo.at.ua/news/v_sele_denezhnikovo_mbo_dobrobut_gromad_monitorila_agroproekt_kooperativa_aj_dar/2012-08-24-129

  •   Пiдписатися на новi
Ситченко Діна   4243 дні тому   #  

как я понимаю, Проект больше описывает вариант победы не общественного движения,а развитие экономического потенциала края и благосостояния его жителей. Почему нет? Ведь это тоже история успеха , история изменений, произошедших в селе. МОЛОДЦЫ! Сколько людей, столько мнений на жизнь .
Интересно, а как (подробнее и с техническими деталями) у Вас прошёл процесс отделения села:очень интересно! Референдум?

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.