bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Рецепт успіху від ”Бучач-АРТ”
15.08.2012

Рецепт успішної громадської ініціативи "Бучач-АРТ": проект "Арт-Двір", що стартував у травні 2012 року у м. Бучач на Тернопільщині.

Історія страви

Проект “Арт-Двір” стартував у Бучачі (Тернопільщина) у травні 2012 року, але до свого початку мав добрий і міцний фундамент. Лише на клаптику землі у радіусі 200 метрів у місті можна оглянути понад двадцять скульптур відомого майстра-різьбяра Пінзеля. Загалом Бучач - це своєрідний музей під відкритим небом, місто, простір якого наповнений давніми історіями, настояними століттями, як добре вино.

Власне багатство та архітектурна розмаїтість міста стала центром згуртованості активної молоді, що й дало поштовх до створення проекту “Арт-Двір”. Це мистецький майданчик у місті Бучач, який збирає довкола себе творчих та активних людей. Двір є місцем для різноманітних культурних подій: музичних та літературних проектів, виставок, кінопоказів, лекцій та презентацій.

Бучацький “Арт-Двір” із відкритою сценою діє у єдиному в місті внутрішньому дворі закритого типу. Цінністю двору є його історія, архітектура та чудова акустика, яку формує забудова. Квартал споруджено у 20-30 роках ХХ століття, на місці забудови, знищеної під час Першої світової війни. Будинки двору проектовані у різних тогочасних стилях: історизм, модерн та функціоналізм. Ще одною особливістю двору є те, що саме в одному із його втрачених будинків народився та зростав лауреат Нобелівської премії з літератури 1966 року Шмуель Йосеф Аґнон.

Інгредієнти

Основним інгредієнтом, своєрідним “міксером” “Арт-Двору” став Віктор Гребеньовський, музикант, режисер, громадський діяч. Саме завдяки йому мешканці міста, особливо молодь, виявили ініціативу в допомозі реалізації проекту. Загалом це сусіди, котрі дали згоду на організацію мистецької сцени; робітники-волонтери, які на старті проекту допомагали фізичною працею, аби довести простір двору до ладу; підприємці, котрі підтримали цей проект фінансово; митці (музиканти, письменники, поети, хореографи, художники та інші), які радо погодилися на безкоштовні виступи; слухачі, які щоразу приходять та насолоджуються атмосферою. Аудиторія різна: від малюків до стареньких людей.

Спосіб приготування

Насамперед, ідейний керівник проекту Віктор Гребеньовський разом із архітекторами та істориками провів своєрідну оцінку цього двору. Було враховано всі за і проти щодо успішності проекту. Потім було звернення до міської ради про виділення території для проекту “Арт-Двір”. Отримано рішення, яке стало офіційним документом для початку робіт, а також зібрано підписи сусідів, що засвідчували свою згоду. Далі відбувалось активне розчищення території від дерев, кущів, сміття, дерев’яних прибудов, непотребу, який там накопичився.

Бучацький “Арт-Двір”. Початок робіт

Бучацький “Арт-Двір”. Початок робіт

Багато процесів розвивалися одночасно. Наприклад, створення календаря виступів та пошук коштів для купівлі стільців. Незважаючи на будь-які обставини, проект стартував вчасно, як і було заплановано - 6 травня 2012 року. У першу ж неділю під час відкриття “Арт-Двору” було настільки багато глядачів, що це сміливо можна було назвати аншлагом. Від тоді щонеділі з 18 до 20 години в “Арт-Дворі” відбуваються мистецькі виступи.

У підсумку, сьогодні “Арт-Двір” - це постійний мистецький майданчик, де гармонійно співіснує музика, література, фото та художні виставки, відеоінсталяції та перформанси. Крім того, це також місце для зустрічі мешканців міста для обговорень, лекцій, дискусій, кінопереглядів тощо. Разом з тим, “Арт-Двір” - це збереження автентичності архітектури, давнього духу старих кварталів міста. Поряд із мистецькою частиною у проекті із липня 2012 року стартувало історичне дослідження кварталу, в якому розташований двір. Опісля дослідження заплановано виставку, активне розповсюдження інформації про проект у медіа-просторі.

Відвідувачі “Арт-Двору”

Відвідувачі “Арт-Двору”

Коментар дегустатора

Мар’яна Максим’як, поетеса, уродженка Бучача, мешкає та працює у Львові:

Для мене цей проект став реалізацією давньої мрії: аби був в місті такий куточок, куди б можна було прийти та послухати музику, подивитись виставку чи фільм. Коли дізналась, що таким місцем стане двір, у якому народився Аґнон, ще більше зраділа, бо змалечку вважала його особливим і затишним. Радію, що проект матиме майбутнє не тільки, як мистецький простір, але як і спосіб історичного дослідження, що є дуже цінним для історії міста та його майбутнього”.

Контакти шеф-кухаря:

Віктор Гребеньовський, голова громадської ініціативи «Бучач-АРТ», Тернопільска обл., м. Бучач, [email protected]

Для читачів: публікація бере участь у конкурсі «Кулінарна книга громадського активіста: рецепти успіху». Переможця буде визначено за двома критеріями, один із них - кількість коментарів під публікацією. Якщо Ви вважаєте корисним або навпаки рецепт успіху від громадської ініціативи “Бучач-АРТ”, - залишайте свої відгуки в коментарях до цього повідомлення.

Читайте також:

Рецепт успіху від громадської організації “Суха Плотина
Рецепт успіху: Легкий десерт «Перлинова ніжність»
Рецепт успіху від “Півострова змін”
Рецепт успіху: Євроінтеграція по-кролевецьки
Рецепт успіху: від храму до кооперативу
Рецепт успіху: Екологія по-донецьки
Рецепт успіху: Громадський контроль через газету
Рецепт успіху: Дозвілля дітей з особливими потребами
Рецепт успіху: спортивний коктейль від села Бистрий

Контакти

Коментарі

Сергій Єрмаков   4265 днів тому   #  

Вражений що таке ще організовується. Сам з історичного міста Кам'янця-Подільського і пишаюсь цим, але це невеличке містечко є справжнім взірцем збереження і підтриманням культурного надбання. По доброму заздрю і бажаю успіхів і процвітання вашому "двору", а те що він уже перетворився із "какашки" в цукерку то дозволяє з оптимізмом дивитись в майбутнє

  •   Пiдписатися на новi
Олена Тихович   4264 дні тому   #  


Завдяки цьому проекту особисто я ,для себе відкрила багато нового, там можна відпочити душею, послухати різних виконавців у сфері поезії, музики. Це заворожує. Є можливість поспілкуватись з різними людьми, в АРТ-ДВІР відкриває нові таланти і публіка завжди задоволена побаченим. Велике спасибі Віктору Гребеньовському за такий чудовий проект.

  •   Пiдписатися на новi
Свєтка Гнитка   4264 дні тому   #  

Арт_двір,це взагалі щось нове та грандіозне для Бучача.Спочатку очікувалося відкриття,.початок,емоції,це круто відчуття та атмосфера там взагалі домашня,усі свої,такі рідні.Кожної неділі з нетерпінням очікуємо все нових і нових виступів,поезії,музичних гуртів,нових талановитих людей яких до цього разу ні бачили ні чули про них,за такий короткий час проект дуже гарно розвинувся,слухачів завжди вистачає та завжди стає все більше та більше.Є навіть фанати цього проекту яких у Бучачі вже знають)))..тому Арт-Двору я бажаю процвітання все більшого і більшого.А Віктору Мирославовичу все більше натхнення та нових грандіозних ідей!!Успіху!!!

  •   Пiдписатися на новi
Мирослав Ліщинський   4250 днів тому   #  

Кожен раз в АРТ-двір заходять все більше і більше відвідувачів. Для людей це вже стало звичкою.

- Що йдеш в неділю на АРТ-двір?
- Так, звичайно, що йдемо!

Підтвердженням цього дві останні неділі.
19 числа виступав український композитор Володимир Домшинський з учнями та інструментальний ансамбель "Опус", керівник якого Віктор Гребеньовський, засновник АРТ-двору. А 26 серпня вокальний ансамбль“Терноцвіт” (Союз українок) та дитячий фольклорний ансамбль «Веселі гудаки», які за свій 10 річний творчий шлях здобули безліч нагород як в Україні так і за кордоном.
Без перебільшення скажемо – два АНШЛАГИ!, людей тьма, як то говориться «не має де яблуку впасти» :)
Від цього концерти стають незабутніми, особливо коли звучать аплодисменти :)))

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.