bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В урядовому кварталі знесли барикади мітингувальників
10.12.2013

Ніч на Майдані Незалежності і прилеглих вулицях з адміністративними будівлями пройшла неспокійно.

Співробітники комунальних служб за підтримки правоохоронців розібрали барикади біля Кабміну на вулиці Грушевського, а також інші будівлі урядового кварталу. Силовики також зачистили останні барикади, що знаходилися поблизу Адміністрації Президента.

За інформацією "Радіо Свобода", невідомі – при невтручанні правоохоронців, які були присутні на місцях подій, – близько 3 години ночі розібрали блокпости опозиції на Грушевського біля Будинку офіцерів і на розі вулиць Богомольця і Шовковичної. Мітингувальники були оточені з усіх боків силовиками і не могли протистояти.

Близько 3:40 правоохоронці за допомогою щитів відтіснили мітингувальників до Хрещатика вниз по Лютеранській. 

Крім того, як відомо, на розі вулиці Грушевського і Кріпосного провулку близько 1 години ночі почалася зачистка барикади силами міліції. Після зачистки протестувальники, які тримали барикади на розі вулиці Грушевського та Кріпосного провулку, перейшли на Майдан Незалежності.

Фото "Радіо Свобода"

Мітингувальники спустилися вниз вулицею Інститутською, однак міліція відмовляється пропускати людей з Майдану вгору до Нацбанку та адміністрації президента. Через це виникли сутички між сторонами. 

Нагадаємо, вчора у першій половині дня з`явилась інформація про замінування центральних станцій метро. У цей час внутрішні війська України і силовики оточили Майдан і адміністративні будівлі та почали зносити барикади, які розмістили мітингувальники навколо.  

Крім того, «Беркут» увірвався в офіс партії «Батьківщина» на вулиці Турівській, 15 у Києві і вилучив усі їхні сервери.

На Майдані Незалежності ранок вівторка розпочався мирно та спокійно. Близько 150 активістів перебувають на Майдані та біля Будинку профспілок. Більшість гріється у наметах. Люди налаштовані оптимістично, не панікують  і кажуть, що стоятимуть до кінця.

На Майдані Незалежності і біля вулиці Інститутської ще залишились барикади. Але наразі, як показують он-лайн камери, вхід до внутрішнього двору будинку Кабінету міністрів по вулиці Грушевського заблоковано металевими щитами. У дворі  близько двох десятків автобусів з правоохоронцями. Крім того,  поблизу парламентської бібліотеки прохід частково блокується правоохоронцями та автобусами.

Правозахисна організація Freedom House закликає США і ЄС запровадити санкції проти керівництва України. Відставка Віктора Януковича і дострокові вибори є «єдиним ненасильницьким методом завершити протистояння з демонстрантами», вважають представники організації.

«Президент Янукович втратив довіру і легітимність в очах українського народу. Ми не підтримуємо владу натовпу, але Янукович сам створив кризу, відкинувши рух до європейської інтеграції, ігноруючи тим самим вимоги протестувальників, щоб уряд працював від імені народу», – заявив очільник Freedom House Дейвід Крамер.



Така заява зумовлена тим, що 9 грудня влада вдалася до силових методів для демонтажу барикад в урядовому кварталі, а також обшуку «офісів щонайменше однієї опозиційної газети, а також телеканалу і сайту новин».

«Найкраще, що може зробити Янукович, з огляду на його заклик припинити протести, – оголосити свою відставку і, таким чином, зробити можливими дострокові президентські вибори», – вважає Крамер.

Сьогодні, 10 грудня,  Верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президент Кетрін Ештон  прибуде в Київ

Також в Апеляційному суді Києва розпочнеться судове засідання щодо оскарження арешту затриманих біля Адміністрації Президента 1 грудня.

На вівторок також запланована зустріч чотирьох Президентів України для обговорення найважливіших питань, які стоять перед країною.  З відповідною пропозицією до Віктора Януковича звернувся перший Президент України Леонід Кравчук.

Читайте також:

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТРеєстрація займає менше однієї хвилини. 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.