bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

10 яскравих моментів 2012 року в житті ГУРТа
28.12.2012

У 2012 році команда ГУРТа пережила не лише нашумілий кінець світу, а й цілу низку незабутніх моментів, завдяки яким ми знайомилися з багатьма чудовими людьми, зростали професійно, долали перешкоди та досягали нових вершин. Про 10 найяскравіших моментів 2012 року з радістю розповімо й Вам:)

Це лише початок втілення ідей в життя…

Початок 2012 року відрізнявся своєю неочікуваною активністю, вдало обраним напрямом і неймовірним бажанням робити, як завжди, щось потрібне, продуктивне та довготривале. В кінцевому варіанті це бажання визріло теплої пори, а саме в травні, і ймення  йому – Кримська весна розвитку.

Три сонячних дні, Ялта, конференція у форматі відкритого простору, понад 80 учасників та розробка 38 проектів, які об’єднала одна щира мета – створити простір, у якому люди будуть брати на себе відповідальність і досягати результату. Завершення конференції для учасників стало лише початком втілення ідей в життя.

«Ці дні були наповнені теплом, любов’ю, щирим бажанням змінити світ на краще, людяністю та сердечністю, яка оточувала повсякчас та надихала на великі звершення. Так, це не кінець, це лише перший крок на довгій і широкій дорозі звершень та досягнень», - відзначила Ірина Таран, одна з учасниць Кримської весни.

Навчатись журналістиці можна по-іншому

Мабуть, неможливо уявити ГУРТ без порталу, а портал без публікацій наших волонтерів – суспільних репортерів. У 2012 році Волонтерська програма ГУРТа вийшла на новий якісний рівень. У 2011 -2012 роках ГУРТом розроблена та протестована перша навчальна програма громадських журналістів, яка впроваджувалась з використанням шведської методики навчання в гуртках. Навчальні гуртки стали ефективним інструментом для створення спільноти громадських журналістів, до якої постійно долучаються все нові і нові активісти з різних куточків України.

Цього року спільними зусиллями волонтерів було створено понад 100 оригінальних матеріалів, що висвітлюють суспільно важливі теми та непересічний досвід людей, які беруть участь в творенні суспільних змін, а також знайомлять із діяльністю невідомих широкому загалу, однак впливових, організацій громадянського суспільства.

«Навчальні гуртки значно відрізняються від більшості навчальних курсів, в них відсутня ієрархія як така. Кожен з учасників одночасно є викладачем і учнем, кожен ділиться своїм досвідом і запозичує досвід іншого. Навчання здійснюється насамперед на практиці, а потім спільна робота над помилками і перевагами», - поділився враженнями від навчання Максим Мазипчук, учасник навчальних гуртків і суспільний репортер ГУРТа.

Шведи під Полтавою

Навчальні гуртки– це також ефективний інструмент для подолання назрілих проблем у місцевих громадах. У цьому переконалися мешканці села Тарасівка, що на Полтавщині. Понад 15 років громада мирилася з ямами на дорогах.

Однак навесні 2012 року до Тарасівки завітав ГУРТ з Бенгтом Олофом Йохансоном – експерт із розвитку технології навчальних гуртків в Швеції, та надихнули тарасівців самоорганізуватися та самостійно вирішити існуючу проблему. Актив громади вже на початку травня зорганізував навчальний гурток «Подорожник», метою якого було зробити ремонт дороги зусиллями самих мешканців. І диву таки вдалося статися - за місяць, п'ятнадцятирічний тягар спав із пліч громади. Дорога хай і не нагадує автостраду, проте без надокучливих ям. І тепер тільки спробуйте заперечити, що нічого неможливого не існує!

Творимо рецепти успіху!

Літо 2012 на ГУРТі, незважаючи на спеку, відпустки, літнє затишшя, було по особливому плідним. Цієї пори портал перетворився на справжнісіньку громадську кухню, на якій 17 найвідважніших кулінарів ділилися з усіма бажаючими смачними рецептами успіху та змагалися за кращий рецепт у конкурсі «Кулінарна книга громадського активіста».

Конкурс на кращий рецепт успіху викликав неабиякий резонанс та інтерес серед читачів порталу ГУРТ, які активно знайомилися з маленькими та великими перемогами на шляху розвитку місцевих громад, спостерігали та долучалися до дискусій. Саме тому ГУРТ ініціював постійний Конкурс рецептів успіху, взяти учать у якому можна вже зараз, долучивши свій рецепт до Кулінарної книги рецептів успіху, онлайн адреса якої незмінна gurt.org.ua/recipes_success/.

Робимо портал кращим: нові функціональні можливості

2012 рік став роком цікавих функціональних нововведень, які допомогли суттєво покращити роботу порталу ГУРТ та дозволили користувачам ефективно використовувати його можливості.

Першими відчули зміни – блогери ГУРТа. Ми не тільки замінили панель форматування в адмінці блогерів (яка, до речі, дозволила вставляти зображення, фотогалереї, відео, онлайн-потік, презентації, документи та опитування), а й ввели нові опції: тепер блогери можуть бачити на скільки популярний та корисний їхній блог, а найцікавіше – блогери легко можуть дізнатися, хто з користувачів переглядає їхні блогозаписи. А користувачі, в свою чергу, можуть підписатися на блоги, щоб дізнаватися про оновлення найпершими.

А коментаторів ГУРТа ми порадували ще й деревовидними коментарями та лайками – і не тільки в блогах, а й новинах:)

Не забули ми й про новинарів! Самостійне форматування новини при додаванні на портал, сповіщення на електронну пошту з посиланням на розміщену новину, відображення кількості переглядів доданої новини, шкала оцінювання корисності новини – це лише перші кроки на шляху модернізації порталу, які в 2013 році ми плануємо продовжити!

І, мабуть, кожен активний користувач відчув, що в останні місяці портал ГУРТ почав завантажуватися ще швидше. І це лише початок! Зробимо спільними зусиллями портал ГУРТ ще кращим у 2013 році!

ГУРТкемп: спільно до успіху

Портал ГУРТ – це, в першу чергу, спільнота активних та ініціативних людей, які щоденно творять приємні дива в своїх громадах. Цей колосальний досвід можна легко віднайти на сторінках порталу: в блогах, відповідних рубриках, PRоГОні чи коментарях. Утім найцінніше, що дає портал – це можливість знайти однодумців із різних куточків України та постійно тримати з ними зв’язок у режимі он-лайн.

А осінь 2012 року згуртувала активних користувачів порталу ГУРТ ще й у режимі офлайн, а саме – на ГУРТкемпі, де учасники знайомилися одне з одним, обмінювалися ідеями, які б у подальшому стимулювали та мотивували їх долучатися до розвитку порталу ГУРТ та ефективно його використовувати, задля досягнення власного та спільного успіхів. А для комунікаційної команди ГУРТа ГУРТкемп став своєрідним компасом, який вказав нам у якому напрямку потрібно рухатися в 2013 році!

«Запросили на ГУРТкемп, і я побачив таку метаморфозу: я приїхав для аналізу, як працює ГУРТ, як його сайт діє… А виявилося, що ми говоримо про себе, про свої проблеми, про те, як досягнули певних результатів і в тому числі – невдач. Виявилася акумуляція енергії, коли ми зрозуміли, що можемо стати сильнішими! Захотілося бути з ГУРТом, захотілося співпрацювати та досягати нові гарні результати!» – Поділився враженнями Святослав Сурма, учасник ГУРТкемпу, активний користувач, а віднедавна й блогер порталу ГУРТ.

Громада блогерів порталу ГУРТ: від хаосу до самоорганізації

У 2009 році на порталі ГУРТ були запущені блоги. Нова можливість викликала значний інтерес серед користувачів порталу: створилася реальна експертна платформа для не лишень обговорення, а й для вирішення назрілих суспільних проблем. Утім поява нових блогозаписів була досить хаотичною, та часто супроводжувалася тим, що комунікаційна команда ГУРТа заохочувала/надокучала/робила енну кількість дзвінків до блогерів, щоби «викроїти» їхній безцінний час і акумулювати їхній досвід у вигляді блогозаписів на ГУРТі.

У 2012 році спостерігаємо значний прогрес у ГУРТівській блогосфері. Тепер ми з упевненістю можемо заявити, що блогери стали більш самоорганізованими та відповідальними, а головне – відчувається пристрасть до ведення власного блогу. Пишаємося, що після листопадового відкритого простору на ГУРТі стартував проект «Громада блогерів порталу ГУРТ: ІнФормуємо заради успіху власного, громади, України», до якого активно долучаються лідери місцевих громад. Маємо надію, що прийдешній 2013 рік стане не менш плідним у цьому напрямку!

Світові кафе: connecting people

У листопаді цього року ГУРТ переконався, що мобілізувати громаду до обговорення та вирішення назрілих проблем – хоч справа не з легких, однак можлива. Головне – обрати правильний формат роботи. Один із них – технологія «світового кафе», яка дозволяє створити майданчик для обміну досвіду, планування і створення нових творчих ідей, а головне – залучити кожного учасника в творчий процес. Саме цей метод і використовував ГУРТ під час роботи зпредставниками громад сіл та селищ Київської області.

Найбільше нас здивувало, що в селах, де кількість мешканців не досягає навіть 1000 осіб, під час світового кафе представники громади вперше знайомилися одне з одним, а ті, хто знайомі, жваво обмінювалися контактами. Світові кафе – чудова можливість не лише залучити громаду до спільного вирішення існуючих проблем, а й можливість дізнатися з ким хто живе по сусідству та знайти серед них однодумців ;)

«Для мене найбільш цінним є те, що світові кафе дозволяють не лише почути ідеї інших, а й запропонувати власні. Це хороша можливість для лідерів громад апробувати свою ідею, обговорити її, перевірити, чи сприйме її громада, попросити допомоги у інших учасників, щоб вдосконалити свою ідею. Інколи ми бачимо лише один шлях вирішення певного питання. Світове кафе допомагає, завдяки активній залученості в процес інших учасників, знайти інші варіанти та шляхи вирішення. Варіанти та вибір є завжди. Головне – їх бачити та обрати найкращий», - переконаний Віктор Трухан, один із учасників світового кафе.

Онлайн інструменти для здійснення суспільних перетворень

У 2011 році ГУРТ запустив сервіс - Онлайн інструменти для здійснення суспільних перетворень, на якому був доступний один інструмент - «Самоорганізація громад». У 2012 році сервіс було оновлено та доповнено ще чотирма онлайн інструментами, які будуть корисними для тих, хто задається питаннями: як впровадити зміни зусиллями громади? як написати якісний текст? як організувати навчальний гурток або квест для молоді? як створити презентацію, яка спонукає до дії?

Відповіді на ці питання Ви знайдете в зручному покроковому форматі на http://tools.gurt.org.ua/. Використовуйте онлайн інструменти та впроваджуйте зміни!

Так, ми розміщуємо рекламу

Мабуть, найбільше неочікуваним та шокуючим моментом наприкінці 2012 року для спільноти ГУРТа стала можливість «Розміщення платного контенту на Порталі ГУРТ», яка викликала цілу низку дискусій, як на порталі, так і поза його межами.

Проте комунікаційна команда ГУРТа переконана, що ця можливість дозволить користувачам порталу ГУРТ отримувати більш якісний контент на більш потужному порталі ГУРТ. Адже ми маємо амбітні плани щодо створення та запровадження нових цікавих сервісів та функцій на порталі і платний контент - хороша можливість знайти ресурси для їх реалізації.

А які моменти 2012 року надовго закарбувалися у вашу пам'ять?

Дякуємо Вам за підтримку та внесок, який Ви робите для того, щоби ми ставали ще кращими!

Ваш ГУРТ:)

P.S. ГУРТом до успіху! Підсумки 2011 року

Коментарі

Орлов Микола    4137 днів тому   #  

Кулінарна книга рецептів та відкритий простір у листопаді. Ці події вплинули на постподієву діяльність. Так після кулінарної книги ми випустили посібничок із Громадської журналістики і навіть не сподівались на такий попит на нього (завдяки ГУРТу всі побачили цю новину і активно замовляють цей безкоштовний посібник. Колеги всі ваші відгуки і подяки регулярно отримую-дякую вам). Будемо продовжувати цей напрямок і у 2013 році. Після відкритого простору однією із найкоментованіших тем є створення української Вікі громадського лідера, ідея якої народилась саме у Києві. З Новим роком! Тримаймося ГУРТом!

  •   Пiдписатися на новi
Кирило Животовський    4137 днів тому   #  

Що сказати - мо-ло-дці)

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Шмігельський    4135 днів тому   #  

бажаю нових яскравих моментів в 2013 і не тільки

  •   Пiдписатися на новi
Святослав Сурма   4135 днів тому   #  

Вражає зроблене. Напевно, кожен з нас, порівнюючи себе з тим, якими ми були рік тому відчуває ефективний поступ і ріст у власному вдосконалені, у зробленому для громади. І в цьому вагома заслуга Гурту, який став не тільки як одна з ГО або одним з громадських порталів, а й середовищем народження нових креативних ідей, акумулятором для потребуючих підтримки та зручним "третім місцем", де можна приємно поспілкуватися з однодумцями, відчути приязнь та розуміння. Одним словом ми отримуємо можливість "конструювати майбутнє нематеріальними ресурсами"!.
Всім вдячний за спілкування і до зустрічі у новому не менш цікавому році!!!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.