bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як побороти ями на дорогах? Випуск 2
27.07.2012

Ями на дорогах – це те проблемне питання навколо якого об’єдналася громада села Тарасівка. В одному з повідомлень ГУРТ писав про результати, які досягнули тарасівці за короткий проміжок часу. Як їм вдалося цього досягти? – про цей аспект детальніше в цій публікації.

На початку травня небайдужі тарасівці зорганізували навчальний гурток "Подорожник", метою якого було зробити капітальний ремонт відрізку дороги довжиною 300 м в центрі села Тарасівка.

Для ефективної роботи в гуртку, кількість його членів не повинна перевищувати 12 осіб. Саме такий максимум і долучився до розв’язання назрілої проблеми в Тарасівці. Місцем зустрічі обрали читальну залу сільської бібліотеки, в якій члени гуртка щопонеділка зустрічалися та спільно шукали найкоротший шлях для досягнення поставленої цілі.

На першу зустріч громада запросила представників місцевої влади, на якій сільський голова пообіцяв надати як фінансову, так і організаційну підтримки. Щодо фінансової підтримки, то сільська рада на сесії виділила кошти в сумі 20 тис. грн. для придбання щебеню. На ремонт дороги було направлено 4 особи з Центру зайнятості, також активно долучилися до цього процесу й самі члени гуртка та мешканці будинків, що жили поруч.

За роботу працівники не отримали жодної копійки, їхня вигода – це гарна дорога, їдучи по якій, можна почувати себе безпечно, а також чаювання, оргонізоване членами гуртка, після двох результативних робочих днів.

Хоча аварійні ділянки лишилися ще на дорозі села, однак актив гуртка передає досвід іншим: проводить роз’яснювальну роботу щодо організації подібних «суботників» на інших вулицях.

А ось такий план роботи мав навчальний гурток:

Кількість зустрічей – 10.

Ресурси: власні знання та досвід членів гуртка, керівника гуртка, письмова інформація, стороння допомога.

Джерела інформації: спеціальна література, залучення знань відповідних фахівців; навчальні візити; спонсори.

Стороння допомога: інженер-технолог з ремонту і будівництва сільських доріг; бухгалтер для складання кошторису ремонтних робіт; банківський працівник; сільський голова; депутатський корпус місцевої сільської ради; спонсори.

Візит: Голови сільської ради; «Райавтодор».

Планування зустрічей

Зустріч 1. Навчальний план.

Зустріч 2. Навчальний план та визначення рівня знань в групі.

Зустріч 3. Навчальний візит: голова сільської ради (вивчення механізму втілення вжиття даної ідеї).

Зустріч 4. Стороння допомога: зустріч з інженером-технологом по будівництву і ремонту сільських доріг.

Зустріч 5. Стороння допомога: зустріч зі спеціалістом-бухгалтером: складання кошторису ремонтних робіт.

Зустріч 6. Стороння допомога: зустріч з банківським працівником: механізм оплати ремонтних робіт.

Зустріч 7. Пошук джерел фінансування ремонтних робіт: залучення коштів громадян; спонсорських коштів; бюджетних коштів сільської ради.

Зустріч 8. Проведення тендеру на визначення організації – безпосереднього виконавця ремонтних робіт.

Зустріч 9. Стороння допомога. Презентація і затвердження проекту виконання ремонтних робіт на відрізку дороги 300 м в центрі села Тарасівка на сесії сільської ради.

Зустріч 10. Роботи над впровадженням проекту.

Навіщо чекати 15 років, якщо можна самоорганізуватися і спільними зусиллями скласти реальний план вирішення проблеми та швидко його втілити в життя.

Цікаво, що в Тарасівці нині активно діє навчальний гурток за шведською методикою «Йога для початківців». Його мета – вивчення основних вправ йоги для поліпшення загального стану здоров’я. Зараз гуртківці готуються до показового проведення Дня Йоги в с. Тарасівка, що відбудеться на початку серпня.

Ось так навчальні гуртки стають для тарасівців ефективним інструментом для поліпшення не лише якості дороги, а й – власного здоров’я.

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.