bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«Світло перемагає темінь»: на Майдані відбулися вечорниці (+аудіо)
17.12.2013

На Євромайдані продовжуються мистецькі та освітні заходи. Зокрема, активісти з Музею Івана Гончара проводять цікаві мистецькі акції у стилі стародавніх українських традицій. У п’ятницю, 13 грудня 2013, вони провели  Андріївські вечорниці, які супроводжувались танцями, співами і неодмінним атрибутом цього свята - калитою.

ГУРТ поспілкувався з одним із організаторів свята Валерієм Гладунцем.

СЛУХАТИ РОЗМОВУ ПОВНІСТЮ:

Alternative content


скачати на Cpod.Co

ГУРТ: Сьогодні не дуже спокійний час в Україні, тим паче на Майдані всі на емоціях...

- Наше завдання, артистів, саме давати натхнення всім і, насправді, так і має бути. І раніше у війську були кобзарі, артисти, які співали, самі люди і все військо співало. Тобто в нашій українській традиції це сільський народ, всі хлібороби. І військові також  лишали свої рала і бралися до зброї. І пісня, музика, танець, обряд - це було частиною буденного життя, тобто все робилося з піснею. І ми, власне, для цього приходимо на революцію. Ми співаємо і співають з нами люди. Я особисто проводжу такі майстер-класи на барикадах. Особливо  там на Лютеранській, коли "Беркут" наступає чи міліція. Ми з ними співаємо і вони вже пізнають нас - артистів. І всі люди співають, такі народні, більш відомі пісні "Червона рута", "Ой на горі та й женці жнуть", "Розпрягайте хлопці коні"... "Реве та стогне Дніпро широкий" ми от заспівали, було дуже символічно, після цієї пісні "Беркут" пішов. Але потім вернувся (сміється).

Учасниця гулянь Марічка:

ГУРТ: Розкажіть про сьогоднішнє свято.

- Сьогодні свято Андрія. Таке-собі веселе свято, хлопці кусають калиту, а дівчата вже ворожать. Так що ми разом із Музеєм Івана Гончара і "Пластом" зробили такі забави на Євромайдані.

ГУРТ: Сьогодні такий не дуже спокійний момент в Україні, а Ви все-одно вирішили влаштувати це свято. Скажіть чому?

- Бо ми - мирний Євромайдан і позитивно налаштовані, ми посилаємо туди позитивні енергії, а куди ж в Європу без позитиву?!

Спілкувалась: Аліна Кобенко

Слідкуйте за оновленнями про Євромайдан: Євромайдан - революція гідності (оновлюється).

 Слухайте також аудіо-інтерв'ю від ГУРТа: 

 Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТРеєстрація займає менше однієї хвилини. 

 

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.