bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Микола Фурсенко: “Де мудрі керівники сільських рад - там успіх і розвиток” (АУДІО)
05.11.2013

ГУРТ поспілкувався із Миколою Фурсенком, головою селищної ради Фурсів, Білоцерківського району, який обирався 4 рази поспіль. Пан Микола - випускник української програми Гарвардського інституту державного управління ім. Джона Ф. Кеннеді, голова Асоціації селищних рад, колишній офіцер і нащадок козаків.

На території села Фурси, яке є наче півостровом, оскільки його з трьох боків оточують річки Рось та Кам’янка, сформувалася особлива громада з козацьким корінням, яка не чекає, коли для неї щось зроблять, вирішує сама свої проблеми, відчуває власну силу і сьогодні Фурси -  одне із найбільш багатих і розвинених сіл України.

Який він, план розвитку села, про який мріє кожне місто чи село в Україні? Як об`єднати різних жителів у одну міцну громаду? Чому збереження традицій і дослідження власного коріння важливе для розвитку села? Де знайти фінансування і не чекати дотацій від держави та чому мешканці Фурсів можуть вважати себе справжніми власниками своєї землі? А також про 5 порад сільським головам,  які хочуть змінити ситуацію в своїх громадах і не знають з чого почати слухайте у подкасті!

Alternative content


скачати на Cpod.Co

 

Коротко про зміст аудіо-подкасту: 

1хв. 20сек.
 «Вже 13 років наша громада не є дотаційною, живе виключно за свій рахунок. За основу соціально – економічних перетворень ми взяли принцип будівництва місцевого самоврядування у наших польських друзів.

Депутатський корпус, виконавчий комітет, 10 громадських організацій, 22 вуличні комітети,  які працюють в селі, спільними зусиллями зробили багато - збудовані дороги, газопроводи, електромережі, котельні для індивідуального опалення, відновлено будинок культури, збудовано новий житловий будинок на 80 квартир, відновлено стадіон. Крім того, створена картинна галерея  як осередок народного мистецтва, до якої ми залучаємо дітей, а наші митці стають народними майстрами України. У галереї було проведено декілька виставок, після чого нас запрошували на всеукраїнські акції". 

05хв. 50сек. "Потрібно повернути людей обличчям до їх проблем, донести до них те, що вони  самі можуть вирішити проблеми, не шукаючи спонсорів.

Спочатку я провів кілька загальних зібрань, сам ходив і об’єднував вуличні комітети. Ми створили сучасну ветеранську організацію, яка об’єднувала понад 1500 пенсіонерів, які зараз мають свій хоровий колектив. Потім ми почали  працювати над історією села... За допомогою науковців і дослідників України заглибились у дослідження родового гербу села, який створили бояри козаки  – фурси, ще 1600 року".

9хв. 37сек. "Коли громада об’єдналась і на другий план відійшли політичні пристрасті, почали вирішувати соціально -  економічні проблеми, за рахунок розвитку місцевого підприємництва.  Людям стало комфортно жити і працювати в селі і у нас сьогодні 375 об`єктів оподаткування, що допомагає мати пристойний бюджет і вирішувати нагальні проблеми. Щоб покращити активність громади, почали брати участь у міжнародних конкурсах, залучили до села американську фундацію, на основі якої було створено корпоратив, до якого залучились і інші сусідні села".

11хв. 23сек. "Екологічні проблеми, пов’язані з відродженням джерел і питною водою, ми вирішили за допомогою міжнародного проекту Великої Британії, який ми виграли. Сьогодні приїжджають з усіх регіонів України, щоб перейняти наш досвід вирішення екологічних проблем".

13хв. 00 сек. "Щоб керувати селом, треба щоб кожен житель села чув сільського голову. Для цього створена газета, яка висвітлює проблеми і доносить їх до місцевих жителів на сторінках газети. Також діє актив села, депутати та  вуличні комітети, які працюють безпосередньо зі своїми жителями на відповідних ділянках".

15хв.18 сек. "Основний принцип - де живеш, там працюєш, а де працюєш – платиш податки, які потрапляють  до бюджету села. Так успішно сформувався план соціально – економічного розвитку ще 12 років тому, який сьогодні ми намагаємось виконати і удосконалюємо".

18хв.15 сек. "Розвиток села залежить від керівника. Особливо скільки у нього вистачить сил, зусиль і мужності, щоб бути на цій посаді не просто як профанація. Адже більшість сільких рад дотаційні і голова не може і не знає як себе реалізувати. Асоціація селищних рад намагається донести до президента ідею,  щоб кожне село мало свою власну економічну складову".

19хв. 40 сек.  "Де мудрі керівники, які знаходять спільну мову з державною адміністрацією, обласними, районними радами - там є певні успіхи і розвиток. Де немає налагодженого контакту, там не вирішені питання соціально - економічного розвитку. А без цього село не врятуєш.  Село врятує тільки економічна складова, де люди будуть жити, працювати і мати достаток. Тоді населений пункт матиме право на розвиток і подальше прогресування".

21хв. 40сек.  "Підхід Асоціації селищних рад – кожне село, навіть якщо воно має 1000 жителів, якщо там є можливість працювати і жити, має бути збережене".

22хв. 25сек. "Ми шукаємо можливості співпраці з громадськими організаціями.  Крім того, велику допомогу надають ВУЗи аграрної промисловості, де голови навчаються і удосконалюються. Також проводиться Академія лідерства, де залучаємо перспективних керівників".

25хв. 20сек. "Розвиток кооперативного руху потребує державної підтримки. Необхідно внести певні зміни до законодавства, щоб корпоративні наміри були спроможні виживати і конкурувати з високотоварними господарським  виробництвом, а це, на жаль, неможливо на сьогодні".

26хв. 05сек. 5 порад сільським головам,  які хочуть змінити ситуацію в своїх громадах і не знають з чого почати:

  1. Кожен голова повинен бути фахівцем своєї справи і налагодити роботу в своїх населених пунктах так, щоб люди визнали тебе лідером громади.
  2. Виокремити  і знайти команду, яка має захищати громаду і запропонувати людям затвердити їх або у депутатський корпус, або членами виконкому, або лідерами громадських організацій.
  3. Треба, щоб люди відчули, що громада - це живий організм. Кожен, приналежний до громади, приносить користь.
  4. Необхідно забезпечити піклування і допомогу, щоб люди пенсійного віку відчували, що вони не одинокі.
  5. Боротися за те, щоб в селі залишалась молодь, а отже створювати сприятливі умови для життя і праці молодої людини.

 Спілкувався: Тарас Тимчук

Читайте та коментуйте оновлення з теми врядування!

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТРеєстрація займає менше однієї хвилини.

Публікацію створено в рамках проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство у різноманітті», що впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Європейського Союзу.

Контакти

  • https://gurt.org.ua/

Коментарі

Святослав Сурма   3818 днів тому   #  

Дуже цікаве інтерв'ю! Молодці!

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Атнажева   3814 днів тому   #  

Дуже цікаво і корисно ! Якщо будуть ще подібні приклади на рівні сіл, селищ та маленьких містечок, із задоволенням послухаємо ! Тарасе, дякую !

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    3814 днів тому   #  

Ліліє, дякую! Будемо збирати:)! Але якщо Ви знаєте громади, в яких щось виходить і виходить завдяки залученню звичайних людей, давайте нам знати.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.