bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Чому я не в громадській організації?
01.12.2011

На одному з навчальних гуртків суспільної журналістики, який проводить ГУРТ у рамках проекту "Назустріч високим стандартам журналістики в громадському секторі України", данський журналіст Йоганнес Вамберг Андерсен порекомендував: «Виходьте в реальність! Шукайте теми, які стосуються простих людей, будьте критичними та допитливими. В цьому і полягає суть суспільної журналістики».

ГУРТ у рамках PRоГОну вже «виходив у реальність» і дізнавався в українців, що їм відомо про організації громадянського суспільства. А днями учасниця гуртка Тетяна Гончарук звернулася до пересічних громадян у віці 16-35 років із запитанням «Чому Ви не берете участі в діяльності громадських організацій» і отримала наступні відповіді:

Анна Науменко, блогер
Моя відповідь банальна – не вистачає вільного часу. Якби я була дуже багатою, і мені не потрібно було працювати, я б обов’язково займалася такого роду діяльністю.

Віктор Панченко, перекладач
По-перше, немає часу. По-друге, громадські організації на кшталт ГАК заробляли собі іміджеві очки перед виборами і, пройшовши до Київради, не довели, що вони щось зробили корисного киянам. Хочеться бачити результати своєї роботи.

Тетяна Ковальчук, економіст
Не вступаю, бо не маю на це часу: робота з 9 до 18, а потім сім'я, але найперше: нема бажання і внутрішньої потреби. Хоча не виключаю, що з часом я все-таки вступлю в якусь організацію, яка захищає інтереси громадян України.

Олена Костецька, редактор
На мій погляд, бути учасником громадської організації – у нас це не модно і цього часто не зустрінеш. Можливо, я би брала участь у подібних організаціях, але поки що в мене не було нагоди для цього та й потреби. І, мабуть, найбільш важливе, – у мене на це немає часу. Вихідні я присвячую родині (і для мене це святе), а робочі дні розписані щохвилинно. Проте, коли маю час і натхнення – йду з друзями збирати сміття в лісі. Але це буває дуже рідко.

Михайло Кравчук, маркетолог
Не вірю, що вони реально працюють і приносять бодай якусь користь.

Галина Коваль, вчитель
Мені це не цікаво та й часу на все не вистачає.

Дарина Коломієць, учениця 10-го класу
Можливо б я брала участь у громадському житті, вступила б до якихось організацій, але я не знаю, де їх шукати і до кого звертатися.

Олена Дяченко, банкір
Мене це не переконує і не стимулює. Робила декілька спроб – в Інтернеті знаходила сайти громадських організацій, але інформація там розміщена хаотично. Їхня самопрезентація не достатньо переконлива для мене. Більшість із них говорить шаблонами. А кальки в мене не визивають довіри.

Галина Гулій, координатор проектів
В своєму житті я була членом однієї громадської організації. Але це виявився негативний досвід для мене. Я залишилася розчарованою. Бо корупційні схеми прокручують навіть і в таких організаціях. Так, звичайні активісти відстоюють певні принципи та ідеї своєї організації, але ті, хто очолюють подібні установи просто заробляють на цьому гроші.

Дарина Густинська, хімік
Вітчизняним громадським організаціям не довіряю. Бо вони нічого не роблять. Але знаю, що європейській досвід в цьому питанні є позитивним. Наприклад, у Німеччині діє така громадська організація, як «Зелена точка». Вони починали з простої ідеї – прибрати місто, вивезти сміття, «боротьба» з брудом на вулицях та громадських місцях. Поступово ця ідея вилилася в те, що активісти цієї організації добилися на законодавчому рівні прийняття закону про введення податку за переробку пластикових пляшок та пакетів. Ось приклад того, коли люди не просто говорять, що є певна проблема, а діють, щоб вирішити цю проблему. Такі дії призводять до зміни менталітету мешканців. Нам потрібні такі організації, які змінюють свідомість людей, а не просто балаканина.

Тамара Лазаренко, активістка громадської організації
Я є членом громадської організації «Коаліція артистів та продюсерів України». І є прибічником подібних організацій. Вони дійсно працюють, контролюють владу, ініціюють зміни до законодавства. Так, введення квоти на обмеження україномовних пісень на радіо, об’єднала навколо себе багатьох українських естрадних виконавців і всіх тих, хто є прихильником вітчизняної музики.

Як вважаєте, що може змінити ситуацію та активізувати населення України? 

Матеріал підготовлено учасницею проекту "Назустріч високим стандартам журналістики в громадському секторі України", який здійснюється Ресурсним центром ГУРТ в партнерстві з Центром волонтеріату "Добра Воля" за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Контакти

Коментарі

Михайло Ізюмський   4528 днів тому   #  

+100! Молодці, просто чудово і в точку! Всім керівникам НУО взяти до уваги (принаймні, тим кого цікавлять люди)!

  •   Пiдписатися на новi
Іван Скибиляк   4528 днів тому   #  

Для того щоб змінити ставлення громадських організацій до себе в суспільстві потрібно:
- проводити більше розяснювальної роботи серед пересічних громадян;
- вести роботу по залученню усіх до волонтерської діяльності (хоча зробити це дуже і дуже важко), починати це потрібно із шкільної та учнівської молоді.
А взагалі молодці колеги хороший матеріал. Є над чим замислитись.

  •   Пiдписатися на новi
Євгенія Кравченко   4528 днів тому   #  

Купа рекомендацій - жодних дій. Може просто досить замислюватися, рекомендувати, а почати діяти?

  •   Пiдписатися на новi
Alla Zhuravel   4528 днів тому   #  

Пане Іване, а навіщо роз'яснювальні роботи? Це як у школі роз'яснюють з приходом зими чи після того, як хтось утопиться, "Обережно, лід!". Та не потрібні ці роботи, особливо пересічним громадянам. Громадські організації мають припинити себе позиціонувати, як бідні, нещасні, злиденні...і до них потягнуться люди. Кожен хоче бути з тими, хто успішний, і це нормально. Бо, якщо бути з тими, хто постійно "плачеться", то так і самому чи самій докотитись можна до постійного почуття провини.

  •   Пiдписатися на новi
Богдана Стельмах   4527 днів тому   #  

Хочу підтримати Аллу. Насправді, величезній кількості громадян абсолютно не потрібні ані громадська організація, ані громадський рух. Усе залежить від пріоритетів, які людина ставить собі в житті. І я категорично не походжуюся з Дариною Густинською! Нічого вона про громадський рух в Україні знати і не хотіла. Дуже модно говоритипро закордони і плакатися, як у нас погано. А між тим наші громадські активісти ще багато чому можуть повчити іноземців. Це я заявляю на повному серйозні. Просто ми ще не навчилися подавати (і продавати) себе. От коли з цим буде все ок - тоді і ставлення почне мінятися. Хоча... не факт - плакатися куди простіше і престижніше :-(

  •   Пiдписатися на новi
Alla Zhuravel   4527 днів тому   #  

Дякую, пані Богдано. Як там кажуть "Мы бедные, но гордые!" :)) і в цьому щось є.

  •   Пiдписатися на новi
Марина Kоняк   4527 днів тому   #  

"Моди" не має на волонтерство, це точно...Але - вона прийде. Для БФ - вже прийшла. Майже кожен політик має по фонду. Локальні НГО і без "парасольки" не тільки виживають а і працюють. Для пересічної людини , на мій погляд, наразі ставлення до НГО , як до прополітичних сил, нажаль. Крім того - ставлення до роботи в НГО, практично у всіх: і населення і фондів, що робота має бути безкоштовною є хибним. Волонтерство не означає безкоштовно на 100%. Крім грошового еквіваленту є багато інших інструментів заохочення нових волонтерів- стажування і т.д. , але... "вирощуємо" професіонала - і відправляємо його далі - найкращих забирає бізнес - там теж потрібні активні, та інтерактивні люди.Тому і потрібно нам створювати соцвідповідальний бізнес, але це вже інша історія.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.