bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Румунський досвід українському селу


Протягом 2007-2010 рр., співпрацюючи з фондами ("Єднання “, "УФСІ”, "Український жіночий фонд", Міжнародний фонд "Відродження") вдалося залучити близько 1 млн гривень для розвитку громади с. Нові Мартиновичі.
В ході реалізації даних мікропроектів проводились тренінги, на яких відпрацьовулись питання самореалізації населення, залучення ресурсів та інше.
Дуже важливим у пошуці благодійних фондів стала інформація про роботу ресурсного центру ,,ГУРТ”, який систематично через електронну розсилку надавав нашій громадській організації потрібну інформацію.

В рамках співпраці з Українським жіночим фондом стало проведення мистецького фестивалю "Душі криниця”. Ідея проведення такого фестивалю зародилася давно , але за браком коштів реалізувати не вдавалося. І лише з 2009 року ця ідея реалізувалася.

Фестиваль "Душі криниця” ,організатором якого є наш земляк – Народний артист України – Андрій Петрович Демиденко, постійно проходить в Палаці "Україна “, збирає прихильників творчості поета-пісняра. Тому нам хотілося провести такий фестиваль на Батьківщині поета, в селі Нові Мартиновичі.

В рамках проекту були проведені такі заходи:

  • через районну газету Пирятинські вісті», районне телебачення ТРК "Пирятин", обласне радіо була розповсюджена інформація про фестиваль "Душі криниця";
  • надіслані запрошення учасникам фестивалю;
  • запрошено гостей на фестиваль;
  • проведено конкурс малюнків та творів серед учнів школи.

Особливостями є те, що фестиваль вийшов за рамки районного. В ньому взяли участь народна артистка України Л. Михайленко (м. Київ), заслужений артист України П. Мрежук(м.Київ), Т. Садохіна ( м. Полтава), Н. Шинкаренко ( Глобинський район Полтавської області), а також, і головне, народний артист України, поет-пісняр, земляк А. Демиденко.

До виконання проекту було залучено 15 осіб. 57 виконавців (солісти, творчі колективи) виконували пісні А.Демиденка. Колектив Пирятинської школи-гімназії естетичного виховання (34 дітей) виконували танцювальний супровід пісень. На святі було близько 500 глядачів із сіл Нові Мартиновичі, Пирятина та району, міста Києва. Даний фестиваль висвітлювали газети "Голос України", "Пирятинські вісті", районне та обласне телебачення.
При підготовці проекту виникали такі труднощі: відмова в переддень фестивалю виконавців з міст Лубен та Полтави, що внесла певні корективи у сценарій свята і вимагала їх заміни місцевими виконавцями. Оформлення місця проведення свята потребувало додаткових коштів на виготовлення декорацій та підвезення їх до місця проведення фестивалю.

Фестиваль «Душі криниця» дав можливість селянам долучитися до прекрасного, поспілкуватися зі своїм видатним земляком. Як результат, зріс імідж громадської організації «Центр громади», що дало змогу залучати більшу кількість односельців до майбутніх заходів, активізувати їх на добрі справи.

Приємно відзначити те, що і в 2010 році відбувся цей фестиваль, який проходив уже за кошти районного бюджету. Сподіваємося, наш фестиваль стане щорічним.
Реалізація проекту мала позитивні наслідки. Вона дала можливість згуртувати громаду села, створити самодіяльний колектив "Полісяночка", популяризувати українську пісню, домогтися державного фінансування для школи для роботи музичного та хореографічного гуртків.

У жовтні 2010 року завдяки Ресурсного центру ГУРТ та проекту "Транскордонна співпраця для розвитку громади" вдалося здійснити поїздку в Румунію, ознайомитися з місцевими ініціативами з розвитку громад міст Сібіу, Хорез, Тімішуара, а також діяльністю у сільських населених пунктах.

У зв’язку з тим, що я живу і працюю у сільській місцевості, особливо корисною була зустріч з активістами села Пешті–Шани, які переймаються тими ж проблемами, що і ми. Це сприяння освіті, духовному відродженню. Саме в цьому напрямку сподіваюся на співпрацю з громадською організацією та її керівником Радікою, яка за професією вчитель початкових класів.

Зубенко І. виконавчий директор ГО Центр громади 
с.Нові Мартиновичі, Пирятинського району , Полтавської області.

Попередня історія                                                          Наступна історія



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.