bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Пошук майбутнього громадянського суспільства України: перші результати
12.01.2016

Протягом 8-10 грудня 2014 року відбувалася конференція «Майбутнє громадянського суспільства в Україні: пошук шляхів консолідації». Захід, організований Ресурсним центром ГУРТ та Українським католицьким університетом у форматі пошуку майбутнього, зібрав понад 60 представників органів місцевого самоврядування, державної влади, лідерів та активних мешканців громад, національних, регіональних і місцевих організацій громадянського суспільства.

Під час конференції в однорідних і змішаних групах учасники визначили ключові віхи трьох перспектив – особистісної, глобальної та перспективи громадянського суспільства в Україні з 2004-го року по теперішній час; інтерпретували значення цих ключових точок для майбутнього нашої країни; у жвавій дискусії окреслили актуальні тенденції, що формуватимуть майбутнє громадянського суспільства України до 2016 року; виокремили ті аспекти життя, якими учасники пишаються, та ті, про які шкодують; презентували спільні позиції у баченні майбутнього і врешті визначили план дій за обраним напрямом у короткотерміновій та довготерміновій перспективі.

Минуло трохи більше року з часу проведення заходу, і ГУРТ пропонує ознайомитися з тим, що вдалося реалізувати учасникам.

Проект «Громадянське суспільство – рушійна сила соціального діалогу між владою, бізнесом і громадою»

Короткотермінова перспектива: аналіз ситуації, створення ініціативної групи проекту, проведення круглого столу «Влада-громада-бізнес» на різних державних рівнях, створення робочої групи проекту, розробка робочого плану.

Довготермінова перспектива: написання проекту, проведення пілотного дослідження, моніторинг та аналіз пілотного дослідження, корекція стратегії та розробка методичних матеріалів, формування команди для реалізації стратегії, впровадження стратегії по всій Україні.

Лідія Сенюта, головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської обласної державної адміністрації:

- Ми разом із учасниками заходу провели проміжну зустріч робочої групи, під час якої вдалося детальніше проаналізувати проблему й визначити, інституції та організації, що могли б зацікавитися налагодженням діалогу між владою, бізнесом і громадою. В результаті з'явився чорновий варіант документа з окресленою проблематикою. Також ми визначилися з можливим форматом круглого столу «Влада-громада-бізнес» і з тими потребами, задовольнити які можна через налагодження контактів між усіма зацікавленими сторонами. Однак поки далі цього не пішли. Зараз я продовжую у межах своїх компетенцій контактувати з багатьма громадськими організаціями, які вирішують проблеми потерпілих у військовому конфлікті на Сході України, й співпрацюю з Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Проект «Створення Школи активної громадської відповідальності»

Короткотермінова перспектива: створення на сайті міста сторінки «Громадський вісник», створення центрів громадської активності, акція «Відповідальний пасажир».

Довготермінова перспектива: поширення шкіл активної громадської відповідальності на всю Україну

Олена Бікла, тренер-консультант, експерт з оцінки:

- Ідеї, які висловлювалися на заході, надихнули й дали поштовх до розвитку мого власного проекту. Я розробила концепцію соціально відповідального бізнесу – Коучингового центру для розвитку спортивної активності дітей від 8-14 років у Київській області, підготувала відеоролик, а найближчим часом планую видання власної книги з командоутворення «Моя футбольна команда», мета якого полягає у тому, щоб на прикладі принципів футбольної команди розвити у дітей навички командоутворення і продемонструвати цінність командної роботи. У довгостроковій перспективі хочу поширити діяльність подібних коучингових центрів у Києві, а згодом і по всій Україні.

Проект «Боротьба з корупцією через підвищення ролі громад у створенні інвестиційно привабливої держави»

Короткотермінова перспектива: прийняти доповнення до закону «Про очищення влади», прийняти проекти реформ судів, прокуратури, МВС, податкової, прийняти новий закон про вибори, здійснювати контроль за прийняттям бюджету, створити програми виходу економіки з тіні, провести широке обговорення шляхів консолідації у боротьбі з корупцією та контролю за проведенням реформ за участю громадських організацій.

Довготермінова перспектива: введення в дію закону про очищення влади, проведення реформ державних інституцій, проведення позачергових місцевих виборів за новим законом про вибори, контроль за використанням бюджетних коштів, введення в дію програми з виходу економіки з тіні.

Віталій Уманець, активіст ГО «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан»:

- Як учасник «Автомайдану» я долучався до прийняття нового закону про вибори, однак разом із командою вимагатиму внесення поправок до нього, щоб заборонити безконтрольне фінансування політичних партій, тим самим створюючи рівні умови для всіх учасників виборчого процесу. Зараз активісти «Автомайдану» беруть активну участь у формуванні конкурсної комісії, яка займатиметься відбором кандидатів на посади в поліцію, а також у засіданнях конкурсних комісій, які проводять співбесіди з кандидатами на посади в місцеві прокуратури України і детективами до Національного антикорупційного бюро. Крім того, автомайданівці сприяють розслідуванням злочинів, скоєних під час Майдану, й тісно співпрацюють із Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, щоб ті судді, які виносили неправомірні рішення, були звільнені із займаних посад.

Проект «Адміністративно-територіальна реформа за участю громадянського суспільства – перший і найважливіший крок до розбудови держави»

Етапи: організація громадських слухань у Верховній Раді, організація круглих столів «громадські організації – Верховна Рада – Адміністрація Президента – Кабінет Міністрів – бізнес», формування робочих груп, законодавчі ініціативи.

Валентина Рудковська, заступник керівника управління по зв'язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України:

- Уже 159 територіальних громад реалізували положення Закону України «Про добровільне об`єднання територіальних громад». Ми регулярно проводимо громадські слухання й намагаємося створювати майданчики для спілкування органів місцевого самоврядування, центральної влади і зарубіжних партнерів. Крім того, ми з колегами плануємо сприяти участі об'єднаних територіальних громад у роботі асоціацій і проводити методичну роботу в напрямку здійснення адміністративно-територіальної реформи в Україні.

Проект «ГО сприяють консолідації суспільства та формуванню національної ідеї на основі спільних цінностей»

Розробка стратегії: створення робочої групи, широке соціальне дослідження національної ідеї, цінностей та консолідації на всіх рівнях України, круглий стіл, конференції та презентації досліджень, створення дискусійної платформи для публічного обговорення; підсумок і узагальнення, підписання суспільної угоди між стейкхолдерами.

Втілення: розробка інформаційної кампанії, адаптація програми під регіональні особливості, розробка і впровадження проектів на місцях (молодь, діти, всі категорії), моніторинг змін суспільства, корекція діяльності проекту на основі моніторингу, додаткове професійне навчання локальних громад, розробка методичних матеріалів (фото, відео тощо), аналіз та звітність.

Юрій Юзич, громадський активіст, співголова всеукраїнського «Пласту»:

- Протягом року від проведення заходу я брав участь у робочих групах щодо прийняття таких документів, як Указ Президента України «Про заходи щодо поліпшення національно-патріотичного виховання дітей та молоді» й Наказ МОН «Про затвердження Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді, Заходів щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді та методичних рекомендацій щодо національно-патріотичного виховання y загальноосвітніх навчальних закладах». Надалі є членом робочих груп щодо подальшої реалізації Концепції з національного-патріотичного виховання. Серед своїх завдань вбачаю лобіювання питань національно-патріотичного виховання й об'єднання зусиль навколо цієї теми на всіх рівнях.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.