bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Волонтерство не знає обмежень: огляд проектів, у яких волонтерують люди поважного віку
16.11.2015

Слова «активність», «позиція у суспільстві», «волонтер» асоціюються у нас перш за все з молоддю. Але чи вірна ця асоціація? Безумовно, молодь – наше майбутнє й рушійна сила прогресу. Але, як кажуть, «якби молодість знала...». Часто через відсутність життєвого досвіду натхненні утопічними ідеалами молоді люди роблять помилки й тільки так навчаються бути обережними з мріями. Хто ж може допомогти їм не ламати крила, страхуючи знизу? Саме старше покоління. У межах Місяця волонтерства ГУРТ розповідає про успішні приклади залучення літніх людей до волонтерської діяльності.

Клуб «Ветеран», ГО «Спілка жінок м. Чернігів»

На сьогодні клуб «Ветеран» налічує майже 80 жінок–ветеранів війни та праці. Засідання клубу проводяться щомісяця й на них обговорюють захист прав людей похилого віку, оформлення субсидій, нарахування пенсій і пільг ветеранам, консультації лікарів чи фармацевтів із питань особливостей здорового способу життя людей похилого віку.

Жінки є активними учасницями культурно-просвітницьких заходів: вони відвідують музеї, виставки, театральні вистави, тематичні зустрічі до визначних дат в житті країни, міста, особливо з питань історичного минулого та перспективи розвитку рідного Чернігова. Члени клубу «Ветеран» беруть участь у міській виставці квітів та плодів, виставках громадських організацій міста, ярмарках-виставках «Що може жінка», намагаються надавати активну допомогу в благоустрої міста.

«Жінки-ветерани проводять громадську роботу серед молоді, в школах, дитячих дошкільних закладах. Більше того, вони виступають тренерами під час майстер-класів, а самодіяльне народне вокальне тріо «Тележанки» з любов’ю несе українську пісню й виступає на багатьох концертах у Чернігові та в інших містах України», – зазначає голова громадської організації «Спілка жінок м. Чернігова» Людмила Канюка.

Громадська організація неодноразово влаштовувала благодійні акції. Це і збір художньої літератури для дітей, і забезпечення одягом та домашніми ласощами подруг, які мешкають у районному стаціонарному будинку людей похилого віку. Також ветерани в’яжуть шкарпетки для воїнів АТО, заготовляють овочі для сухих борщів, збирають кошти для придбання продуктів харчування.

ВБО «Турбота про літніх людей»

Всеукраїнська благодійна організація «Турбота про літніх людей» налічує близько півтори тисячі волонтерів у дев’яти обласних центрах країни. Частина з них пройшла спеціальну підготовку, зокрема юридичну, і допомагає вирішувати невідкладні проблеми літніх людей, виступаючи в ролі адвокатів і вирішуючи питання з представниками місцевої влади. Але значно більшою за юридичну підтримку є моральна.

За словами волонтерки Житомирського відділення Тетяни Андрієнко, волонтери поважного віку просто не можуть сидіти скалавши руки, тому й допомагають навколишнім усім, чим можуть.

«Наші бабусі активно підтримують військових: шиють білизну в Житомирі; печуть смаколики у Хмельницькому; плетуть сітки в Тернополі; в’яжуть шкарпетки, передають консервацію та збирають кришечки на протези пораненим у кожному відділенні», – розповідає адміністратор проектів ВБО «Турбота про літніх людей» Юлія Оляницька.

Наш світ різноманітний, але сьогодні, як ніколи, він потребує об’єднання зусиль, думок, ідей. І прогалини між поколіннями та й всередині цих поколінь є серйозною перешкодою до консолідації. Старше покоління хоче й може робити свій вклад у розвиток суспільства. Варто лише дати йому можливість. 

ГО «Центр Поділля-Соціум»

З-поміж іншого, громадська організація «Центр Поділля-Соціум» надає можливості для навчання літнім людям. Координаторка проекту «Освіта протягом всього життя» Анна Моргун коментує: «З нашого досвіду люди, які залучаються до волонтерської діяльності, мають потребу відчути свою значимість. Наші відвідувачі в’яжуть теплі речі, які ми відвозимо в інтернати, віддаємо багатодітним дітям, учасникам АТО. Інколи в межах проекту відвідуємо дитячі будинки, проводимо майстер-класи з в’язання, плетіння ляльок-мотанок».

Серед традиційних освітніх ініціатив, які проводяться щороку, чільне місце займають комп’ютерні курси. Знання, отримані під час занять, реалізовуються в практичній громадській діяльності. «Після проходження навчання наші учні вміють користуватися інтернетом, дізнаються про різні акції, які організовує не лише ГО «Центр Поділля-Соціум», але й інші громадські організації. Наприклад, під час акції БФ «Подільська громада» «Епідемія доброти» літні люди роздавали на вулиці смаколики», – додає Анна.

Вона вірить, що в багатьох літніх людей великий життєвий потенціал і мотивація: «Наші волонтери поважного віку взагалі не думають про хвороби. Вони беруть участь у заходах, спілкуються з однолітками, з молоддю, подорожують. Це життя, і важливо рухатися далі. Дивлячись на наших літніх людей-волонтерів, можна сказати, що життя починається на пенсії». 

Контакти

Коментарі

Олександр Бондар   3081 день тому   #  

Дуже актуально і важливо.
Хай щастить!!!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.