bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як молодіжній організації підвищити ефективність роботи з волонтерами?
18.09.2013

13-14 вересня 2013 року у Києві відбувся дводенний тренінг "Ефективний менеджмент волонтерських програм" для представників громадських організацій України, які працюють з молоддю, організований Центром волонтеріату  "Добра Воля".

Учасники тренінгу навчалися підготовці організації до роботи з волонтерами, структурі та функціям менеджменту волонтерської програми, а також оцінці її ефективності. Присутні познайомились з досвідом інших організацій та отримали зворотній зв’язок від учасників та тренерів щодо підвищення ефективності своїх програм. 

Як з’ясувалося під час заходу, серед проблем, які найбільше хвилюють керівників волонтерських програм - як мотивувати волонтерів, як забезпечити сталість волонтерських ініціатив та як підвищити ефективність власної роботи. Актуальним практично для всіх виявилось питання як утримати волонтера. Адже часто після одноразових заходів вони не затримуються в організації, а причиною може бути банальна економія на мінеральній воді чи відсутність подяки, яка могла б стати стимулом допомагати на регулярній основі.

Ефективні волонтерські програми не виникають спонтанно або випадково - засвоїли учасники заходу. На ефективність волонтерської програми суттєво впливають такі фактори:

  • наявність політики організації стосовно волонтерів
  • навчання для персоналу щодо роботи з ними
  • формальна орієнтація і тренінг для волонтерів
  • форми і процедури оцінки діяльності волонтерів
  • система заохочення волонтерів
  • управління ризиками
  • а також, на подив учасників тренінгу, перевірка потенційних волонтерів та нагляд за їх роботою.

Учасники мали можливість засвоїти способи визначати користь від запровадження волонтерської програми та необхідні для її реалізації витрати. Організації хочуть працювати з волонтерами, але керівники програм рідко замислюються над тим, що користь від волонтерської роботи може бути меншою від витрат, які ця робота за собою несе.

"Очевидно, що після цього тренінгу нам доведеться закрити два волонтерські проекти як нерентабельні", - прокоментувала результати тренінгу учасниця Анна Раділовська.



Тож учасники мали навчитися знаходити обґрунтований фінансовий еквівалент для всіх елементів користі та витрат у визначений проміжок часу. Далі вони аналізували отриманий результат і приймали рішення. Як виявилося у процесі виконання завдань, часто після ретельного аналізу варіанти рішень можуть бути різними - як на користь старту впровадження волонтерської програми чи її модефікації, так і повна відмова від її впровадження.

Вправа. Аналіз "Користь-витрати"

Присутні впевнилися, що ефективною є та волонтерська програма, яка надає справжню допомогу у досягненні місії та цілей організації, тож має бути чітке бачення ролі волонтерів, сформульоване за участі усіх працівників.

Я як керівник зіштовхувалася із багатьма проблемами щодо організації волонтерської роботи, - говорить Людмила Василенко, керівник “Школи волонтерів” Полтавського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, - саме для підвищення якості роботи волонтера, щоб це було дійсно ефективно, і потрібен цей тренінг. Принаймні, я зрозуміла, що від самої програми, правильно побудованої і зробленої, залежить багато у чому успіх волонтерської роботи”.

Хочеться приїхати в свій регіон і багато чого змінити в своїй діяльності для підвищення ефективності керування волонтерськими програмами. Вже намічено невеликий стратегічний план як це можна застосувати. Звичайно, плануємо створення такої волонтерської програми, тому що про неї ми почули вперше, є задумки створити подібне і в нас”, - говорить Світлана Багрич, президент “Харківського центру волонтерів”.

Захід організовано Центром волонтеріату “Добра Воля” в рамках проекту “Підвищення ефективності молодіжних волонтерських програм” за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Читайте та коментуйте також за темою: 

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТ.  Реєстрація займає менше однієї хвилини!

Контакти

  • Тетяна Лисенко
  • Центр волонтеріату “Добра Воля”
  • [email protected]
  • www.volunteering.org.ua

Коментарі

Світлана Багрич   3871 день тому   #  

Шановні організатори! Дуже дякую за таку детальну інформацію та зворотній зв`язок після проведення тренінгу!
Сподіваємось на подальшу активну співпрацю!)))

З повагою,
президент ХОМГО "Харківський центр волонтерів",
Світлана Багрич

  •   Пiдписатися на новi
Олена Арутюнян   3870 днів тому   #  

Велика подяка організаторам та керівникам!
Дуже цікавий та корисний та подальшої діяльності захід!
Маємо надію на подальшу активну співпрацю!
З повагою, голова Ради євроклубів Кіровоградщини КОЦДЮТ,
Олена Арутюнян

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.