bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Соціальні проблеми та донори стимулюють українські ОГС до самоорганізації: результати опитування
19.03.2012

Протягом лютого 2012 року на ГУРТі тривало опитування на тему самоорганізації. Ми запропонували читачам порталу  дати відповідь на питання «Що стимулює українські ОГС до самоорганізації?».

«Соціальні проблеми, які ОГС не можуть вирішити поодинці» - це те, що, на думку більшості користувачів порталу – 39% (загалом в опитуванні взяли участь 152 особи), стимулює організації громадського сектору до самоорганізації. Безумовно, найчастіше об’єднати спільні зусилля громаду спонукають назрілі проблеми, які порізно подолати вкрай важко. Так само і організації можуть швидше досягати суспільних змін, залучившись підтримкою одне одного.

22% учасників опитування переконані, що фінансування від донорів може стати стимулом до самоорганізації ОГС, а 18% вважають, що поштовхом до об’єднання, є потреба в більш ефективному лобіюванні власних інтересів.

Також серед причин, які заохочують українські ОГС до самоорганізації, користувачі відзначили: неузгоджену роботу з державними структурами, боротьбу з корупцією, тиск влади та прагнення організацій до самостійності.

Збільшити зображення

ГУРТ поцікавився в Ігора Когута, Національного координатора Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства, що, на його думку, сьогодні стимулює ОГС України до самоорганізації та чи Національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства – це приклад самоорганізації.

Ігор Когут вважає, що не можна апелювати до самоорганізації організацій громадянського суспільства, до самоорганізації спроможні лише активні громадяни.

«Стимулює їх об’єднуватися недовіра, яка зараз існує в суспільстві, до представницьких функцій громадських організацій. Адже часто ці організації створюються під певне ім’я. Сьогодні громадяни України більше тяжіють до неформальних об’єднань. Якщо говорити про Українську національну платформу Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства, то це не самоорганізація, а об’єднання зусиль громадських організацій.

Платформа – це скоріше формування коаліції мереж, це ефект синергії, який дозволяє не тільки заощадити ресурси та збільшити довіру, а й швидше досягати громадськими організаціям поставленої мети».

Чи є «самоорганізація» явищем можливим для ОГС, чи лише для окремих громадських активістів – питання, як виявилося, дискусійне. Та, не дивлячись на це, в Україні є низка прикладів організацій громадського сектору, які для більш ефективної та активної діяльності самоорганізувалися. На сторінках порталу ГУРТ у форматі PRоГОну про діяльність деяких із них ми писали: Коаліція «Молода Черкащина», Союз вірменської молоді, Сумський обласний комітет молодіжних організацій.

У будь-якому випадку самоорганізація – дієвий спосіб швидко реагувати на виклики сьогодення. Саме це і стане наскрізною темою Міжнародної конференції в форматі відкритого простору "Самоорганізація у світі, що трансформується: як забезпечити собі місце під сонцем?", яка збере соціальних інвесторів, лідерів місцевих громад та інститутів громадянського суспільства, експертів та практиків самоорганізації з різних країн світу.

Деталі конференції на сторінці http://vesna.gurt.org.ua/

Матеріал підготовлений у рамках проекту “Інвестуймо в інституційний розвиток громадянського суспільства” , що виконується Ресурсним центром ГУРТ в рамках проекту “Об’єднуємося заради реформ” (UNITER), що виконується PACT Inc. в Україні завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Контакти

  • Пилип Литвинов
  • Ресурсний центр ГУРТ
  • [email protected]
  • (38)044-296-1052
  • Київ вул. Попудренка 52 оф.609

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.