bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

СОКМО: Багато дій, які впливали на прийняття рішень у ВР, починалися саме з Сум
16.11.2011

Ми продовжуємо інформувати читачів ГУРТа про відомі та маловідомі громадські організації, які часто залишаються непоміченими широкому загалу.

У рамках PRоГОну ми завітали до офісу Сумського обласного комітету молодіжних організацій і поспілкувалися з Наталкою Лучаніновою (організаційний референт СОКМО).

Штаб-квартира СОКМО - м. Суми, вул.Горького, 2.

Будівля, в якій знаходиться штаб-квартира СОКМО

 

Сумський обласний комітет молодіжних організацій: від зародження до сьогодення

Сумський обласний комітет молодіжних організацій (СОКМО) заснований 1997 року. У комітет входять 35 громадських організацій з різним статусом. За великим рахунком, мета в громадських організаціях одна і та ж – розбудова громадянського суспільства. І повинні бути створені організації, які б учили робити це професійно. Саме для цього і було створено СОКМО.

Організація виступає ресурсним центром для організацій-членів СОКМО. Обласний комітет надає консультаційні послуги громадським організаціям стосовно реєстрації, бухгалтерського обліку в неприбуткових організаціях. СОКМО переважно працює для молодіжного середовища – студенти, молодіжні лідери. В цьому руслі і намагаємося працювати. Хоча вже три роки як у Сумах діє Мережа громадських організацій, в яку входять і не молодіжні громадські організації.

Головна мета діяльності СОКМО – розробка та втілення в життя окремих заходів, проектів та програм, спрямованих на захист прав і соціальну адаптацію молоді та залучення молодих громадян у державотворчий процес, становлення громадянського суспільства.

Основні напрями діяльності – підтримка екологічної, оздоровчої, аматорської, спортивної, культурної, освітньої та наукової діяльності. СОКМО сприяє розвитку молодіжних організацій і координації молодіжного руху в Сумській області та інтеграції його у всеукраїнський і міжнародний молодіжний рух.

У СОКМО працює три особи: Георгій Сахнюк – голова, Галина Волохіна – бухгалтер і я, Наталія Лучанінова, – організаційний референт.

Окрім цього, до СОКМО входять організації різного спрямування, які беруть участь у заходах, долучаються до роботи тим чи іншим чином.

СОКМО – це буфер для організацій громадянського суспільства, які між собою взаємодіють, комунікують, обмінюються досвідом. Для них ми проводимо навчання, тренінги.

Наталя Лучанінова

Ті організації, які долучилися до СОКМО з самого початку, ввійшли до нього на офіційній основі. Ясна річ, що деякі з них припинили свою діяльність. Натомість долучаються інші, вони працюють в мережі, але вони офіційно не входять у СОКМО. Зараз ми практикуємо нефіксоване членство. Та й нині змінилася форма роботи. З представників тих 35 організацій сформувалося правління, яке вирішує нагальні питання.

 

Сумський обласний комітет молодіжних організацій: про партнерів, потреби громади, фінансування

Постійними партнерами є Сумський прес-клуб – допомагають щодо тренінгових послуг, Бюро аналізу політики – утворилося не так вже й давно, але активно долучаються до роботи СОКМО, також допомагають із тренінгами політичного спрямування. Зараз ми реалізуємо проект по громадським радам і Бюро аналізу політики допомагають нам із тренінговими послугами.

Серед партнерів саме у молодіжному секторі можна зазначити СОО «Спілка української молоді «Сумщина», СОМГО «Студентське братство Сумщини», СОО «Молодіжний націоналістичний конгрес», МНР та ряд організацій з районів. Ми з ними співпрацюємо, долучаємося до проведення таборів, навчань, конференцій тощо.

Як ми дізнаємося, що потрібно громаді? Найбільше наше джерело інформації – це Інтернет. Також, дізнаємося про потреби під час заходів, які ми організовуємо. Індикатором у такому випадку є тема та кількість бажаючих взяти участь.

Для прикладу, ми проводили тренінг «Фандрейзинг. Написання проектів». Анкет було дуже багато: 30 місць – понад 60 анкет. Отже, проблема актуальна, тому потрібно проводити ще один тренінг, щоби залучити більше людей. Для порівняння, на тренінг із бухгалтерії анкет було значно менше. Це означає або люди все знають, що мало ймовірно, або бухгалтерією в організації професійно ніхто не займається.

На заходах ми проводимо анкетування. Якось запитували присутніх, які проблеми є в громадському секторі. Найбільша проблема – фінансовий аспект, потім – кадрове питання. Щодо останнього, то це можна пояснити малою кількістю активних людей, які б хотіли працювати і ще меншою кількістю людей адекватних і компетентних у сфері громадської діяльності.

Наталя Лучанінова

У рамках проекту «Підтримка громадських ініціатив у малих містах Північно-Східної України», що реалізовувався за фінансової підтримки NED Сумський обласний комітет молодіжних організацій проводив конкурс мінігрантів, завдяки якому нам вдалося отримати більше інформації про громадські організації Сумської, Полтавської та Чернігівської областей, проблеми, зацікавлення. Серед них багато проектів було спрямовано на проведення масових розважальних заходів для молоді, а також на розвиток комунальної сфери.

Основні донори – Національний фонд на підтримку демократії NED, Посольство США, деякі проекти фінансувалися МФ «Відродження». Також писали молодіжні проекти на конкурс від обласного Управління у справах сім’ї, молоді та спорту. Цього року писали проект на міський відділ, але не виграли жодного гранту. Є ще спонсорська допомога – це переважно внески тих людей, які дотичні до організації.

 Сумський обласний комітет молодіжних організацій: про досягнення та невдачі

Найбільше досягнення – сформовано інформаційну мережу.

Під час реалізації проекту «Підтримка громадських ініціатив малих міст Північно-Східної України» ми проводили 3 тренінги, форум та інформаційні поїздки по містам (районні центри трьох областей). Радує те, що за допомогою подібних проектів формується певне активне середовище людей, з якими ми можемо співпрацювати і в подальшому.

Перед цим проектом ми не знали, що відбувається, для прикладу, в Тростянці, Лебедині, Охтирці, Ромнах. Але, завдяки проведеним заходам, ми налагодили контакти з місцевими активістами, дали можливість їм знайти партнерів, навчитися робити професійно речі, необхідні для нормального функціонування громадської організації. Тепер їхні дії стають більш професійними, активісти знають до кого звернутися за допомогою, з ким співпрацювати.

Щодо невдач… Громадські організації, з якими ми співпрацюємо, можна поділити на три типи:

  • ГО, які постійно працюють і удосконалюються.
  • ГО, які працюють, але стоять на одному місці. Заходи відвідують одні й ті ж люди і складається таке враження, що вони приїжджають «потусити».
  • ГО, які приїхали на захід і з деяких причин зв'язок обривається.

Власне невдачі і полягають у тому, що роботи проводиться чимало, але з низки причин не всі організації потрапляють у перший тип.

Між заходами ми працюємо в інформаційному середовищі. Інформуємо організації громадянського суспільства, які є в нашій базі, про різні можливості для них, поширюємо успішний досвід організацій.

Певний авторитет наша організація вже має. На рівні з іншими організаціями в Сумах ми одна з найвідоміших.

Сумський обласний комітет молодіжних організацій: про інструменти впливу на органи місцевої влади

Інструменти впливу на органи місцевої влади – виступи громадськості на сесіях, громадські діячі вступають в партії і виступають важелями впливу та лобіювання громадських інтересів. Дуже допомагали і підтримували громадський молодіжний рух на Сумщині громадські діячі, які очолювали певні державні структури: Управління у справах молоді та спорту Сумської облдержадміністрації, Сумська обласна державна адміністрація тощо. Люди, які довго працювали в третьому секторі, знають про проблеми та потреби громадських організацій, тому набагато легше співпрацювати саме з тими, хто розуміється в цьому. Серед них і колишні голови Правління СОКМО, які також пройшли шлях державного службовця, - Віктор Бобиренко, Олег Медуниця.

На сесіях міської чи обласної ради, на яких вирішуються питання, що стосуються молодіжного сектору, ми обов’язково присутні, чи з внесенням пропозицій, чи з плакатами і лозунгами, це вже залежно від ситуації і прагнення влади до співпраці. Не так давно вирішували питання щодо фінансування молодіжних проектів. Кожного року, традиційно, зусиллями молодіжних організацій проводилися різні заходи для молоді, для прикладу, сплави, табори, які довгий час фінансувалися із державного бюджету.

Після приходу нинішньої влади, постало питання про те, що з державного фінансування їх знімають. Звичайно, це обурило громадськість Сум і ми всі разом зібралися, пішли з плакатами на засідання сесії міської ради, роздавали буклети, пропозиції щодо внесення змін до бюджету. Нам вдалося переконати владу. Якби громадськість не відстояла свої інтереси, сумніваюся, що рішення би змінилося.
Цього року СОКМО не отримала жодної фінансової підтримки з боку місцевої влади.

У Сумах проводився конкурс проектів від Управління у справах сім'ї, дітей та молоді Сумської облдержадміністрації. Цьогорічний бюджет склав 150 тис. грн. на всі проекти по області – це замала сума для такого конкурсу. Гранти виграли організації, які були створені за рік до цього, які взагалі ще нічого не робили. Наприклад, ГО «Альтернатива», про яку взагалі мало хто чув саме в аспекті громадської діяльності. Це провладні ГО, які, ймовірно, були створені спеціально для написання та «проведення» проектів за рахунок держбюджету. Щоб розібратися в ситуації, навіть не потрібно знати хто був у комісії, як проводився конкурс, достатньо лише почитати назви проектів. Проект на 15 тисяч грн. – проведення круглих столів: ні цільової аудиторії, ні тематик. А ті організації, які проводять з року в рік брендові заходи лишилися поза конкурсом. СОКМО в їхньому списку.

Громадський фонд на Сумщині дуже потужний. Адже багато дій, які впливали на прийняття рішень у ВР, починалися саме з Сум, сумських студентів. Для прикладу, в 2004 році в Сумах було ініційовано об’єднання трьох вузів – педагогічного, аграрного та державного. В подальшому б це була досить корумпована структура. Студенти вирішили не бути осторонь цього, виступили з протестом і запобігли об’єднання цих трьох вузів.

Спілкувалася Євгенія Кравченко

Нагадаємо, нещодавно ГУРТ у рамках PRоГОну писав про Східноукраїнський центр громадських ініціатив. Якщо Ви хочете дізнатись більше про колег по цеху, пишіть нам!

Матеріал підготовлено в рамках серії публікацій, присвячених висвітленню діяльності інститутів громадянського суспільства України проекту "Назустріч високим стандартам журналістики в громадському секторі України", який реалізується Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.