bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

По той бік КОДА
02.02.2012

У середовищі громадських активістів і представників громадянського суспільства щодо ставлення до влади виробилось дві крайності – категоричне несприйняття будь-яких ініціатив влади або сліпе слідування будь-яким ініціативам, наче директивам до дії. І, як показує практика, обидві ці крайності є надзвичайно шкідливими для суспільного розвитку.

Вміння слухати, розуміти, пізнавати та цікавитися більше тим, що відбувається довкола – це ті якості, які можуть допомогти ключовим гравцям, які сьогодні вирішують долю на рівні громади, налагодити більш ефективну співпрацю. А ефективна співпраця не може будуватись без поінформованості один про одного та взаємодовіри.

З цією метою ГУРТ розпочинає цикл публікацій, присвячених темі ефективного врядування, які, сподіваємося, зруйнують певні стереотипи в читачів порталу ГУРТ щодо місцевої влади, громадських організацій та їх лідерів.

Що очікувати громадським організаціям від Київської обласної державної адміністрації у 2012 році? В яких сферах потенціал громадянського суспільства Київщини ще недостатньо задіяний? Як виглядає алгоритм дій для активіста, якщо він знаєте як впровадити зміни в своїй громаді, ГУРТ дізнавався в Петра Захарченка – начальника управління з питань внутрішньої політики КОДА. 

 


Про співпрацю Київської обласної державної адміністрації з ОГС

ГУРТ: Петре Петровичу, в яких сферах Київська обласна державна адміністрація найчастіше співпрацює і знаходить спільну мову з організаціями громадянського суспільства?

Механізм співпраці виписаний в двох документах, які мають до цього відношення. Перший документ – це Програма співпраці місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, структурних утворень політичних партій, інститутів громадянського суспільства у Київській області на 2010–2012 роки, другий – Положення про громадську раду при Київській обласній державній адміністрації.

Власне, останній документ і передбачає дев’ять напрямків, за якими здійснюється співпраця: соціальний захист ветеранів, планування і розвиток місцевих територій, екологія та охорона навколишнього середовища, соціально-економічний розвиток, соціальний захист та охорона здоров’я, міжнародні зв'язки, інформаційна політика, молодіжна політика, розвиток освіти і духовності, ефективне змлекористування та інші.

ГУРТ: Що робить КОДА для того, щоб налагодити та покращити співпрацю з громадськими організаціями?

Це аналіз інформації про проблемні питання громадських організацій та сприяння у вирішенні їх статутних завдань. Більше всього це стосується ветеранських, афганських, чорнобильських, гуманітарно-соціальних організацій. Далі мова йде про забезпечення дільності громадських рад на всій території області шляхом проведення навчальних та методичних заходів.

Також проведення спільних із громадськими організаціями обласних заходів. Окремо важливий напрям – знаходження керівників організацій, що мають місцеві громадські ініціативи і допомога в їх впровадженні.

Але найбільш результативна робота – це постійне безпосереднє спілкування з громадськими активістами і місцевими громадськими лідерами.

ГУРТ: Можете пригадати приклад, коли співпраця КОДА з громадськими організаціями принесла конкретні зміни?

У минулому році в Україні різні громадські організації відстоювали свої права через активні публічні дії. Завдячуючи, що в області був постійний діалог з ветеранськими афганськими та чорнобильськими організаціями, ми одні із перших підписали Угоди про співпрацю і вирішення проблемних питань та спільно моніторимо стан справ.

Плануємо в цьому році провести конкурс проектів громадських організацій та утворити обласний ресурсний центр підтримки місцевих громадських організацій.

Хочу сказати, що проекти, які реалізуються ГУРТом в Київській області є прикладом того, як у співпраці ми можемо знайти ту прийнятну форму, яка забезпечує конкретні результати. Роль адміністрації – це надання можливостей як у межах проектів, так і поза їх межами, щоб вдалося досягти практичних результатів.

Безумовно, це і є допомога в наданні відповідної інформації за тими напрямками, в яких працює обласна державна адміністрація, і допомога в залучені активістів на рівні громад. І, мабуть, все-таки відповідальність за те, що ці проекти потрібні та мають бути реалізованими, адже вони покращать соціальний рівень життя громад на Київщині.

Як на мене, одна з найкращих практик співпраці – підписання договорів або угод між владою і окремою громадською організацією на виконання певних робіт та послуг. На жаль, така практика не досить поширена та розвинена, адже все нове завжди вимагає часу для додаткових консультацій, розмірковування, аналізу ризиків і можливостей.

ГУРТ: Якщо я - місцевий активіст, маю цікаву ідею як впровадити зміни в моїй громаді, але для цього мені потрібно залучити владу. Що мені потрібно зробити, щоби цю співпрацю налагодити? До кого звернутися?

Ви можете звернутися до місцевих громадських організацій, які займаються аналогічною тематикою та можуть представляти ваші інтереси на більш високому рівні. Також можете окремо звертатися до місцевих органів влади, а саме – до районної влади з тими пропозиціями чи з тим проектом, який має відношення до певної території.

А ще можете звертатися безпосередньо до обласної державної адміністрації, де працює управління з питань внутрішньої політики. Влада зацікавлена у проектах та програмах і допоможе знайти структурний підрозділ чи відповідального виконавця, в сфері компетенції якого буде вирішення цього питання.

Петро Захарченко (праворуч)

Про потенціал громадських організацій Київщини

ГУРТ: Петре Петровичу, як Ви оцінюєте ефективність діяльності громадських організацій Київщини?

Гадаю, що все залежить від організації та її керівника. В Київській області понад 800 громадських організацій, які зареєстровані згідно вимог чинного законодавства. І лише близько 50 з них – це ті організації, які проявляють активність у різних сферах діяльності. Ефективність їх тоді, коли вони потрібні людям. В області активні обласна організація ветеранів та обласна організація ветеранів Афганістану, осередки Союзу юристів України, Товариство Червоного Хреста, Фонд милосердя та здоров'я, Правозахист та інші.

Соціальні громадські організації проявляють активність так як їм потрібна підтримка влади і бюджету. Вони допомагають різним пільговим категоріям населення. Інші організації мають виходи на фонди та гранти, звідки мають фінансову підтримку. Ще частка організацій існують на членські внески. Ефективність організації залежить від мети, яку вони переслідують.

ГУРТ: Як вважаєте, в яких сферах суспільного життя недостатньо залучений потенціал громадських організацій Київщини?

Дуже цікаво міг би бути використаний експертний потенціал громадських організацій. При обласній адміністрації ми утворили Центр законодавчих ініціатив як консультаційно-дорадчий орган. Представники громадських організацій, працюючи в ньому, мають змогу впливати на законотворчі процеси не тільки в області, але й на рівні держави.

За минулий рік напрацьовано більше 20 законопроектів та нормативно-правових актів. Практично відсутня практика внесення пропозицій та соціально важливих проектів до місцевих бюджетів.

На мій погляд, недостатньо залучений потенціал громадських організацій у сферах охорони навколишнього середовища, розвитку та планування території. Останнім часом бачимо дуже багато питань, які є проблемними в цих сферах.

Про перспективу фінансової підтримки громадських ініціатив у 2012 році

ГУРТ: Чи передбачена в КОДА система фінансової підтримки ініціатив громадських організацій на 2012 рік?

Ще з 2007 року ми запропонували формат відносин – регіональна програма співпраці влади і громадськості. І в цій програмі ми легально використовували бюджетні кошти. Цим досвідом скористалося багато регіонів і передбачили бюджетне фінансування. Коли розробляли обласну програму співпраці влади і громадськості на 2012 рік, ми передбачали систему грантів на конкурсній основі. Також передбачали комплекс заходів, що міг би фінансуватися.

Однак в столичному регіоні більше 60% пільгових категорій, які потребують різних доплат, регулярної виплати пенсій, тому бюджет не дозволяє поки що виділити кошти для того, щоб провести подібний конкурс. Але ми продовжуємо працювати в цьому напрямку.

Разом з цим, на Київщині є кошти на обласну програму "Турбота" для підтримки ветеранів та учасників Великої Вітчизняної війни, надано благодійну допомогу для обласної чорнобильської організації, будуть знайдені кошти на фінансову підтримку обласної організації товариства Червоного Хреста.

Адміністрація сприяє у забезпеченні приміщень для роботи громадських організацій. Зокрема, вже в цьому році для забезпечення роботи громадських пошукових організацій виділено приміщення в центрі Києва, в минулому році надано шість приміщень для первинних організацій товариства Червоного Хреста.

ГУРТ: Чи плануєте залучити кошти з інших джерел?

Ми будемо думати, яким чином можливо залучити кошти не тільки місцевого бюджету, а й приватного бізнесу, благодійних організацій та тих неурядових організацій, які вносять чи реалізують відповідні проекти на території Київської області.

Для прикладу, такі кошти, за рахунок благодійних внесків, у цьому році залучено для обласної організації «Союз Чорнобиль Україна». Позитивним прикладом є гранти чи проекти, що можуть бути реалізовані в області. Ми зацікавлені і будем всіляко сприяти залученнію фінансових ресурсів на Київщину.

Інші матеріали за тематикою

Інтерв’ю створено в рамках проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство у різноманітті», що впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Європейського Союзу.
 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.