bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Надія Васильєва: «Молодим підприємцям необхідно розумітися в сучасних ІТ трендах»
19.08.2015

Про тенденції розвитку ІТ бізнесу, особливості молодіжного підприємництва у цій галузі, політику міжнародних корпорацій стосовно України читайте в інтерв’ю порталу ГУРТ з генеральним директором компанії «Майкрософт Україна» Надією Васильєвою.

- Пані Надіє, розкажіть, будь ласка, Вашу історію успіху. Як Ви потрапили в Microsoft?

- У Microsoftє спеціальна програма, що полягає у підборі фахівців ще до того, як для них звільниться вакансія. По суті, це підготовка підбірки спеціалістів, котрі потім можуть обійняти посаду в компанії. У зв’язку з цим я давно отримувала запрошення від Microsoft – ще з моменту закінчення правового факультету в сфері захисту інтелектуальної власності. На той момент компанії була дуже актуальна ця тематика. Потім ми вже говорили про маркетинговий напрямок. Згодом разом із Дмитром (Дмитро Шимків – екс-генеральний директор «Майкрософт Україна», нині заступник глави Адміністрації Президента України з питань проведення адміністративних, соціальних та економічних реформ, – авт.) ми вели перемовини щодо моєї потенційно можливої роботи в «Майкрософт Україна». Через деякий час я здобула науковий ступінь і,оскільки менеджмент компанії знав про це, мене запросили на посаду директора по роботі з органами влади. Коли ж Дмитро перейшов на іншу роботу, мене призначили генеральним директором.

- Який напрямок молодіжного бізнесу в сфері IT, на Вашу думку, є зараз найпріоритетнішим?

- Нещодавно ми обговорювали це питання зі студентами Львівської бізнес-школи. Не всі бізнесмени розуміють, що у будь-якому бізнесі людям, котрі приймають рішення, необхідні хоча б базові ІТ навички. Причому на рівні користувача таке розуміння є, але мало хто може прив’язати побутові вміння до бізнесу. Тому, коли ми говоримо про розвиток підприємництва, особливо молодіжного, треба усвідомлювати, що бізнес без ІТ у будь-якій сфері не буде конкурентоздатним. Молодь має розуміти основні ІТ тренди, особливо ті, що стосуються оптимізації ІТ інфраструктури. Це допоможе бізнесменам сконцентрувати свої зусилля на реалізації ідеї, а не на технічному обслуговуванні бізнес-процесів.

- Назвіть три основні риси, якими має володіти молодий фахівець, щоб досягти успіхів у кар’єрі в компанії Microsoft.

- Ці риси будуть релевантними не лише для компанії Microsoft, але й для багатьох інших підприємств. Останнім часом ми спілкувалися з генеральними директорами технологічних компаній і спільно прийшли до висновку, що в людини, по-перше, має бути повага до математики. Не треба бути математичним генієм, але слід розуміти, що без математики інновацій не існує. По-друге, енергійність і самостійність як в плані впевненості у собі, так і в плані вміння швидко знаходити рішення проблем, що можуть виникати. Тут йдеться більше про винахідницький підхід. І, по-третє, вміння комунікувати, використовуючи останні інформаційні технології на рівні інтуїції, щоб не загострювати на цьому увагу, а працювати з проектами, розробками, ідеями.

- Які тренди в ІТ середовищі Ви б виокремили в Україні сьогодні?

- В ІТ середовищі України на сьогодні варто говорити передусім про хмарні технології, приріст використання яких за останній рік складає 40%. Причому йдеться не тільки про безкоштовні хмарні сервіси, але й про комерційні. Друге – це робота з великими масивами даних. Два-три роки тому компанії не знали, як їх використовувати. Тепер же є технології, які в режимі реального часу можуть оптимізувати прийняття рішень на основні тих даних, які приходять також в онлайн-режимі. Тобто в момент надходження даних уже є пропозиція щодо сценаріїв їх використання. І третій тренд, який поки у нас не дуже розвинений, але зараз стосується переважно двох галузей – кібербезпеки та енергозбереження. Йдеться про Internet of Things, або Інтернет речей. Іншими словами – управління даними через всі пристрої, які у вас є і які мають цифрову складову.

- Чи змінилися пріоритети і стратегічні цілі головного офісу Microsoft стосовно України у зв’язку з останніми подіям? Якщо так, то як саме?

- Microsoft уважно стежить за політичною і економічною ситуацією в Україні, пропонуючи оптимальніші моделі ліцензування, підтримки поточної інфраструктури на основі хмарних технологій. Вони дешевші й краще допомагають в онлайн-режимі оптимізувати кількість ліцензій, комп’ютерів тощо. З іншого боку, ми намагаємося з розумінням ставитися до того, що в Україні немає коштів відразу сплатити за все ліцензійне програмне забезпечення. Однак, не зважаючи на те, що Україна покинула своє перше місце у списку 301 (список країн, що не забезпечують адекватну та ефективну правову охорону інтелектуальної власності, – авт.), все ж таки вона там залишається. Тому ми намагаємося допомогти у розробці реформ, що стосуються захисту інтелектуальної власності, оскільки розуміємо, що це потрібно не лише для того, аби оплачувалися ліцензії, а й для того, щоб сюди прийшли інвестиції.

Багато програмного забезпечення в Україні написано на волонтерських засадах. Кількість таких розробок зросла з часів Майдану та розвинулася протягом проведення АТО. Такі розробки призначені для вирішення локальних завдань. Але якщо ці проекти набувають популярності, розширюються, для них стають необхідними надійніша інфраструктура, швидші можливості для доступу та поповнення інформації, потужніша система безпеки, мобільність, з якими ми можемо допомогти. Раніше Microsoft конкурував із відкритим програмним забезпеченням, зараз же ми будуємо партнерські стосунки.

- Які інновації найближчим часом впроваджуватиме Microsoft у нашій країні?

- Я знову-таки повернуся до роботи з великими масивами даних і хмарними технологіями. У цьому напрямку ми працюємо більше в галузі управління даними, їх оптимізації. Також ми запустили нові проекти, пов’язані з Power BI. Це продукти, що дозволяють красиво візуалізувати тренди, чітко показувати, як дані пов’язані між собою, й врешті приймати обґрунтовані рішення. У нас з’явилися нові продукти, що допомагають оптимізувати діяльність, зокрема, створювати презентації, оптимізувати свій графік планування, управляти проектами тощо. Зараз ми концентруємося на двох напрямках – покращенні продуктивності з використанням хмарних технологій та продуктивності кожної окремої людини на робочому місці.

Про можливості компанії «Майкрософт Україна» для громадських організацій читайте тут.

Джерело фото

Контакти

Коментарі

Марина Ботнарева   3158 днів тому   #  

В черговий раз впевнююся, що слід було йти вчитися на програміста...

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.