bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Олександра Чувакова: «Ініціатива YouthSpark - набір інструментів для співпраці з молоддю»
08.06.2015

Виклики сьогодення спонукають організації громадянського суспільства співпрацювати з бізнесом. Чи можлива така співпраця? Про це та інше ГУРТ поспілкувався  з координатором соціальних проектів компанії «Майкрософт Україна» Олександрою Чуваковою.

- Яким чином «Майкрософт Україна» співпрацює з громадянським суспільством?

Одним із важливих напрямів є програма Microsoft YouthSpark, яку корпорація почала впроваджувати з 2012 року. Мета цієї програми – допомогти молоді в усьому світі реалізувати свій потенціал. Вона присутня в усіх країнах, де є Майкрософт, але в залежності від ситуації та особливостей країни має свою специфіку.

- Які особливості роботи корпорації в Україні?

- В Україні досить активною є програма Відкритий світ інформаційних технологій – IDEA (The Information Dissemination and Equal Access). Її ціль – допомогти молоді завдяки локальним комп’ютерним центрам, що будуються на базі громадських організацій по всій Україні, здобути навички та підвищити свій рівень конкурентоспроможності на ринку праці. Наша цільова аудиторія – молоді люди віком від 12 до 30 років, які опинилися в складних життєвих обставинах. Оскільки ми співпрацюємо з різними громадськими організаціями, то кожна діє відповідно до своїх кваліфікаційних можливостей. Це можуть бути люди з ВІЛ, з особливими потребами, внутрішньо переміщені особи, військові, матері-одиначки, молодь або діти, які перебувають в місцях позбавлення волі. В залежності від категорії клієтів ГО обирає метод роботи.

- Як громадські організації можуть долучитися до Ваших програм?

Окрім програми IDEA, в нас є інші програми, зокрема, надання сервісу у хмарі – Office 365 безкоштовно для ГО та благодійних фондів.  Долучитися просто – потрібно зайти на сторінку співпраці компанії з ГО .

- Чи є організації, яким ви відмовляєте? Які критерії відбору?

- Є певна кількість організацій, які не можуть скористатися програмою. Переважно це політичні організації. Для ГО та благодійних фондів, які не мають комп’ютерів,ми надаємо тільки хмарний серів Office 365.

- Які соціальні проекти у вас діють?

- В нас досить багато проектів соціального спрямування. Ключовою подією для ГО є Дні інформаційних технологій для НУО, які цього року пройшли вже всьоме. Матеріали з Дня інформаційних технологій можете перглянути тут. Наприклад, щорічна подія YouthSpark Live, на яку ми запрошуємо молодь, котра хоче розвиватися завдяки ІТ. Цього року ми провели цей захід у партнерстві із Ресурсним центром ГУРТ. Молодь мала можливість поспілкуватися, зібрати корисні контакти, наші працівники розповіли про можливості кар’єри в Майкрософт.

- Розкажіть нашим читачам про можливості Майкрософт для молодих спеціалістів.

- Одна з таких можливостей – наша програма MACH – Microsoft Academy for College Hires. В ній можуть взяти участь студенти старших курсів або випускники, які мають стаж не більше року. В межах цієї програми кожен спеціаліст отримує по два проекти. Перший він виконує локально в своїй країні, другий – разом із іншими учасниками програми з різних країн. Будучи учасником програми, він отримує менторські консультації, чотири рази на рік відбуваються спільні зустрічі, одна – з вищим керівництвом корпорації. Учасник має можливість поспілкуватися, отримати поради, настанови. Вся програма дуже практична. Кандидату потрібно виконати проект, показати високу ефективність, відповідальність. Колективні проекти він виконує на міжнародному рівні. Це дуже корисний досвід.

- Що, окрім працевлаштування, Ви можете запропонувати?

- Також ми займаємося підтримкою малого бізнесу – надаємо менторську підтримку, програмне забезпечення. Ця програма називається BizSpark. Наприклад, одним із учасників цієї програми є засновник сервісу «Метнись кабанчиком», на якому Ви можете отримати певні послуги або надати їх. Цей проект дає гарний соціальний ефект – дуже багато переміщених осіб реєструються і знаходять тимчасову роботу. Програма поширюється на бізнес, якому менше 5 років і річний оборот становить менше одного мільйона доларів. Ми вже підтримали понад 450 стартапів в Україні.

- З якими організаціями Ви тісно співпрацюєте?

- З PH International Україна, яка впроваджує проект IDEA. Інколи ми залучаємо до співпраці ГО відповідно до їхніх компетенцій, наприклад, ГУРТ до проведення спільних активностей. Наша перемога – інноваційна гра «Світ добра». Це гра, за допомогою якої діти вчаться бути добрішими та допомагати іншим. В першому випуску нашими партнерами були такі організації, як ВБО «Даун Синдром», Likar.info та МБО «Партнерство кожній дитині». Наступна наша гра буде присвячена добрим справам, а партнерами будуть ГО «Наші діти», БФ «Крила надії», ГО «Пласт».

- З якими труднощами в роботі Ви зустрічаєтесь?

- Інколи бувають проблеми в розумінні діяльності організації. ГО, коли звертаються до бізнесу, зазвичай просять лише грошей. Не вивчають того, чим займається організація та чим вона може бути корисною ще. Для Майкрософт гроші – не єдина можливість співпраці. Як я вже зазначала, компанія надає безкоштовно програмне забезпечення, а також хмарний сервіс Office 365. Крім цього, наші експерти можуть бути спікерами на заходах, запрошувати ГО на внутрішні заходи, які є корисними для розвитку організації і розширення мережі контактів.

- Які найближчі плани корпорації?  

- Ми плануємо зосередити свою діяльність на хмарних технологіях. В Україні це тренд, адже багато ГО не мають офісу, люди повинні мати можливість працювати дистанційно. Очікуйте новин в середині літа.

Контакти

Коментарі

Михайло Ломоносов   3228 днів тому   #  

Корисне інтерв'ю, як то кажуть, просто про складне. Стільки порад можна почерпнути, особливо молодим, починаючим ГО, перед якими відкривається незвіданий океан можливостей.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.