bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

«САМУ»: зберігаємо азербайджанську культуру і традиції
09.10.2013

Ільгама Аллахвердієва – віце-голова Спілки азербайджанської молоді України «САМУ». За три роки свого існування ця організація згуртувала в своїх лавах вже 10 тисяч членів, і це не межа! Завдяки активним діям та проектам до неї долучається все більше молодих людей – і не тільки азербайджанської національності. Докладно про особливості роботи «САМУ» Ільгама розповіла порталу ГУРТ у форматі PRоГОну.
 
"Головна мета «САМУ» збереження азербайджанської культури і традицій, підтримка зв’язків з історичною Батьківщиною"
 
 
ГУРТ: Ільгамо, розкажіть про ідею створення «САМУ».
 
Ідея створення організації, яка б об'єднала азербайджанську молодь України, виникла від нагальних потреб самих азербайджанців. Багато хто з них, народжених вже в Україні, жодного разу не був на своїй історичній землі. До того ж в Україні багато змішаних шлюбів, а в таких родинах іноді важко зберегти національні традиції. Історія «САМУ» розпочалася 24 квітня 2010 року, коли у Дніпропетровську був проведений І-й Всеукраїнський форум азербайджанської молоді в Україні, у ньому взяли участь 800 учасників з 19 міст України. Саме там була сформована Координаційна рада, а її Головою обрали Анара Таірова. Головна мета створення «САМУ» передбачала згуртування азербайджанської молоді, підтримку та збереження азербайджанської культури і традицій, підтримка зв’язків з історичною Батьківщиною. Велику увагу ми приділяємо налагодженню більш тісного зв'язку між українською та азербайджанською молоддю, обміну культур, а також активній участі у громадському житті України.
 
 
"Наші проекти носять не тільки національний характер, вони побудовані на загальних інтересах" 

ГУРТ:
Як вдалося долучити до організації так багато членів за такий незначний час?
 
Нині наша організація представлена у багатьох регіонах України. Чесно кажучи, іноді ми самі дивуємося масштабу та успіхам, яких досягли за три з половиною років існування «САМУ». Та все, що відбувається, є закономірним, і ми знаємо, що рецепт успіху «САМУ» – команда. Вона була започаткована четвіркою ініціативних людей, які щиро вірили в свою ідею. Це – теперішні голова «САМУ» Анар Таіров, віце-голова Джавід Гусейнзаде, генеральний секретар Аяз Салманов та я. Після І Всеукраїнського форуму азербайджанської молоді Анар Таіров з командою за декілька місяців роботи зібрав навколо себе сотні прихильників, організував декілька масштабних заходів і налагодив співпрацю з місцевими молодіжними організаціями України. Дуже нам у той час допомогло «сарафанне радіо». Налагоджували зв’язки з вищими учбовими закладами України, де навчались азербайджанці. І хоча організація розпочала свою діяльність з того, що згуртовувала навколо себе молодих азербайджанців, останнім часом до нас долучається і молодь інших національностей. Ми відкриті для спілкування, і наші проекти носять не тільки національний характер, вони побудовані на загальних інтересах та потребах молоді, незалежно від національного походження. Ці фактори є цікавими для широкої молодіжної аудиторії. До речі, про всі наші події ми розповідаємо в Інтернеті, на сайті «САМУ» та на офіційній сторінці у Фейсбуці.
 
ГУРТ: Які заходи ви проводите?
 
Найпершим нашим заходом стала участь у Фестивалі мов національних меншин України, саме там ми заявили про себе як про самостійну організацію. Згодом було Євробачення. Азербайджан бере участь у цьому конкурсі лише з 2008 року. І хоча ця країна вважається молодим учасником, вона викликає великий інтерес з боку співвітчизників за кордоном. Якось ми зібрали майже 200 молодих людей в одному з пабів Києва, щоб гуртом вболівати за учасників цього пісенного конкурсу з України та Азербайджану. Ця традиція колективного перегляду фіналу конкурсу збереглась донині і проводиться щорічно у колі азербайджанських та українських друзів.
 
Приділяємо велику увагу соціальним проектам - ми допомагаємо дитячим будинкам, дітям, людям похилого віку. Організовуємо донорські акції по здачі крові, проводимо акції проти розповсюдження СНІДу. Є у нас і спортивні заходи, чемпіонати з футболу та настільного тенісу, проекти екологічного спрямування та ті, що мають на меті освітянський розвиток наших маленьких азербайджанців. Велику увагу приділяємо культурним проектам, організовуючи виставки сучасного та традиційного азербайджанського мистецтва, концерти азербайджанської музики. У Миколаєві існує дитяча недільна школа, де навчають традиціям та мові, у декількох регіонах функціонують ансамблі національних танців. І, звичайно, для нас є принциповим доведення історичної правди щодо Нагірно-Карабахського конфлікту до української спільноти. Нині 20% азербайджанських земель перебувають під вірменською окупацією. Багато наших проектів зорієнтовано на висвітлення цієї проблеми. Найбільш масштабним серед них є щорічна акція «Місяць Ходжали».
 
 
 
ГУРТ: Розкажіть детяльніше про акцію «Місяць Ходжали».
 
Кожного року, у лютому, ми проводимо акції, присвячені Ходжалинській трагедії 1992 року, під час якої було жахливими діями винищено ціле село, загинуло багато дітей, жінок, літніх людей, мирного населення. Минуло вже понад 20 років, проте міжнародні організації так і не дали правової та полічної оцінки цьому злочину. «САМУ» в Україні намагається проводити заходи, спрямовані на збереження пам’яті про цю трагічну подію, ми розповсюджуємо фото та інформаційні буклети, організовуємо в різних містах церемонії пам’яті, демонстрації документальних фільмів про Ходжалинскі події. Наприклад, цього року ми показали фільм «У вирі карабахської історії», знятий спільно державним телебаченням Азербайджану та України. Подібні акції проводяться у багатьох країнах світу, де проживають азербайджанці, у рамках кампанії «Справедливість для Ходжали», за ініціативою віце-президента Фонду Гейдара Алієва – Лейли Алієвої з метою донесення до світової спільноти правди про цю трагедію.
 
ГУРТ: Чи співпрацюєете Ви з Азербайджаном? Чи підтримують вашу діяльність азербайджанські організації?
 
Так, ми співпрацюємо з азербайджанськими організаціями. Нас об'єднують тісні партнерські та дружні відносини. Оскільки ми об’єднуємо азербайджанську молодь в Україні та є сполучною ланкою для молоді Азербайджану й України, для нас важливо розвивати ці зв'язки, підтримуючи національну ідентичність. І цінність цього розуміємо не тільки ми, але й громадськість.
 
За роки існування «САМУ» своїми діями зміг завоювати довіру, повагу та віру у подальшу активну діяльність. Тому нас підтримує офіційний Азербайджан, а ми це відчуваємо і вдячні за це. Сьогодні до нас приходять у дуже зручний та сучасний офіс, який ми називаємо Молодіжним центром «САМУ». Цей простір наданий нам Представництвом Державної нафтової компанії Азербайджанської Республіки (SOCAR) в Україні - і це також знак довіри до нас і нашої діяльності з боку Азербайджану. Підтримуємо тісний зв'язок з Посольством Азербайджанської Республіки в Україні, Фондом Молоді Азербайджану. Щороку в різних містах України ми проводимо Всеукраїнський форум «САМУ». Цього року він пройшов в Одесі, де серед почесних гостей були депутати, представники уряду України та Азербайджану. До речі, за ініціативи «САМУ» та наших партнерів Міжнародного форуму азербайджанських студентів і випускників, які навчаються та які отримали освіту закордоном (ASAIF), цей форум об'єднав не тільки азербайджанську молодь України, але й азербайджанську молодь Східної Європи.

"...через мову – і до розуміння філософії східного мислення та тонкощів людських взаємовідносин"
 
 

ГУРТ:
Над якими проектами працюєте зараз?
 
Вже з 1 жовтня в молодіжному центрі «САМУ» стартував другий навчальний сезон курсів азербайджанської мови. Зацікавленість до вивчення азербайджанської мови виявилась дуже великою. На курсах створено умови не тільки для вивчення мови, а через мову – і до розуміння філософії східного мислення та тонкощів людських взаємовідносин. Саме тому ми навчаємо не тільки лексиці та граматиці, а й широкому спектру культурологічних фактів, пов’язаних з давньою історією, літературою, кухнею та традиціями Азербайджану.
 
Влітку ми випустили перший номер журналу «САМУ», в якому знайомимо читачів не тільки з діяльністю нашої організації, а також з культурою Азербайджану та України, відомими постатями обох країн. Ми поширили журнал серед бібліотек університетів, громадських організацій та дипломатичних представництв. Наразі працюємо над другим номером. У нас ще багато планів, ми бачимо інтерес молоді до Азербайджану, тому намагаємось проводити різноманітні заходи.
 
Підготувала Оксана Зайцева
Редагування Анжеліки Клайзнер
 

Публікацію створено в рамках проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство у різноманітті», що впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Європейського Союзу.

Контакти

  • http://www.uayu.org/
  •  https://www.facebook.com/SAzeMU
  •  http://vk.com/samu_az

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.