bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Юлія Бекмурзіна: Активної молоді багато, просто вони про це ще не знають
17.04.2013

«Арт-МОСТ» - організація креативної та талановитої молоді Дніпропетровська. І хоча вона ще навіть не відсвяткувала перший рік своєї діяльності, вже встигла заявити про себе. Про таємниці успішної взаємодії з молоддю та реалізації цікавих проектів в умовах абсолютно відсутнього фінансування, ГУРТ у рамках PRоГОну спілкувався із засновницею та президентом організації, викладачем архітектурних дисциплін Юлією Бекмурзіною.

ГУРТ: Яка мета та напрями діяльності організації «Арт-МОСТ»?

Ми намагаємось розвинути в сучасної молоді прагнення допомагати оточуючим. Наша діяльність направлена на те, щоб  наша молодь активно розвивалась, шукала свої таланти, не ховала їх у собі. А навпаки, - могла правильно використати: допомогти ближньому, своїй громаді, країні. Основна мета нашої організації - допомогти  сучасній молоді реалізувати себе через творчість. Кожного тижня ми збираємось, граємо різні ігри. Щоп`ятниці проводимо промови і заняття з акторської майстерності, щоб трохи набути впевненості та краще познайомитися одне з одним. Кожен намагається запропонувати щось своє, чомусь навчити, або навчитися у свого товариша.

ГУРТ: Які з реалізованих проектів вважаєте найефективнішими?

Найуспішнішим, на мою думку, був проект робіт з кави. Якось ми сиділи пили каву і згадали статтю про іноземних художників, які малюють кавою. Вирішили спробувати  - вийшло! Ми намальовали  близько 30-ти портретів і реалізували проект «Кофемоції». Думали, цей напрям не розвинеться, але людям настільки сподобалось, що згодом ми зорганізували декілька зустрічей в міських кав’ярнях, де розмовляли про про те, як можна перетворювати негативні емоції на позитивні; проводили майстер-класи на «День закоханих» зі створення валентинок із кави. Для майстер-класу «Хто твій герой» створили портрети видатних українців, а також зорганізували майстер-клас з малювання кавою. Виконали навіть три портрети відомого сучасного художника Нікаса Сафронова. До речі, два з них він підписав і залишив для експозиції на виставці, а останній забрав як подарунок. Насправді ми постійно перебуваємо у пошуку цікавих ідей. Спочатку з`являється ідея, а потім під неї ми організовуємо майстер-класи чи інші активності.

ГУРТ: Чи є якісь особливості, які відрізняють «Арт-МОСТ» від інших громадських організацій?

Головна особливість полягає в тому, що ми всі творчо спрямовані люди, і саме через свої мистецькі проекти намагаємось вдосконалюватись морально, духовно і фізично і допомагаємо  вдосконалюватись іншим. Іншою особливістю є те, що більшість в організації сьогодні – це юні дівчата-архітектори. Хлопців до творчої діяльності залучати важче, але все ж реально. Наприклад, на проекті «Кофемоції» вони грали на гітарах, в нас була жива музика.

ГУРТ: Тобто, Ваша команда -  це виключно молодь?

Головним учасником нашої Арт-республіки є молоді люди, віком від 15 до 36 років.  З них - більшість студенти технікумів та вищих навчальних закладів віком 18-20 років. Постійних активістів – осіб двадцять. Кількість людей під час різноманітних заходів, котрі до нас долучаються, коливається у межах 40-60 осіб, та поступово збільшується. Керівниками є чотири члени управління – студенти та президент.

ГУРТ: Як взагалі виникла ідея створення саме такої громадської організації та як вдалося втілити її в життя?

Про те, що можу відкрити молодіжну організацію, раніше й не підозрювала. Проте спостерігаючи за студентами щодня, зауважила, що молодь – безцільна, нічого не хоче робити, навіть якщо може. Більшість вільного часу молоді люди проводять у соціальних мережах, не знають, як реалізувати свої можливості. Так у мене виникло бажання якось згуртувати їх, допомогти їм розкрити, розвинути свої таланти, спрямувати їх в правильне русло. Я зібрала своїх учнів та запропонувала створити громадську організацію, в якій ми будемо розвиватись і будемо допомагати розвивати наше рідне місто Дніпропетровськ. Підібрали назву, яка б передавала направленність нашої діяльності: приставка «Арт» означає, що ми – творче орієнтована молодь, а «МОСТ» – це абревіатура від слів  «Молодіжна Організація Саморозвитку  та Творчості». Реалізувати цю ідею допоміг мій давній друг – Іван Юрійович Романенко, який очолює ГО «Молодь Ювілейного». Він став моїм наставником і допоміг відкрити організацію. Ось так у травні 2012 року і розпочала діяльність наша Арт-республіка.

ГУРТ: Звідки берете кошти на діяльність?

На жаль, у нас немає поки що спонсорів. Тому всі заходи проводяться за власний кошт чи за рахунок добровільних внесків. Кожен учасник самостійно забезпечує себе всім необхідним.

ГУРТ: Чи є у Вас постійні партнери з якими Ви співпрацюєте?

Ми співпрацюємо з деякими громадськими  організаціями. Наприклад, ГО «Сяйво веселки» ми допомагали на благодійних фестивалях для онкохворих дітей. Допомагали з аквагримом на святах для дітей організації «Твори добро», брали участь у VI міжрегіональному фестивалі «Мама+Я», де 13 наших студентів були волонтерами. Підтримуємо тісний звязок із нашими «прабатьками» -  МГО «Молодь Ювілейного», проводимо тренінги, пропонуємо проекти.  Також співпрацюємо з благодійною організацією «Ангел дитинства», яка працює з дітьми-інвалідами. Ми розфарбували їм дитячий майданчик. Така співпраця – це нагода спробувати себе у нових напрямах. Окрім того, - можливість побувати на тренінгах за кордоном. Наприклад, одна наша дівчинка цієї весни поїде до Німеччини. Інша дівчина вже їздила на тренінг у Крим з поляками. Фінансової вигоди немає, проте завжди є взаємна волонтерська підтримка.

ГУРТ: Чи  маєте власні таємниці успіху роботи з молоддю Дніпропетровська?

Дніпропетровська молодь - вона різна. Хтось талановитий, але не знає, куди податись з цим талантом, а когось - дуже важко у чомусь зацікавити. Зараз відстежується тенденція «масового пофігізму», але ми знаходимо підхід до кожного. Щоб молодь вас слухала, потрібно думати, як вона, треба її любити. Не знаю, відчувають вони це чи ні, але в мене серце болить за кожну свою «дитину». Наша організація всіх радісно приймає. Ми ніколи ні за що не критикуємо наших членів, а просто корегуємо, намагаємось направити їхню енергію у потрібне русло. Активної молоді насправді багато, просто вони про це ще не знають.

ГУРТ: Які найближчі плани?

У травні плануємо проект «Фотокомікси». Команди  виберуть із запропонованих нами тему (відкрию таємницю – це будуть уривки із літературних творів), на яку будуть створювати фотокомікси. Ми також сподіваємось у майбутньому створити свій власний молодіжний центр,  де б могли збиратись і надалі розвивати різноманітні напрями, цікаві для юнацтва.

ГУРТ: Яку пораду можете дати іншим молодим громадським організаціям?

Без вогню в серці нічого не вийде. Така діяльність повиннна бути покликанням, насамперед. Треба пробувати себе в різноманітних напрямах, пробувати все. Також раджу співпрацювати з різними громадськими організаціями, кооперуватись з іншими.

Довідково: Ви можете приєднатись до команди «Арт-МОСТ», завітавши до офісу організації за адресою в Дніпропетровську: Фрунзе 5 офіс 1, тел. 066 423 1776 . Групи організації є також у соціальних мережах Вконтакті та Facebook.

Публікацію створено в рамках проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство у різноманітті», що впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Європейського Союзу.

Спілкувалася: Катерина Брошняк
Редагування: Марія Чубата

 

Читати також:

Лідер гурту «ТІК»: Краще дати «чарівного підсрачника», ніж тягнути за вуха

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.