bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

До громади вступай - село рідне розвивай!


Інна КовальМІСЦЕ РЕАЛІЗАЦІЇ: с. Новолимарівка, Біловодський р-н, Луганська обл..

ІМ’Я ТА КОНТАКТИ АВТОРА: Коваль Інна, тел.(06466) 9-65-22

ЯКУ ПРОБЛЕМУ ВИРІШУВАЛИ: До сільської громади відноситься: сільська лікарська амбулаторія, один будинок культури, сільська бібліотека, дитячий садок на 40 місць, Новолимарівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів, водопровідна система, комунальні дороги та мости. Таке господарство потребувало значних капітальних вкладень на його утримання, яких, звичайно, держава не виділяла, в сільській раді їх також не було. А життя вносило свої корективи - населення все більше хотіло жити сучасним життям.

ОПИС: Актив ГО «Дивокрай 2008» відвідав не один тренінг Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», поки навчився керувати діяльністю громадської організації: вести фінансовий облік, розробляти мікропроектні заявки та проводити тендери. Спеціально створена на базі ГО «Дивокрай 2008» Функціональна група розробила план розвитку організації. На загальних зборах пріоритетом для впровадження мікропроекту було затверджено поточний ремонт Новолимарівської сільської лікарської амбулаторії.

Таким чином, у січні 2009 року мікропроектна пропозиція «Ремонт сільської лікарської амбулаторії» була передана на затвердження в центральний офіс Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Попередньо мікропроект був схвалений зборами громадської організації.

Мешканці активно зібрали кошти на співфінансування мікропроекту в сумі 8020 грн. та отримала підтримку з його співфінансування від сільської ради. Загальна вартість мікропроекту склала 196,168 тис. грн.

Сьогодні мешканці пишаються тим, що вони перші в районі вирішили таку складну проблему як ремонт амбулаторії, адже той стан, у якому вона перебувала, не дозволяв приймати людей і надавати їм повноцінне лікування: тріщини в стінах, які могли завалитися у будь який момент, пліснява на стінах, постійна волога і т.д.

Саме бажання зробити більше для громади спонукає шукати можливості до співпраці з іншими фондами. На даний час закінчується впровадження проекту з ремонту сільської амбулаторії та придбання для неї медичного обладнання. Велике значення має сталість впроваджених проектів громади в життя.

Успіхи у впроваджені проектів надихають громаду на активну діяльність у вирішенні пріоритетних проблем, а їх на сьогодні дуже багато в громаді. Серед них: реконструкція водопровідної мережі та водовідвідних каналів, ремонт Новолимарівського дитсадку, ремонт центру розвитку культури – будинку культури с. Новолимарівка, який дійсно є культурним центром для всієї громади; енергозбереження приміщення Новолимарівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів, придбання шкільного автобусу, реставрація братських обелісків; ремонт комунальних доріг і багато інших проблем треба вирішувати громаді.

КОМЕНТАР/ВІДГУК УЧАСНИКІВ АКЦІЇ:

Ковальов Сергій (голова ГО «Дивокрай 2008»): "Я хочу бачити своє село квітучим та співучим, а людей щасливими."

Панченко Тетяна (активістка ГО «Дивокрай 2008»): "Громадська організація стала порятунком для села, відправною точкою у його відродженні. У цей нелегкий час відродження села повністю лягає на плечі його жителів і сама громадська організація покликана організувати населення для втілення програми розвитку сільської громади: ремонту об’єктів соціально-культурного призначення, поліпшення умов проживання, медичного обслуговування, водовідведення, зеленого туризму та інше." 

РЕКОМЕНДАЦІЇ: Всі, хто бажає покращити умови та рівень життя, не чекайте роками вирішення проблем – допоможіть самі собі! Об’єднайтеся в своїй громаді. Створивши свою організацію, ви матимете можливість подавати заявки на різні проекти, які необхідні вам для вирішення своїх проблем. Неможливого немає! Всім бажаємо успіху!

Створіть команду однодумців. В кожному селі є свій людський потенціал: це невелика група однодумців, яким небайдужа доля села. Це і буде основою майбутньої команди, у якої є бачення вирішення проблеми. Щодо підтримки громадою. Необхідно проводити роз’яснювальну роботу серед жителів громади і роз’яснювати їм про пріоритети організації громади на селі для вирішення проблем. На прикладі інших громадських організацій показати перспективи розвитку села, обрахувати можливість залучення коштів спонсорів, чітко визначити пріоритетні напрямки роботи організації.

Як правило, на перший план завжди виноситься проект, прийнятний для більшості жителів громади. Проводити роз’яснювальну роботу серед населення про проведену роботу: звіти, фотографії, наглядний матеріал.

 

 

Попередня історія                                                     Наступна історія
 

 

Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.