bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Людям з обмеженими можливостями - гідне життя!


Михайло ШмігельськийМІСЦЕ РЕАЛІЗАЦІЇ: м. Стрий, Львівської обл.

ІМ’Я ТА КОНТАКТИ АВТОРА: Шмігельський Михайло, [email protected], 067 771 79 92

ЯКУ ПРОБЛЕМУ ВИРІШУВАЛИ: Щорічно, в Україні, п’ятеро із сотні людей лишаються інвалідами. м. Стрий не є випадком відсутності цієї статистики та присутності існуючої програми роботи з людьми особливих потреб та умов для їх фізичної та соціальної інтеграції у суспільство. Були відсутні лікувальні спортзали, але існували такі аматорські зали у колишніх підвалах, які взагалі, не були пристосовані до занять навіть здорової молоді. Багато випадків травмування здорової молоді було через «тренування» на власний розсуд, без тренерів.

Створення реабілітаційного спортивного залу виникла через потребу згуртування фізично-здорової молоді та інвалідів у єдиному просторі, шляхом поєднання фізично здорової молоді та інвалідів, для інтерактивного контакту. Мета належала Стрийській НГА інвалідів та асоціації матерів інвалідів. І тому, потрібно було вивчити проблему по створенню реабілітаційного залу, залучити громаду міста, та озвучити проблеми людей, які мають функціональні обмеження. А також заохотити мешканців міста та владу до хоча б часткового вирішення проблем інвалідів.

ОПИС: Лідерами громадських організацій почалось активне напрацювання шляхів вирішення потреб інвалідів. Вже на етапі обговорення визріли різноманітні проблеми, які є в місті: від незручних тротуарів непристосованих для інвалідів–візочників до невирішених соціальних питань. Проте, частково ці проблеми знаходили своє вирішення. Але, вже після обговорення Асоціація матерів дітей інвалідів і Українською молоддю Христа домовились про сумісні заходи (серепти) в УМХ. І тому, ще одними таким прикладом стала обіцянка поставити питання про обладнання під’їздів до церкви, через бічні двері, отцем протопресвітером Іваном Барабашем на церковній раді.

Створення Залу Здоров'я почали з обговорення чіткої схеми між медиками, та представниками влади. Результатом є Меморандум, який прийняли на громадських слуханнях про співпрацю та Звернення до депутатів з пропозиціями про прийняття програми по роботі з інвалідами, депутати приймають міську програму по роботі з інвалідами.

На початку реалізації проекту готувалось опитування для громади, яке проводилось шляхом анкетування. Була розроблена анкета для мешканців міста, волонтерів, організацій, які хотіли б приєднатись на волонтерських засадах до реалізації програми. Мета - визначення коефіцієнта підтримки з інших джерел.

Також інформаційна кампанія залучення громади до створення "Залу здоров’я" , шляхом власного вкладу, надала результат - на вікнах були поставлені решітки, які були зроблені як доброчинний вклад , а також закуплено нові тренажери, як за кошти фізичних осіб так і за кошти КС “Вигода”.

Набір спільних груп з числа здорової та молоді з особливими потребами потребував постійного контролю. Такий контроль проходив через попередній відбір. Учасників проекту відбирали попередньо, через рішення та дозвіл сімейних лікарів місцевої поліклініки як дитячої, так і дорослої (в залежності від віку), потім, їх відбирали вже тренери, які формували групи. А після цього вони проходили медичний контроль досвідчених лікарів додатково, в процесі занять та медогляду, згідно плану проекту. Та й до самих занять долучались крім тренерів лікарі та реабілітологи.

Консультації дали можливість ефективно займатись у спортивному залі. Для продуктивності діяльності проекту, проводились координаційні наради з медиками, тренерами, та іншими учасниками проекту.

Директори училищ № 16 та № 34 Капало О. та Пилипів І. прийняли рішення про підтримку проекту, вони підписали меморандум та Звернення учасників громадських слухань. ХПТУ №16 надає перукарські послуги для малозабезпечених та буде надавати їх для неповноправних. Училище №34 готове приймати молодь з особливими потребами на навчання.

Про свою підтримку заявила КС “Вигода”, яка надає 5% знижку для інвалідів 1 та 2 групи. Так, тільки за 1 квартал 2005 року КС “Вигода” надала 45 кредитів на суму 54 900 грн. для інвалідів 1 та 2 груп.

УСТК “Сокіл“ надає спортивні корти та приміщення для діяльності Залу Здоров’я. Клуб надає тренерів для реалізації проекту та методичне забезпечення , а також буде продовжувати це робити і по закінченню бюджетного періоду.

Без торгової націнки організація купила електронний вимірювач тиску. А стандартний вимірювач тиску був подарований магазином Медтехніка (м. Моршин) Стрийській міській Асоціації інвалідів. Центр зв’язку №7 (директор Мищишин М.М.) допоміг в перевезенні велоергометра з м. Львова у м. Стрий.
Працівники західноукраїнського представництва “Васіл” зробили безкоштовну доставку (з м. Львова до м. Стрия) та збір тренажерів.

Також своєрідною підтримкою програми стала цеглинка – вклад на реалізацію проекту. Ціллю її є голосування за проект власним вкладом. За що той, хто підтримує проект отримує символічну цеглинку, яку він вклав на розвиток громади. Цеглинка до цеглинки для спільної побудови Залу Здоров’я. Символічно 1 гривня на підтримку залу здоров’я. Цеглинка поширювалась цілеспрямовано серед громадських організацій та під час заходів. А також при зустрічах в організаціях.

Яким чином виконання проекту сприяло вирішенню обраної проблеми?

  • Озвучено проблеми, які є актуальними для інвалідів;
  • Стрийською міською радою прийнято “Програму по роботі з інвалідами”;
  • Залучено громаду до вирішення проблем молоді з особливими потребами;
  • Часткове подолання ізольованості людей з особливими потребами від  суспільства;
  • Залучено бізнес до партнерства;
  • Створено корпус Волонтерів;
  • Створено кімнату здоров’я на базі міської Асоціації інвалідів.

Цікавий і, мабуть, чи не найголовніший результат, так це те, що Андрій Смірнов і Ірина Підкорчак (інвалід 2 гр. з дитинства), які познайомились в “Залі Здоров’я”, одружились. Андрій Дідур (ДЦП з дитинства) був на їхньому весіллі свідком.

Напевно це головне, що молодь могла познайомитись, що вони можуть спілкуватись, що вони відчувають себе рівними поряд з умовно здоровими людьми.

КОМЕНТАР/ВІДГУК УЧАСНИКІВ АКЦІЇ:

Дарія Корінець (голова стрийської міської асоціації інвалідів) інвалід 1 групи з дитинства, нагороджена орденом княгині Ольги: "Ціллю даного проекту було привернути міську громаду до проблем людей з особливими потребами, показати, що ми такі ж як і інші. І нам це вдалось. Шляхом обговорень та громадських слухань ми заявили про те, що інваліди такіж люди як і інші, сформували міську програма по роботі з інвалідами, яка була прийнята сесією міської ради".

Андрій та Ірина Смірнови (інвалід 2 групи з дитинства): "Хотіли б щоб такі інтегровані зали були і в інших містах".

РЕКОМЕНДАЦІЇ: З владою не було все просто, але підтримка проекту на старті колом громадських організацій заставило владу доєднатись до проекту. Зовнішня підтримка також була тим каталізатором розвитку проекту. Символом необхідності і важливості роботи, яка робилась. І найголовніше це публічне обговорення та інформування.

Звичайно, відбулись зміни забагато того, що було на початку. Але є співпраця громади і влади. І публічність власне сприяло партнерству, відповідно працює зал здоров’я, як один символ результату проекту, де були використані технології співпраці у прямому та публічному обговорюванні.

 

 

Попередня історія                                                     Наступна історія



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.