bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

ГО «Центр реабілітації та відновлення»: «Ми самі переселенці, тому добре знаємо проблеми ВПО»
06.03.2024

Методологія груп соціально-психологічної реабілітації ґрунтується на принципі «рівний – рівному». У важкий час мати підтримку від тих, хто сам переживав подібні труднощі, дуже цінно. Громадська організація «Центр реабілітації та відновлення» зараз працює на Хмельниччині, але починала вона свою діяльність у Луганську в 2010-му. Через початок війни у 2014 році члени команди ГО були змушені виїжджати з окупованих територій, частина з них новою домівкою обрали Хмельницький. Коли почалося повномасштабне вторгнення у 2022-му та в місті з’явилося багато переселенців нової хвилі, вони знали, як можуть допомогти цим людям. Чого вдалося досягти за цей час – розповідає керівниця організації Олена Дорога. 

 

*** 

З ЛУГАНЩИНИ НА ХМЕЛЬНИЧЧИНУ 

 

 

Наша організація діє в Хмельницькому вже 10 років – з 2014-го, але родом і ГО, і частина команди - з Луганщини. Після вимушеного переїзду ми, переселенці-луганчани, згуртувалися і продовжили громадську роботу, якою займалися ще до війни. Це було зовсім не просто – ГО мала луганську реєстрацію, у нас виникли проблеми з перереєстрацією і довелося немало попрацювати, щоб усе привести до ладу. 

                

Ми працювали з проєктами соціально-психологічного спрямування – в їх рамках підтримували людей, які перебували в складних життєвих обставинах, вирішували міжособистісні конфлікти та займалися побудовою комунікаційних стратегій у громадах. У 2022 році після початку повномасштабної війни до нас приєдналися переселенці, які тільки приїхали в місто, та багато місцевих жителів. Ми надавали різнобічну допомогу людям, які залишилися без даху, серед невідомості, без надійної опори в житті. А оскільки багато хто з нас сам проходив такий же шлях декілька років тому, то ці проблеми і страхи були нам дуже зрозумілі. 

За два роки ми допомогли знайти житло та облаштуватися понад 1000 переселенцям та надали психосоціальну підтримку понад 2000 особам, які постраждали через війну. 

На сьогоднішній день «Центр реабілітації та відновлення» активно працює з вимушеними переселенцями, членами родин військовослужбовців, у тому числі з дітьми, жінками, котрі постраждали від насильства, та людьми, які потребують паліативної підтримки.  

Щоб надавати всебічну підтримку, ми залучаємо до наших проєктів соціальних робітників, психологів, психотерапевтів, логопедів, дефектологів, юристів та інших спеціалістів. Стаціонарно працюємо у Хмельницькому, а також маємо мобільні бригади та фахівців, які працюють в інших населених пунктах регіону. Проводимо тренінги та різні культурно-освітні заходи для дорослих і дітей по всій Хмельниччині. 

 

*** 

ГРУПИ САМОДОПОМОГИ ЯК ДІЄВИЙ ФОРМАТ РОБОТИ З ТРАВМОЮ 

Організація почала професійно працювати з методологією групової соціально-психологічної реабілітації у червні 2022 року, після того, як Ресурсний центр ГУРТ підтримав нашу заявку на конкурс. Але задовго до цього ми інтуїтивно прийшли до такого формату взаємодії і бачили її позитивний ефект.  

Коли багато хто з нас у 2014 році став переселенцем, ми не мали такої психосоціальної підтримки. Нам було дуже важко, ми шукали собі подібних, збиралися в місцевій бібліотеці та обговорювали різні питання, які нас турбували. За своєю суттю це й були групи самодопомоги, тож коли дізналися, що можна отримати підтримку та професійний супровід у цьому напрямі, нам це надзвичайно відгукнулося! Адже в нас вже був цей досвід, а з допомогою фахівців ми могли би значно підсилитися. 

Ми хотіли реально допомагати переселенцям, щоб їхня інтеграція проходила легше, ніж наша у 2014 році. Методика сама по собі імпонує нашій команді та відповідає цілям нашої роботи. Група – це не консультація психолога в класичному розумінні. Це спілкування у форматі «рівний – рівному», обмін досвідом. Вести групу може людина без спеціальної психологічної освіти, що дуже важливо – адже це дає змогу ставати фасилітаторами тим, хто зацікавився методикою і хоче допомагати іншим, проте не є фаховим психологом. Звісно, потрібно пройти спеціальне навчання від Ресурсного центру ГУРТ, але воно не забирає занадто багато часу. Головне тут – мотивація. Такий шлях пройшла одна з наших тепер дуже успішних фасилітаторок, Василина Корсун. Інтерв’ю з Василиною можна почитати тут

На сьогоднішній день у «Центрі реабілітації та відновлення» збираються групи самодопомоги для вимушених переселенців, родичів військовослужбовців, також ми окремо працюємо з підлітками. ГСД діють не тільки у місті Хмельницькому, а й в області – містах Красилів, Ізяслав, Шепетівка, смт Нова Ушиця, селі Судилків. Ми маємо змогу виїжджати та координувати зустрічі в інших населених пунктах, де збирається достатня кількість охочих, та плануємо продовжувати цю роботу. Більше про роботу груп можна дізнатися на сторінках нашої організації у Facebook та Instagram

Хмельниччина – це регіон, звідки багато чоловіків вступили до лав Збройних сил України, при цьому їхні родини не переїжджали, оскільки тут відносно безпечно. Тож і в місті, і в області дуже багато дружин, дітей, матерів військових. Також тут значна кількість переселенців, і серед них теж багато тих, у кого рідні воюють у лавах ЗСУ. Запит у психосоціальній підтримці залишається високим, тому ми бачимо, що роботи попереду все так само багато. 

Для вимушених переселенців групи стають осередками адаптації – вони тут знайомляться, у них з’являються знайомі або навіть і друзі. Оскільки наша організація працює з ВПО комплексно, то люди можуть отримати в нас і іншу необхідну їм інформацію – юридичну консультацію, роз’яснення про соціальні виплати, ми можемо сконтактувати з психологом, якщо бачимо, що людина потребує допомоги такого спеціаліста. 

Про роботу в групах отримуємо багато теплих відгуків. Люди цінують те, що вони можуть відкритися, проговорити біль, побути собою в дружньому колі. 

Ми вдячні Ресурсному центру ГУРТ за можливість долучитися до великої команди однодумців. Завдяки цій співпраці ми тепер знайомі з організаціями з усієї України, які також у цій темі. Окрім того, наша організація взяла участь у ще одній програмі від ГУРТа – ініціативі Meet and Code, яка спрямована на те, щоб допомогти дітям та молоді освоювати цифрові навички для особистісного та професійного росту, і це стало чудовим доповненням до тієї роботи, яку ми вже ведемо з дітьми. 

Ми знаємо людей, які після наших груп самодопомоги вийшли з депресії, влаштувалися на роботу, а дехто навіть зайнявся підприємництвом, започаткував власний бізнес на Хмельниччині. Є ті, хто переосмислив своє життя і починає жити спочатку, незважаючи на важкі зовнішні обставини. І от цими результатами своєї роботи ми справді пишаємося.  

 

***

Читайте більше історій на порталі ГУРТ  

 

*** 

Ресурсний центр ГУРТ працює над розвитком групової соціально-психологічної реабілітації за підтримки Уряду Швеції та Національного фонду демократії (NED).  

Цей матеріал підготовлено у рамках проєкту «Психосоціальна самодопомога для підтримки громад України», що здійснюється Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Швеції.

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам/авторкам цього матеріалу і не обов’язково відображають погляди Уряду Швеції. Відповідальність за вміст матеріалу несуть виключно його автори/авторки. 

_________________________________________________________________________

Приєднуйтеся до спільноти змінотворців ГУРТа в соцмережах:  

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.