bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Василина Недбала: «Ніхто не буде відбудовувати нашу країну, окрім нас»
14.02.2024

Ідея відкрити бургерну з’явилася у Василини Недбала, коли вона перебувала в декретній відпустці. «Чому би не спробувати?» – подумала жінка, і влітку 2023 року в смт Воловець Закарпатської області з’явився заклад із затишною назвою «Family Cafe». Василину та її чоловіка не спинила невизначеність, у якій зараз перебуває наша країна через війну, бо вони переконані: треба працювати, відбудова починається вже сьогодні. 

 

 ***

Наше містечко невелике, роботу знайти тут доволі непросто. До декрету я працювала бухгалтеркою, та коли дитина почала підростати, замислилася про зміни. Я вирішила спробувати себе в бізнесі, тим більше що маю досвід роботи з фінансами. Чоловік підтримав цю ідею – і ми розпочали сімейну справу. 

Чому вирішили відкривати саме бургерну? Бо у Воловці немає подібного фастфуд закладу. «Family Cafe» – перша бургерна в нашому містечку з класичним меню: бургери, хот-доги, шаурма, картопля фрі, нагетси, сендвічі.  

 

 

Від самого початку ми з чоловіком самі, удвох, самостійно організовуємо й реалізуємо всі процеси. Я відповідаю за приготування страв, чоловік переважно займається закупами, хоча ми, звісно, багато чого робимо спільно. Ведення фінансів і звітування перед податковою – це моя частина, і мій досвід бухгалтера тут стає мені у великій пригоді. Ми ще не наймали людей на роботу, поки що обходимося власними силами. До того ж знайти працівників – це не таке вже й просте завдання на сьогоднішній день у нашому місті. По-перше, через війну багато людей виїхали за кордон, а по-друге, ми наразі не можемо запропонувати високу зарплату, тому стикаємося з тим, що ті з наших воловчан, хто має досвід роботи в ресторанах фастфуд, їдуть працювати у великі міста, де вони можуть заробити більше. 

З початком великої війни багато бізнесів, зокрема ті, що працюють у сфері обслуговування, зіткнулися з величезними викликами: люди почали виїжджати, стало меншати клієнтів. Дуже багато великих і малих підприємств узагалі були змушені закритися. Хоча наче Закарпаття і знаходиться далеко від лінії фронту, однак безпечних місць в Україні зараз немає ніде. Навіть у наш населений пункт прилітала ракета. Це було дуже страшно, з’являлися думки про виїзд за кордон, але ми опанували себе та продовжили працювати далі тут, у Воловці. Ми створили для себе робочі місця, сплачуємо податки, хочемо, аби наша громада розвивалася – і це той внесок, який ми можемо зробити у відновлення країни вже сьогодні. 

Роботу закладу великою мірою визначають особливості нашого регіону. Воловець розташований у мальовничій місцевості, через містечко проходить Боржавський хребет, тож люди приїжджають до нас перезавантажитися, відпочити, помилуватися цією красою. Найбільше гостей традиційно маємо взимку та влітку. У такій сезонності є й підводні камені: приміром, цьогоріч незвично тепла зима, тож туристів дуже мало. Відповідно, у нас нижчий рівень продажів від очікуваного. 

Ще одним важливим моментом є те, що багато місцевих мешканців є глибоко віруючими людьми, тому на час посту кількість наших клієнтів зменшується, бо на м’ясо немає попиту. Ми маємо враховувати ці регіональні особливості, щоб правильно планувати свою роботу. 

Ми відкрили бургерну власними фінансовими ресурсами, жодних грантових коштів досі не залучали і взагалі не працювали раніше з грантами. Однак коли я дізналася, що такі можливості для українців є – і від держави, і від міжнародних донорів, – мене зацікавила ця тема. Переглядаючи публікації на порталі ГУРТ в пошуках цікавих пропозицій, я натрапила на інформацію про тренінг «Розпочни свій бізнес» від Міжнародної організації праці, який проводив Ресурсний центр ГУРТ, та вирішила долучитися до цього навчання. Я хотіла дізнатися більше про те, як ефективно вести бізнес, а також про ті можливості, які сьогодні доступні для підприємців, зокрема для початківців. Мої очікування від тренінгу справдилися, я почула справді корисну для розбудови мого бізнесу інформацію. Також на порталі ГУРТ я знайшла публікацію про ще один тренінг, присвячений темі грантів, відвідала його й зараз вивчаю детальніше цей варіант фінансування, переглядаю пропозиції, які з’являються. Ми хочемо трохи розширитися та облаштувати літню терасу, а для цього потрібні додаткові кошти. 

 

*** 

ПОРАДИ ПІДПРИЄМЦЯМ-ПОЧАТКІВЦЯМ 

1. Ніколи не здавайтеся, рухайтеся вперед, будьте впевнені в собі. Якщо щось не вдається – не опускайте рук! 

2. Важливо розуміти: ніхто не буде відбудовувати нашу країну, окрім нас. Відбудова – це та справа, яку ніхто за нас не зробить. 

3. Досить часто жінці важко після декретної відпустки знову стати у стрій, але якщо ти прагнеш розвиватися, то зможеш. Треба пробувати різні варіанти, іноді можливості відкриваються досить неочікувано. Наприклад, завдяки тренінгу «Розпочни свій бізнес» я зрозуміла, що готова розвиватись і як організатор івентів, а це може стати ще одним напрямом розбудови нашого бізнесу. 

 

*** 

Я пишаюся тим, що ми з чоловіком вирішили розпочати власну справу і не здавались, коли виникали труднощі. Працюючи й сплачуючи податки, ми допомагаємо своїй країні. 

*** 

Читайте більше історій на порталі ГУРТ 

 

*** 

Рецепти успіху підприємців-учасників тренінгів «Розпочни свій бізнес», що проводяться Ресурсним центром ГУРТ, опубліковано у межах проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який здійснюється Міжнародною організацією праці за фінансування Міністерства закордонних справ  Данії. 

______________________________________________________________________________

Приєднуйтеся до спільноти змінотворців ГУРТа в соцмережах:  

Коментарі

Михайло Ківкович   66 днів тому   #  

хороший приклад знайти себе у бізнесі

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.