bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Олександр Шаталов: «Важливо, що наші проекти підтримують маленькі домогосподарства»
24.05.2023

В Україні є можливості для створення цікавих та унікальних продуктів. Олександр Шаталов (39 років, с. Кваси, Закарпаття) ще у 2016 році зацікавився фермерським господарством, оцінивши його потенціал. Попри складнощі воєнного часу Олександр зі своєю командою активно розвивають бізнес: створюють нові робочі місця в громаді та пропонують споживачам екологічно чисту продукцію. 

 

*** 

Я народився і виріс у Донецьку, на Закарпаття переїхав у 2009 році. Працював у сфері туристичного бізнесу – моя компанія займалася розбудовою готельної інфраструктури. Згодом ми вирішили додати до наших проєктів «гастрономічну» складову. 

Ідея лежала на поверхні: село Кваси знаходиться в унікальному, екологічно чистому регіоні, тож є можливість виробляти органічні продукти. Тут немає ніяких промислових об’єктів, ніхто не використовує пестициди чи гербіциди. На Закарпаття приїжджає багато туристів – на курорти, в санаторії, узимку покататися на лижах. Людям цікаво спробувати локальні продукти. А у нас є змога запропонувати їх гостям нашого регіону. 

З 2016 року ми почали займатися виробництвом крафтових продуктів: створили сироварню та пекарню, почали виробляти морозиво. Ми приймаємо в населення молоко, яке використовуємо для сироваріння, та маємо власну невеличку ферму.  

 

***

З початком повномасштабного вторгнення життя нашого регіону, як і всієї України, змінилося. Ми активно приймали переселенців. Усі наші туристичні об’єкти стали місцями прийому вимушено переміщених людей, переформатували свою роботу і заклади харчування. Дуже скоро з’явилася гостра потреба в нових робочих місцях. 

Ми міркували над тим, як можемо допомогти новим жителям громади з працевлаштуванням. Для того щоб надати людям робочі місця, їх треба було створити – тобто запускати нові проєкти чи розширюватися. Нашу увагу привернули яблука. Це одна з небагатьох культур, які ростуть на високогір’ї в місцевих господарствах. У населення є проблема з тим, куди їх збувати. Колись існували спеціальні пункти прийому, проте вони вже давно не працюють. Ми розробили проєкт «Карпатські яблука», який би вирішував кілька питань одразу: місцеві мали би куди здати яблука, ми могли би створити унікальний продукт – сік з гірських яблук, і в громаді би з’явилися нові робочі місця. 

 

 ***

До 2022 року ми не залучали грантове фінансування. При цьому навчання для професійного зростання та участь у громадському житті завжди були серед наших пріоритетів. Тому ми слідкували за можливостями на порталі, які пропонує Ресурсний центру ГУРТ. Зраділи, дізнавшись, що ГУРТ проводитиме тренінг “Розпочни свій бізнес” у нашій громаді, звичайно, долучилися. Це був корисний захід для активної бізнес-спільноти нашої громади, зокрема мова йшла і про створення робочих місць. Завдяки тренінгу ми дізналися про конкурс міні-грантів для діючих підприємців, що проводився Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Міжнародної організації праці (МОП) та GIZ. До того ж, одна з громадських організацій у нашій громаді раніше отримала грант від ГУРТа, спрямований на роботу з переселенцями, і ми бачили, як це все реалізується. Успішний досвід односельчан дуже нас надихнув.  

Під назвою «крафтові продукти» мається на увазі ручна робота, але ця ручна робота також потребує сучасних технологій. У нас на меті робити екологічні, але сучасні продукти – вони повинні мати сучасне пакування, у них має бути стабільно висока якість. Ми хотіли пастеризувати напої, адже пастеризація дає змогу збільшити термін зберігання продукту, при цьому всі його корисні властивості зберігаються. Тож за надані кошти придбали обладнання для переробки, розливу та пастеризації соків. Ми обрали пастеризатор українського виробника, з Харкова. Таким чином цей грант допоміг і цим виробникам зберегти робочі місця в місті, яке знаходиться під постійними обстрілами. 

У процесі роботи з грантовим фінансуванням нам пощастило знайти постачальника, який за ті самі кошти та в перевіреній якості надав більше необхідного обладнання, тому нам вдалося додатково закупити електронасос, розливний апарат та прес-фільтр. Реалізація проєкту «Карпатські яблука» дала змогу посилити економічну та соціальну стійкість громади. За минулий сезон ми прийняли 30 000 кг яблук, з яких виготовили 15 тонн соку. Ми створили нові робочі місця та додаткове джерело прибутку як для тих, хто проживає у громаді постійно, так і для ВПО. У рамках цього проєкту працевлаштували четверо переселенців.  

Ми придумали, як трансформувати цей сезонний проєкт у цілорічний, що забезпечило б постійну зайнятість працівників та використання обладнання. Вирішили спробувати виготовляти натуральний ферментований пробіотичний напій на основі чайного гриба з додаванням карпатських ягід – комбучу. На цей час пропрацювали 3 смаки: з карпатськими травами, з гогозами (брусниця) та з яфиною (чорниця). З осені 2023 року плануємо запускати таку лінійку соків.  

 

Також у рамках проєкту на території ферми і села були закладені яблучні сади – ми висадили 600 дерев. Цього року кожна родина, яка долучилася до здачі яблук, отримає саджанці яблунь для збільшення свого саду, усього заплановано придбати та подарувати 1000 саджанців. 

На нашу роботу, як і на кожну виробничу сферу в Україні цієї осені та зими, вплинули відключення електроенергії, що почалися після обстрілів енергетичної інфраструктури. Усе наше обладнання залежне від електроенергії – холодильники, котли, пастеризатори. Це значно обмежувало можливості виробництва. Проте ми впоралися з цим викликом: знайшли ресурси для придбання генератора, змінювали графіки роботи на нічні. Найголовніше – нам вдалося зберегти всі робочі місця. 

 

*** 

Запустити бізнес – справа непроста. Більшість молодих підприємців стикається з такими викликами, як наявність капіталу для закупівлі обладнання, формування команди, яка буде поділяти ваші цінності. У нашому випадку викликом є і обмежений доступ до певних послуг і ресурсів, швидкодоступних у великих містах. Приміром, у селі на високогір’ї немає лабораторій, де можуть зробити необхідні для роботи дослідження. Проте ми працюємо над тим, щоб приваблювати ці сервіси в наше село й осучаснювати його. 

Та зазвичай основна перешкода перед молодим підприємцем – це страх помилитися. Проте не потрібно боятися помилок. Навіть у простих на перший погляд проєктах завжди є купа деталей і нюансів, тому вони неминучі. Помилки варто сприймати як те, що допомагає розвиватися. 

Не треба сидіти й чекати, що завтра щось зміниться на краще. Робота – це наш фронт, тому маємо не боятися, а йти працювати, створювати нові робочі місця, творити в Україні нові продукти. 

Важливо, що наші проєкти підтримують маленькі домогосподарства. Ми прагнемо максимально залучати громаду, підтримувати активних людей, які хочуть на основі своїх домогосподарств виробляти якісну продукцію. 

 

*** 

Рецепти успіху підприємців-учасників тренінгів «Розпочни свій бізнес», що проводяться Ресурсним центром ГУРТ, опубліковано у межах проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який здійснюється Міжнародною організацією праці за фінансування Міністерства закордонних справ  Данії. Конкурс міні-грантів проводився за фінансування уряду Німеччини за підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

________________________________________________________________________

Щоб завжди бути в курсі найактуальніших можливостей та подій громадського сектору - приєднуйтеся до спільноти змінотворців ГУРТа в соцмережах: 

Коментарі

Сергій Гребінник   337 днів тому   #  

Гарний приклад. Матеріал частково використаємо в ході реалізації заходів програми "Шанс є завжди", що втілюється нашою Милорадівською сільською громадською організацією "Світанок". Герою публікації та його команді бажаємо успіхів.

  •   Пiдписатися на новi
ГУРТ   337 днів тому   #  

Вітаємо, пане Сергію, дякуємо за добрі слова для пана Олексанра!
Просимо при використанні матеріалів сайту Ресурсного центру ГУРТ вказувати гіперпосилання на gurt.org.ua. Гарного Вам дня!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.