bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Валентина Солнцева: дитячий клуб «Розумні зайченятка» моя мрія і бізнес
29.11.2021

У місті Конотоп на Сумщині працює дитячий клуб «Розумні зайченятка», який 2 грудня цього року святкуватиме свій 2-й день народження. Його засновницею є Валентина Солнцева, яка втілила свою мрію дитинства, а професійний досвід і тренінги з підприємництва допомогли їй створити успішний бізнес.

***

Першими ученицями у Валентини були її ляльки і три племінниці, а професійна діяльність майже 20 років була пов’язана із закладами дошкільної та шкільної освіти у Конотопі.

Валентині Солнцевій завжди подобалося працювати з дітьми, навчати їх, розвивати та спостерігати їхній прогрес. Мабуть, саме тому, коли її тітка, директорка садочку в Кам’янці-Подільському, привезла їй зошит до «кубиків Зайцева», у Валентини відкрилося друге дихання. Вона вивчила методику з навчання читанню та математиці, яку розробив педагог Зайцев і запропонувала батькам у садочку застосувати цю методику та навчити читати дошкільнят.

«У 2009 році «кубики Зайцева» знайшла аж в Полтаві. Придбала за свої кошти, сама склала, скотчем «заламінувала» і почала займатися з дітьми. В молодшій групі двоє дівчаток швидко почали читати і стали гордістю садка і батьки були вражені таким успіхам», - розповідає Валентина.

Цей інструмент продемонстрував високі результати та комфортну інтеграцію для дітей, тому вже скоро зацікавилися і батьки дітей з інших груп. Так Валентина почала власний освітній бізнес: мала четверо маленьких учнів, які всього за 8-10 занять починали самостійно читати.

***

Валентина продовжувала опановувати методику Зайцева, і коли вдалося потрапити до Харкова на тренінг до самого власника і розробника методики, відчула, що в рамках садка їй стає тісно. Бесіда із педагогом Миколою Зайцевим дала їй величезний поштовх для саморозвитку в напрямку заснування власної справи.

«Я ще встигла сказати батькові, який вже був у поважному віці, що хочу зробити свій бізнес. Він тільки спитав: «А ты хорошо подумала?», - не стримуючи сліз пригадує Валентина.

Вона зрозуміла, мабуть, як буде у віці свого батька, то пожаліє, що не спробувала. Тому прийняла рішення і звільнилася із роботи у садку, що було рішучим і не звичним кроком, адже робота в державній установі, це як мінімум вважалося стабільною зайнятістю.

Усвідомлення того, що потрібно сумлінно навчатися самій як вести власний бізнес, привели Валентину на курси «Бізнес в Україні – це реальність» від Конотопської міської ради. Коли її бізнес-план зайняв перше місце і вона отримала 500 грн. нагороди, то купила лампу для кварцування приміщення.

«Я зареєструвалася як ФОП і почала проводити зайняття вдома. Одна мама, яка привела сина до мене на навчання, повірила в мене і так перейнялася, що навіть знайшла приміщення для моєї справи. Але через хворобу чоловіка я призупинилася з діяльністю, бо розуміла, що кошти будуть потрібні на лікування», - ділиться Валентина.

***

Але 2 грудня 2019 року Валентина взяла в оренду комфортне приміщення 90 квадратних метрів на першому поверсі і почала разом із всіма членами своєї сім’ї облаштовувати дитячий клуб «Розумні зайченятка».

«Ми просто одразу набрали групу 20 дітей і почали працювати, готуючи їх до школи. Всі зароблені кошти вкладали в розвиток бізнесу. Аж тут нове випробування – почалася пандемія COVID-19 та запроваджено перший локдаун. Ми були шоковані …», - розповідає Валентина.

Вона визнає, що стала сміливішою після пережитих перших тотальних карантинних обмежень у 2020 році. На сьогодні в дитячому клубі працюють вже не тільки курси з підготовки до школи, але й міні-садок неповного дня, до якого ходять десятеро малюків.

Валентина не лише вчить малечу, але й продовжує навчатися сама веденню бізнесу. Свій актуальний бізнес-план на 36 сторінок написала на тренінгу «Розпочни свій бізнес» за програмою Міжнародної організації праці, які проводить Ресурсний центр ГУРТ. Саме після проходження навчання, систематизації знань, бізнес-процесів та отримання менторського супроводу, Валентина по-новому подивилася на свою справу.

«Два роки тому Валентина зробила важливий для себе та впевнений крок - вона відкрила дитячий центр, який працює за методикою Зайцева. Центр надавав якісні послуги, тим не менше, клієнти приходили просто на розвиваючі заняття, не усвідомлюючи цінностей методики, за якою вони проводились. Саме тому роботу з Валентиною ми почали з визначення цінностей, які мають стати для батьків вектором, за яким розвивається їхня дитина. Це стало відправним пунктом у новому погляді на центр розвитку дітей з конкретним позиціюванням», - так прокоментувала роботу над бізнес-планом Людмила Ященко, яка працювала як наставниця Валентини вже після проходження тренінгу «Розпочни свій бізнес» в Конотопі.

Валентина Солнцева щиро радить майбутнім підприємцям вірити в свою мрію і при цьому кожного дня маленькими кроками йти до її втілення, бути працелюбним, вдосконалювати свої здібності, дякувати за підтримку людям, що нас навчали та наставляли.

*** 

Рецепти успіху підприємців-учасників тренінгів «Розпочни свій бізнес», що проводяться Ресурсним центром ГУРТ, опубліковано у межах пілотного проєкту «Розширення економічних можливостей для жінок як відповідь на кризу COVID-19 в Україні», який здійснено за спільної ініціативи Міжнародної організації праці та Програми розвитку ООН.

Коментарі

Анастасия Малкина   871 день тому   #  

Стаття супер, а Зайченят вітаємо з Днем Народження ????

  •   Пiдписатися на новi
Валентина Солнцева    669 днів тому   #  

Щиро дякуємо за привітання та дякую Ользі за цікаве інтерв'ю.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.