bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Молодіжна Рада як запорука розвитку громади
11.01.2021

Долинська ОТГ створена у 2019 році із загальним населенням трохи більше 50 тис. жителів. Розвиток громади потребував також формування нового  погляду на діяльність молодіжного, шкільного активу та громадських організацій, які працюють з цими категоріями населення. Саме діти та молодь є тією рушійною силою, чиї ідеї завжди вносять енергію, позитив та віру в майбутнє України та нашої громади зокрема.

На території Долинської ОТГ, на жаль, немає жодного студентського навчального закладу. Тобто, молодіжний актив в громаді формує молодь до 18 років, які навчаються в загальноосвітніх навчальних закладах м. Долина та навколишніх сіл. Обличчя молоді Долинщини – це підліток до 18 р. або молода людина після закінчення ВУЗа.

Саме тому з початку 2020 р. виникла ідея створення консультативно-дорадчого органу з питань молодіжної політики.

Чи було легко? – Ні! Чи було це цікаво? – О, так! Приємно відзначити, що з першого кроку створення Долинської Молодіжної Ради, до її розвитку долучилися усі органи влади: перші кроки назустріч зробили навчальні заклади, адже основу Молодіжної Ради склали представники учнівського самоврядування місцевих шкіл; органи місцевого самоврядування повністю взяли на себе опіку діяльності молодіжного активу (Молодіжна Рада при міському голові створена рішенням Долинського міського голови), допомогу в реалізації проектів надали керівники комунальних установ, місцеві депутати та приватні підприємці, місце для зустрічей молоді люб’язно надала Районна бібліотека для дітей.

Молодіжна Рада при Долинському міському голові існує менше року, а в процесі реалізації – 17 проектів. Найголовніше, що ці проекти ідейно виникли та реалізовані саме учасниками Молодіжної Ради: кожен міг прийти до нас і сказати: «У мене є цікава і дуже потрібна ідея, але я не знаю як реалізувати її в життя…». І тоді механізм Молодіжної Ради запускався: усі включалися в роботу і результат був тим ціннішим, бо реалізовувався силами 15-16 літніми хлопцями і дівчатами.

Які були найбільші проблеми?

Проблем було багато, але усі вони були незначними порівняно з однією мега-проблемою – COVID-19. На жаль, народження Молодіжної Ради співпали з початком карантинних обмежень: обмеження в публічних зібраннях, карантинні обмеження і фінансові труднощі не дали змогу реалізувати близько 10 проектів.

Проте ті, що були реалізовані показали надзвичайну ефективність створення і підтримки такого громадського органу, як Молодіжна Рада:

 Проєкт SortStep – екологічний проєкт. Його головне завдання – виховувати екологічно-свідому молодь, яка розумітиме чому потрібно сортувати сміття та знатиме як це робити. Тобто, таким чином цей проєкт має стати своєрідним плацдармом для глобального сортування у нашому місті за рахунок того, що цілий прошарок суспільства буде розуміти як правильно сортувати. Щоб це досягнути ми:

1. Проводимо лекції окремо для кожного класу школи в яких розказуємо про проблему та вчимо сортувати сміття;

2. Знаходимо можливості для покупки контейнерів та купляємо їх;

3. З’єднуємо підприємців зі школами, після чого школи отримують прибуток від продажу сміття

До цього часу нам вдалося покрити нашим проєктом 4 школи (Долинський ліцей №1, №6, №7 та “Інтелект”). Нещодавно ми написали грант, і в разі виграшу ми зможемо покрито решту міських шкіл. Після цього ми можемо сміливо говорити про «еко-місто Долина», тому що в Україні ще не існує жодного міста, в якому б сортували сміття у кожній школі. А отже, це може стати ще однієї привабливою картою Долини. Проте, ми можемо досягнути ще значно більшого рівня, якщо отримаємо такий статус для ОТГ.

Bicycle Parking – велосипедний проєкт, метою якого є популяризація велоспорту в місті Долина. Ми вважатимемо його успішним, якщо будь-який мешканець нашого міста зможе без проблем пересуватись велосипедом. Згідно опитування 59% дітей користувались б велопарковками. Для цього нашим завданням прямо зараз є забезпечення всіх шкіл такими парковками. Нам вже вдалося встановити за цей час стоянку в Долинському ліцеї №1. Більше того, ми взяли участь в проєкті «BikeAccent» і виграли велостоянку, яку встановили в парку біля озера.

Буккросинг – це безкоштовний обмін книгами, у спеціально відведеному місці. Завдяки буккросингу кожен читач може поділитися своєю книгою яка можливо не сподобалась, або хоче щоб більше людей прочитали саме цю книжку. В планах є розповсюдження «пунктів для обміну книг» (своєрідних поличок) по всьому місту. Ми розпочинаємо з трьох навчальних закладів: “Інтелект”, Інтернат та Малотур’янський ліцей. Завдяки цьому ми зрозуміємо, чи варто розвивати цей проєкт надалі. В ліцеях будуть полиці (шафи для книжок), де й мають зберігатися книжки з логотипом-наліпкою, які ми вже створили. Також там будуть зазначені правила користування та QR-код, завдяки якому читач може заповнити форму, де він повинен вказати свої дані, аби ми мали змогу відслідкувати в кого знаходиться книга і скільки часу. Все це зроблено для того, щоб буккросинг продовжував розвиватися й надалі, а не зупинився на одній людині. Ми знайшли можливості та вже запустили цей проект в школах.

Матеріал опублікований у рамках конкурсу рецептів успіху «Книга – громаді».

Контакти

  • Молодіжна Рада при Долинському міському голові
  • [email protected]

Коментарі

олександр зварчук    1184 дні тому   #  

Молодці !

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.