bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Інформаційно-ресурсний центр міста Буськ: «Ми дали паперовій книзі нове життя завдяки IT»
03.04.2015

ГО «Інформаційно-ресурсний центр міста Буська» виникла у 918-літньому галицькому містечку ще в 1999 році. Основним завданням організації було поширення ідей громадянського та відкритого інформаційного суспільства шляхом залучення обдарованої молоді до роботи в міжнародних інтернет-проектах. Своєю появою ГО завдячує Інтернет-проекту Буської бібліотеки, підтриманому Фондом Сороса. Дуже популярною тоді була Міжнародна освітня та ресурсна мережа АЙОРН.

Протягом своєї діяльності організація використовувала різні ІТ-інструменти. Однак їхньою спільною рисою були вимоги законного використання та наявність ліцензії. В першу чергу, це були продукти корпорації Microsoft. У правильності обраного курсу переконує те, що добротний і куплений з перспективою ПК із архівом багаторічної діяльності молоді й досі використовується у проекті «Паперовій книзі – електронну оболонку», про який мова йтиме далі.

Ідея проекту виникла у зв’язку з проблемами тиражування паперових книжок, які користуються значним попитом. Тому ми вирішили сканувати паперові книги і конвертувати їх в електронний формат. Людмила Ціхоцька дозволила конвертувати свою книжку «Пригоди веселих жабенят». За справу взялася 9-річна Ілона Цюпка. На згаданому ПК за допомогою швидкого сканера вона сканувала книгу сторінка за сторінкою, а потім графічним редактором MS OFFICE 2010 редагувала зображення. За допомогою інструментів сайту A Free Solutions for all your PDF problems (http://smallpdf.com/) перетворила малюнки в PDF-формат, об’єднала PDF-файли окремих PDF-сторінок в один і опублікувала книжку на хостингу ISSUU.

У XVI ст. Буська папірня дала папір для перших українських книг, а Ілона, що живе поруч з вулицею Папірня, дала книжці новий електронний носій. Сьогодні Людмила Ціхоцька та Ілона Цюпка у межах проекту «100000 книжок сільським бібліотекам» дарують дітям із сільських бібліотек, що мають доступ до Інтернет, книгу «Пригоди веселих жабенят» в незвичайному форматі.

***

Історія бере участь у конкурсі «Використання ІТ-інструментів у діяльності ГО: рецепти успіху», що проводить Корпорація Microsoft у партнерстві з Ресурсним центром ГУРТ.

Контакти

Коментарі

Катерина Полякова   3304 дні тому   #  

Пане Богдане, будь ласка, надішліть на мою пошту [email protected] Ваш контактний номер телефону, аби ми могли зв'язатися з Вами з приводу участі в Дні інформаційних технологій для НУО.
З повагою,
редактор порталу ГУРТ
Катерина Полякова

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    3302 дні тому   #  

Приємно зустріти на ГУРТі свого шкільного вчителя інформатики :)

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Литвин   3293 дні тому   #  

Радий, що маю можливість через різні соцмережі спілкуватись зі своїми однокурсниками-математиками такими, як Степан Кубів, Ярослав Сидорович ... з Президентської Адміністрації і їх учнями: Дмитром Шимківим ... Знаю, що Тарас Тимчук також давно і солідно долучився до творення того, що колись називали "світлим майбутнім", а тепер громадянським суспільством.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    3280 днів тому   #  

Навзаєм, Богдане Володимировичу :))

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Литвин   3251 день тому   #  

Про нові досягнення ГО Бущини, їх спільну дію, застосування ІТ читайте на порталі однієї з них http://busk2011.blogspot.com/2015/05/blog-post_76.html

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.