bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Іванків: «Уміння кожного збагатили світогляд громади»
25.03.2015

ГУРТ продовжує публікувати рецепти успіху від громад-учасниць проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп у реалізації культурних прав: багатство у різноманітті». Цього разу ми презентуємо історію селища Іванків, що в Київській області.

***

Всього 50 кілометрів відділяють Іванків від Чорнобильської АЕС. Але селище живе повнокровно: тут мешкають представники різних національностей, часто бувають гості з дальнього зарубіжжя. Втім, близьке сусідство з Чорнобилем і загальні тенденції, відбилися на особливостях населеного пункту: молодші виїхали в пошуках кращої долі, а осілими жителями стали пенсіонери, кількість, яких сягає більше половини всього населення.

Коли ми долучилися до проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство у різноманітті», почали міркувати над тим, чого не вистачає громаді нашого села і що ми можемо запропонувати і зробити в культурному розрізі. В результаті з’явився проект «Навчальні гуртки для національних меншин та вразливих категорій», який взялися втілювати в життя на базі Іванківської районної громадської організації «Центр розвитку громади».

Ми прагнули, щоб через спільні справи і захоплення тісно згуртувати різних людей, зробити їхні уміння та навички спільним культурним надбанням і тим самим збагатити світогляд громади, зробити його яскравішим та багатогранним.

Так сталося, що початок проекту припадав на сумну дати для наших вірменських побратимів, тому перше,за що ми взялися, – втілили в життя їхню ініціативу і спільними зусиллями вшанували їхніх загиблих земляків під час землетрусу в містах Спітак та Ленінакан.

А далі закипіла робота над облаштуванням приміщення для проведення навчальних гуртків, розробили програму роботи, включивши до неї комп’ютерну грамотність, вивчення англійської та української мов. Останнє – за побажанням представників нацменшин. Активно долучалися до наших справ волонтери, які черпали необхідні їм знання і навички з тренінгів, що проводив Ресурсний центр ГУРТ.

Своїми успішними кроками ми зламали скептичне ставлення з боку деяких односельців, які не вірили, що нам вдасться досягти омріяних результатів. Та проект визрів – «засвітився» новим світобаченням тих, хто повірив та підтримав його.

До роботи гуртків залучили 100 учасників, із них 40 представників національних меншин, 60 – учасники вразливих груп (в основному, це діти з малозабезпечених сімей). Інтерес в громаді викликали консультаційні пункти української мови. Поряд із вірменами та грузинами, її вивчали росіяни та білоруси.

Вслід за нашим успіхом почали народжуватися нові ініціативи. Селищний голова Олександр Поліщук надихнувся досвідом польських колег і запропонував створити клуб за інтересами. Зацікавилися ідеєю волонтери Людмила Сидоренко та Валентина Дем’яненко, які  організували роботу так, що результати перевершили усі сподівання. Культурно-просвітницькі заходи, наставництво, турбота про захисників України – і це лише частина напрямків діяльності клубу «Сеньйора». Головне, його учасники відчули себе потрібними і залученими до важливих процесів у громаді.

Результат породжує активність, тож невдовзі ми зініціювали проведення психологічних консультацій для вихованців будинків сімейного типу, створили клуб «Хочу бути успішним» для дітей, що залишилися без батьківської опіки, та організували шахово-шашковий клуб для ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Серед тих заходів, якими ми без перебільшення пишаємося, – День української культури та, як його продовження, День національних культур. Ці свята допомогли громаді більше дізнатися про самобутність українців та познайомитися з культурними здобутками тих народів, представники яких живуть поруч в Іванкові.  

Найбільше сил та часу в реалізацію поставлених цілей вклали координатор проекту Людмила Шелест, селищний голова Олександр Поліщук, завідувачка районним відділом культури, релігій та національностей Надія Бірюк. «На сьогодні проект завершено, а ми лише на старті нових ідей та планів, – так ці люди змальовують подальші перспективи. – Віримо в нашу країну, будемо боротися за мир, підтримувати тих, хто його береже».

Автор: голова правління Іванківської районної громадської організації «Центр розвитку громади» Галина Бабич

 

Публікація підготовлена в межах проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство у різноманітті» (2011-2014 рр.), що впроваджувався Ресурсним центром ГУРТ (Україна) у партнерстві з Фондом громадянського суспільства та партнерства (Вірменія) і Центром розвитку НУО (Вірменія) за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах програми «Культура» та спрямований на розвиток культурного різноманіття й підтримку культур національних меншин через посилення спроможності органів місцевого самоврядування та державної влади, ОГС, керівників культурних установ у місцевих громадах України та Вірменії.

Контакти

Коментарі

Анна Анісімова   3321 день тому   #  

Навіть у таких маленьких селах кипить життя, головне, щоб вони на цьому не зупинилися

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    3321 день тому   #  

Іванків - це не зовсім село, селище - все таки :)

  •   Пiдписатися на новi
Ольга Іванова   3320 днів тому   #  

Як же приємно читати про "рецепти" успіху! А ось мене ще вражають абітурієнти, хто на 200 балів ЗНО склав: http://znoclub.com/dovidnik-zno/646-video-istoriji-200-balnikiv-2014-roku.html

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.