bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Дружня: Ми відновили набережну, а насправді – «оживили» село
18.03.2015

ГУРТ продовжує публікувати рецепти успіху від громад-учасниць проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп у реалізації культурних прав: багатство у різноманітті». Цього разу ми презентуємо історію с. Дружня, що в Київській області.

***

Ще донедавна жителі нашого села були громадою лише номінально – кожен сам по собі за принципом «моя хата скраю». Молодь, не маючи альтернативи, свій вільний вечірній час проводила в барах, не надто турбуючись про те, куди подіти пляшки та обгортки після такого «відпочинку». Оскільки майже всі подібні заклади знаходяться в центрі села, біля ставка, то весь цей непотріб потрапляв у воду і накопичувався на пляжі.

Ситуація непокоїла: здавалося, така байдужість і відстороненість триватиме вічно. Шанс виправити її з’явився разом із проектом «Багатство в різноманітті». Знайшлося декілька активних людей, які зуміли зацікавити інших і організувати збори. Разом дійшли до висновку – потрібно негайно щось змінювати!

Але з чого ж почати? Стільки виникло запитань, що хотілося вирішити все й одразу! Для повноцінного відпочинку, дозвілля та розвитку дітей створити дитячий спортивний майданчик, для активного здорового способу життя молоді – культурно-оздоровчий комплекс, привести до ладу прибережну зону поблизу ставка. Як свідчить практика, цінувати здобутки людина буде тільки тоді, коли в них є хоча б дещиця її праці. Тому вкрай важливим для нас було залучити до проекту якомога більше людей і тим самим об’єднати їх.

Достукатися до сердець і свідомості людей та згуртувати громаду вирішили через громадський інформаційний вісник «Промінь». І хоча на початку нам довелося подолати низку перешкод, наприклад, проблеми з макетуванням і пошуком потрібних фахівців, тепер через наше друковане видання ми налагоджуємо зв’язок із  громадою, активістами та владою для подальшої реалізації проектів, що зазначені в плані розвитку села, звітуємо про успіхи, щоб показати спроможність простих людей реально впливати на ситуацію. З іншого боку, це дало змогу чути відгуки жителів про доцільність тієї чи іншої роботи, проведеної або запланованої на майбутнє.

Коли ми взялися за втілення своїх планів і побачили перші результати, у громади з'явилася віра в свої сили, зросла впевненість у реальності того, що люди здатні впливати на ситуацію. До заходів долучилися місцеві роми. До дня села молодь підготувала самодіяльні номери, а старші частували односельців чаєм, приготовленим на вогні за унікальним циганським рецептом.

Гуртувати громаду вирішили також навколо суспільно важливих справ. Такою, наприклад, стало облагородження набережної в центрі села, яку ми вирішили зробити візитною карткою населеного пункту.

Важливо було не просто прибрати територію, привести її у належний санітарний стан, а й зробити місцем для повноцінного відпочинку, де  можна було проводити культурні заходи.

На перший суботник зібралося близько сотні осіб – від дітей до пенсіонерів! Поряд працювали вчителі і продавці, депутати і студенти, молоді мами й ветерани, підприємці та медики. Складалося враження, що це великий мурашник, де кожен знає що, де і як робити, кожен знаходив собі посильне завдання. А щоб спільні справи запам’яталися, суботники ми завершували пікніками – готували їжу в печі, а тоді до пізнього вечора не вгавали розмови за імпровізованою бесідою.

Фундаментальним значенням впровадження проекту є об’єднання громади для спільної роботи, результат якої можна побачити і оцінити. Кожен відчуває себе причетним до втілення нових проектів, спрямованих на те, щоб жити в рідному селі було комфортніше і краще. А оскільки результати промовисто вказують на силу єднання людей, ми вже натхненно думаємо над новими ідеями і їх впровадженням. Якщо хочемо кращих змін у країні, варто почати із себе.

 

Публікація підготовлена в межах проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство у різноманітті» (2011-2014 рр.), що впроваджувався Ресурсним центром ГУРТ (Україна) у партнерстві з Фондом громадянського суспільства та партнерства (Вірменія) і Центром розвитку НУО (Вірменія) за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах програми «Культура» та спрямований на розвиток культурного різноманіття й підтримку культур національних меншин через посилення спроможності органів місцевого самоврядування та державної влади, ОГС, керівників культурних установ у місцевих громадах України та Вірменії.

Контакти

Коментарі

Олександр Дудко   3327 днів тому   #  

приятно за таких людей)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.