bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Велика Березянка: «Ми перетворили бібліотеку на культурний центр села»
11.03.2015

Щосереди протягом десяти тижнів ГУРТ публікуватиме рецепти успіху від громад-учасниць проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп у реалізації культурних прав: багатство у різноманітті». Цього разу ми презентуємо історію проекту «Краса руками», що реалізовувався громадою с. Велика Березянка (Київська область).

***

Бібліотека із звичайної читальні стала центром культурного розвитку громади у Великій Березянці Таращанського району Київської області.

Специфіка села полягає в тому, що у ньому живуть представники національних меншин – поляки, білоруси, росіяни, вірмени. Останні приїхали сюди нещодавно, під час війни в Нагорному Карабасі, і знайшли свій другий дім на щедрій українській землі.

Пізнати один одного через культуру іншого народу – ось до чого прагнули учасники проекту. А ще допомогти у збереженні власних традицій, щоб навички й уміння, якими володіють люди старшого віку, були цікаві та доступні наступним поколінням.

З цією метою як раз і розробили проект «Краса руками». Оскільки місцем для його втілення обрали бібліотеку, з’явилися сподівання, що цей заклад розширить свої можливості і зі звичайної читальні перетвориться на комунікативний центр, де можна поспілкуватися, збагатитися знаннями і чомусь навчитися.

Координацію проекту в нашій громаді взяли на себе сільський голова Анатолій Капуста, спеціаліст сільської ради Олександр Чава, керівник дитячого духового оркестру Сергій Поштаренко і завідуюча сільською бібліотекою Людмила Вірко.

Початок реалізації проекту створив серйозну конкуренцію районному центру творчості, розташування якого не надто зручне для великої кількості селян. Більше того, ідея, яку взялися втілювати активісти, мала в своїй основі кардинально інші методі роботи з охочими займатися творчістю.

Ініціативна група на базі сільської бібліотеки створила інформаційно-дозвільний центр із доступом до інтернету. Тут облаштували зону для проведення гуртків, які б відповідали потребам і бажанням громади. Навчатися і творити треба у сприятливій і дружній обстановці, за чашкою кави — подумали ініціатори і невдовзі втілили це бажання в життя.

Опитування людей показало, що найбільше до душі їм вишивка бісером, стрічками, а також техніка квілінгу. Тож спершу й створили три тематичні гуртки, кожен із яких відвідувало десятеро осіб. Своєрідним підсумком проведеної роботи по закінченню навчання стала спільна виставка робіт. Відкриття експозиції перетворили на тепле і майже родинне свято.

Крига у напрямку культурного розвитку села скресла. Вдалий початок надихнув на подальші звершення. Учасники пишаються власними досягненнями, а за «першопрохідцями» потягнулися й інші, хто одразу не виявляв жодної активності. Тож у громаді вже зріють ідеї подальших проектів, а звичайна сільська бібліотека здобула в очах місцевих значно вищий статус і стала ефективним майданчиком для спілкування.

Автор: Людмила Вірко, завідуюча сільською бібліотекою

 

Публікація підготовлена в межах проекту «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство у різноманітті» (2011-2014 рр.), що впроваджувався Ресурсним центром ГУРТ (Україна) у партнерстві з Фондом громадянського суспільства та партнерства (Вірменія) і Центром розвитку НУО (Вірменія) за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах програми «Культура» та спрямований на розвиток культурного різноманіття й підтримку культур національних меншин через посилення спроможності органів місцевого самоврядування та державної влади, ОГС, керівників культурних установ у місцевих громадах України та Вірменії.

Контакти

Коментарі

Тимчук Тарас    3330 днів тому   #  

а я дуже добре памятаю як все починалося :). Приємно бачити результати!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.