bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Соціальні ініціативи: від юридичних консультацій до старих меблів
17.12.2014

Громадські активісти постійно шукають нові інструменти для вирішення соціальних негараздів і покращення ситуації в суспільстві. ГУРТ підготував історії декількох спроб перетворити проблеми на ресурси і спрямувати їх на допомогу людям.

Юридичні клініки

Доказом того, що допомога може бути взаємовигідною, є юридичні клініки, які надають безкоштовні правові консультації. Зокрема, їх створюють на основі юридичних факультетів. Студенти під керівництвом викладачів здобувають практичні навички, надаючи безоплатну правову допомогу та консультації населенню.

Перші юридичні клініки в Україні виникли в 1996-1999 рр. Вони забезпечують досягнення подвійної мети: підвищують рівень доступності правової допомоги для вразливих груп населення та розвивають правову освіту студентів-юристів. При багатьох українських університетах діють юридичні клініки, до яких щороку звертається близько 12 тисяч осіб.

Нагодувати кожного

«Їжа замість бомб» – громадський рух, який поширився у багатьох країнах світу, в тому числі і в Україні. Він спрямований на безкоштовну роздачу їжі для голодуючих. При чому основним джерелом продуктів є насамперед надлишки, наявні в супермаркетах, ресторанах, складах та які через нетоварний вигляд або інші незначні дефекти планували викинути на смітник.

Однією з основних ідей руху є те, що в світі достатньо їжі, аби нагодувати кожного, однак величезна її кількість викидається внаслідок нераціонального споживання. Організації-члени руху «Їжа замість бомб» мають вільну структуру, а кожен осередок приймає самостійні рішення, виходячи з потреб людей у своєму регіоні. Наприклад, у британському місті Бристоль кафе «Skipchen» пропонує їжу, вироблену з відходів супермаркетів або ресторанів, при чому клієнти платять стільки, скільки вважають за потрібне.

Безкоштовна кава

Декілька років тому в Україні поширився ще один цікавий рух, який отримав назву «Підвішена кава», іншими словами – анонімне пригощання будь-кого кавовим напоєм. Клієнт кав’ярні платить за декілька порцій, але випиває лише одну, решту ж просить «підвісити». Після цього інші можуть замовити каву безкоштовно, адже раніше за неї вже хтось заплатив. Популяризатором цієї ініціативи в Україні став рух «Відкриті долоні», при цьому до них доєдналося більше ста закладів, серед яких не тільки заклади харчування, а й навіть аптеки.

Магазини, що віддають речі просто так

Ще однією формою соціальної ініціативи є безкоштовні магазини, в яких різноманітні речі віддають усім охочим. Так, предмети, що вже були у вжитку та втратили корисність для власника, передаються охочим їх отримати. Це може бути абсолютно все – від столових приборів до меблів. Із розвитком всесвітньої мережі з’явилася можливість віддавати речі через інтернет. А в США, наприклад, групи активістів організовують «ринкові дні» в міських парках, під час яких учасники можуть поділитися непотрібними речами чи продуктами харчування.

Фото: 1, 2, 3, 4

Контакти

Коментарі

Хренова Вікторія    3410 днів тому   #  

Цікавий матеріал!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.