bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Рецепт успіху: Відкритий інформаційно-просвітницький майданчик «Новий Миколаїв»
27.01.2014

Що може об’єднати бібліотеку і громадських активістів? Спільна справа на користь місцевої громади! Пропонуємо познайомитися з рецептом успіху Відкритого інформаційно-просвітницького майданчика «Новий Миколаїв», який діє при Центральній бібліотеці ім. М.Л. Кропивницького м. Миколаєва.

Історія виникнення

З 2006 р. при бібліотеці діє Центр соціальної активності та партнерства – колективний офіс місцевих НДО. Центр об’єднує небайдужих миколаївців, які мають бажання привнести нове, цікаве, корисне у життя громади і прикладають для цього зусилля, реалізують ініціативи та ідеї. Мета у всіх спільна – сприяти сталому розвитку Миколаєва, формуванню його позитивного іміджу. Адже ті, хто приходить у Центр, вважають своє місто найкращим у світі, з унікальною назвою, історією, розташуванням і успішним майбутнім.

В 2013 р. на «кухні» Центру було створено «нову страву» – Відкритий майданчик «Новий Миколаїв».

Інгредієнти

Учасники майданчика – це місцеві громадські діячі, представники місцевих органів влади, журналісти друкованих та електронних ЗМІ, вчені, краєзнавці, студенти, творча інтелігенція, просто активні і прогресивні городяни. Постійними учасниками майданчика є члени Експертно-громадської ради при виконкомі Миколаївської міської ради, Громадської ради з екологічної безпеки та благоустрою при Миколаївському міському голові.

Змішують інгредієнти модератори Людмила Руденко-Кардаш (Миколаївський фонд ЛАСКА), Микита Худяков і Євгенія Дулько (Арт оптимісти).

Спосіб приготування

Основна ідея Відкритого майданчика – залучити до колективної співпраці усіх тих людей, які зацікавлені в розвитку нашого рідного міста, побудові моделі Нового Миколаєва, генерації стратегічних ідей в усіх сферах життєдіяльності міста та реалізації задуманих планів.

Майданчик став платформою спілкування, обміну думками та ідеями соціально активних мешканців міста. На майданчику використовуються лекційні, дискусійні форми зустрічей, мозкові штурми, обговорення у форматі світового кафе, перегляди мультимедійних матеріалів тощо.

Майданчик збирається щочетверга в зручний для відвідувачів час увечері. За рік відбулось близько 40 тематичних засідань.

У 2013 р. обговорювались такі теми як сучасні тренди розвитку міста,  електронне місто, креативне місто, SMART-місто, місто в місті, чисте місто, місія і візія Миколаєва як частина стратегії сталого розвитку міста, Генеральний план,  План зонування, культура міста, доля і перспективи суднобудування – моноекономіки Миколаєва, інформаційний простір тощо.

У роботі майданчика важливо мати модератора, бути послідовними в діях, давати можливість висказатись всім учасникам, дотримуватись регламенту. 

Новини та події майданчика висвітлюються на сайті «Новий Миколаїв».

Коментар дегустаторів:

Галина Бурова (Центр громадських ініціатив «Берегиня») стверджує, що майданчик об’єднує місцеву громаду та формує колективну громадську думку.

На думку су-шефа Людмили Руденко-Кардаш, на майданчику відбувається продукування ідей для стратегії сталого розвитку Миколаєва та формується розуміння владою потенціалу громади.

Шеф-кухар Тетяна Тверда вважає, що майданчик став дієвою складовою формування моделі соціально активної бібліотеки.

Контакти шеф-кухаря та су-шефа:
Тетяна Тверда, Людмила Руденко-Кардаш
м. Миколаїв, вул. Потьомкінська, 143-а
тел. (512) 55-03-60, 24-41-20, 093-104-5374
email: [email protected], [email protected]
www.niklib.com

Контакти

Коментарі

Вікторія Алєксєєнко   3741 день тому   #  

Величезна подяка всім організаторам екологічних читань "Збережемо для нащадків", які відбулися в цій бібліотеці в листопаді минулого року. Просто вражена рівнем професіоналізму, доброю аурою, яка панує в Миколаївській бібліотеці! Дійсно, об'єднувати громаду, владу, ЗМІ найкраще в бібліотеках. Ще раз - щиро дякуємо! Тетяна Стоянова - директор Татарбунарської центральної бібліотеки, Ірина Друзенко - член екологічної ГО "Відродження", і я, Вікторія Алєксєєнко, депутат районної ради, редактор громадської газети "Райцентр". Татарбунари, Одеська область.

  •   Пiдписатися на новi
Любов Варюхіна   3741 день тому   #  

Наша бібліотека також щиро вдячна всім учасникам Екологічних читань за активну участь, адже для розвитку спільної "еко-просвітницько-громадської" діяльності в громаді дуже потрібне спілкування, обмін думками, досвідом.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.