bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Рецепт успіху: Велофест від велоклубу «Ukrainka Bike team»
17.01.2014

Історія виникнення

Велофест народився в 2009 році, але вже встиг стати традицією для міста Українки. Видовищні виступи, яскраві змагання, азартні вболівальники - такими, зазвичай, і бувають зустрічі велосипедистів Українки та прилеглих населених пунктів. А ідея його створення виникла абсолютно несподівано.

Одного разу Саша Сак, любитель велосипедних прогулянок з Українки, катався з друзями. Каталися вони не мовчки, а обговорюючи велопробіг, оскільки в місті велика кількість поціновувачів такого дозвілля. Перший велопробіг голосно заявив про себе під час проведення акції протесту «Відкиньмо дорогу від нашого порогу». Українські велосипедисти, в рядах яких був і Саша, вийшли сказати своє тверде «Ні! » Великій окружній автомобільній дорозі в Українці. Дружньою колоною вони прокотилися по місту, закликаючи городян також вийти на вулиці і долучитися до протестуючих.

Наступного разу велопробіг повторився перед міським референдумом, коли жителі Українки практично одноголосного проголосували проти того, щоб дорога проходила майже по місту. Активні велосипедисти і свідомі громадяни, взявши прапори та іншу символіку, агітували всіх взяти участь у вирішенні долі міста. «Весело, коли робиш щось спільно. А якщо у цього заняття є певна мета - це особливо захоплює», - говорить Саша.

Але акції закінчилися, референдум пройшов, а всередині залишилася порожнеча і спрага адреналіну. Якось відомий в Українці любитель байків Тимур Чуканов прийшов у гості до Сашка Саку випити чашечку кави. Так виникла ідея організувати справжній велофестиваль!

Хлопці активно включилися в роботу. У планах велосипедистів - першопрохідців було включити в програму фесту велопробіг, виступи тріалістів, драгрейсинг і фігурне водіння велосипеда. Вони так захопилися новою ідеєю, що за 13 днів написали сценарій, знайшли спонсорів і завершили організаційну підготовку.

І ось настав час Ч. На головній площі міста зібралося близько сотні велосипедистів з Українки, Києва та Обухова. Їх супроводжували численні глядачі і просто роззяви, які вперше бачили щось подібне. Проїхавши навколо Українки, колона вирушила на набережну, де і проходила основна частина програми фестивалю. Надихнувшись вдалим досвідом, хлопці вирішили не зупинятися на досягнутому і проводити Велофест щорічно. Міська влада підтримала ініціативу любителів екологічно чистого виду транспорту.  У 2010 році навіть міський голова Павло Козирєв брав участь у велопробігу. А всього взяти участь у цікавому заході приїхало близько 200 учасників.

Велофест - 2010 був насичений не тільки демонстрацією велосипедної майстерності, а й виступами запрошених артистів. Завдяки новим спонсорам також вдалося гідно нагородити "най-най" учасників.

Зараз Велофест росте і розвивається. З кожним роком планується насичувати і вдосконалювати програму, залучати все більше людей до цього цікавого і корисному виду спорту, тим більше, що цьому так сприяє розташування Українки!

Інгредієнти

Усередині літа велоклуб “Ukrainka Bike team”, спільно з ГО “Молодіжний парламент” подали до міської ради проект на конкурс. Кілька разів його правили, переробляли, дописували і ось настав той день, коли потрібно було захищати написанні рядки наживо. Проект має назву “Розвиток велотуризму для поліпшення екології Українки”. Комісії  ідея сподобалася і через кілька днів нам повідомили, що ми виграли в міській раді грант на 8800 грн.

Учасники, спонсори, помічники:

  • Міська рада м.Українка
  • ГО “Молодіжний парламент”
  • Велоклуб “Ukrainka Bike team”
  • Магазин сувенірів «Леді Ді»
  • Велоклуб ”АМІГОС”
  • Компанія veliki.ua
  • Видавництво ”АССА”
  • www.bikeportal.org.ua - сайт підтримки змагань на велосипедах
  • “Оптика city”
  • Центр “Спорт для всіх”
  • Відділ з питань фізкультури і спорту Обухівської районної державної адміністрації
  • Веломагазин “Золушка” (Univega, Focus, BBB).

Спосіб приготування

Проект у нас ділився на наступні етапи: 

1 . Презентація проекту громадськості.

2 . Розробка туристичної карти веломаршрутів навколо Українки:

  • Розробка маршрутів.
  • Розробка і друк макета карти з позначенням на ній маршрутів, їх опис та корисна інформація.
  • Розробка електронної інтерактивної карти і розміщення на сайтах міста
  • ukrainka.org, velofest.com, mo - uk.com.ua - до 29 листопада.

3. Проведення Велофестівалю “Живи Активно”. Презентація на ньому веломаршрутів.

4. Тестування велосипедних маршрутів жителями міста.

5. Урочисте завершення проекту. Презентація результатів у міській раді для ЗМІ: карта з веломаршрутами по околицях, підсумки проведення Велофестивалю, організація фотовиставки ” Велосипедна Українка “.

Програма Велофестивалю “Живи Активно ” 20 вересня 2013 року з  12.00-18.00:

  • Велопробіг по кільцю міста
  • ВелоДрагрейсінг - гонка на 202 м.
  • Фігурне водіння велосипеда
  • Альтернативні гонки
  • Гонка “Римляни проти Варварів. Битва за території”
  • Конкурси, ігри, веселий настрій і море позитиву на березі річки Дніпро
  • Безкоштовний велопрокат під час проведення Велофестиваля з 11.00 до 17.00!

Організатори подбали про людей, які всім серцем і душею хочуть взяти участь у фесті, але не мають велосипеда.

Після п’ятого фесту, починаєш замислюватися над тим, що раніше в Українці  було менше велосипедистів. Традиційно проїхалися по кільцю міста, поганяли в драгрейсингу, разом сфотографувалися, провели багато конкурсів, потестували нову трасу в недобудованому ФОКу та нагородили всіх медальками, грамотами та призами.

Відразу ж після Велофесту зайнялися прокладанням веломаршрутів. Всього вирішили робити шість, різної складності. Хлопці з фотоапаратами, їжею і чаєм їздили цілий тиждень по заданих напрямках.

Далі пішов етап обробки зібраної інформації, де потрібно було чітко вказати, наприклад, як на променевій розвилці в 6 грунтових доріг  їхати саме потрібною вам дорогою.

Далі дизайнер всю інформацію, фотографії, і, особливо, шматочки карти складає воєдино - етап, напевно, один з найбільш трудомістких в проекті.

А поки триває цей процес, ми вирішували, що тестування потрібно проводити за теплої погоди, адже зима - не за горами.

Тож тестування проходило 3 листопада 2013 .

Близько 30 осіб протестували маршрут “Стежками вздовж Стугни”.

Перед виїздом організатори розповіли  всім учасникам правила їзди в колоні, загальні рекомендації і попередили про піщані ділянки, де потрібно бути особливо уважними.

Потім, під оплески присутніх, мер міста Павло Генріхович, разом з куратором велопроекту Олександром Саком перерізали червону стрічку, символічно відкривши тестування першого маршруту “Стежками вздовж Стугни”.

У велотестуванні (їхали на велосипедах! ) взяли участь міський голова Павло Козирєв, його заступник Оксана Кирилюк, депутати міської ради, Молодіжний парламент, журналісти ТРК “Дні-Про”, а також молодь. Всього зібралося більше 30 чоловік.

До фінішної галявини всі успішно дісталися, здобувши за півтори години хороший апетит. Поки доварювати плов, організатори провели лекцію, де розповідали як правильно їздити на велосипеді, як перемикати передачі, як правильно користуватися гальмами, яким захистом користуватися під час їзди на велосипеді.

Відгуки про маршрут і сам захід були позитивними - багато хто цікавився, коли наступного разу будуть ще подібні виїзди.

Тепер настала фінішна пряма проекту “Розвиток велотуризму для екології Українки”, всі шість маршрутів потрібно зібрати в одну карту, роздрукувати її і презентувати громадськості.

Контакти шеф-кухарів:

Тимур тел.: (067) 936 33 45, е-mail: [email protected]

Олександр тел.: (093) 902 76 23, е-mail: [email protected]

Діма тел.: (093) 410 22 02, е-mail: [email protected]


Нагадуємо, Редакція порталу ГУРТ оголосила Конкурс на кращі рецепти успіху!

Три автори найсмачніших кулінарних шедеврів отримають НАБІР ГУРТа, в якому Ви знайдете посібники «Менеджмент волонтерських програм» та«Самодопомога: технологія соціальних змін».  Приєднуйтесь!

Контакти

  • Олександр тел.: (093) 902 76 23
  • е-mail: [email protected]
  •  http://velofest.com/

Коментарі

Олена Білоус   3753 дні тому   #  

Доброго дня!
Мені здалося, що це достойна справа про яку має дізнатися якомога більше людей. Ми всі вболіваємо за цей проект та багато інших проектів, які реалізуються в нашому місті. Дякуємо нашим активістам і бажаємо нових (не меньш значущих) звершень у цьому та наступних роках.
З повагою.

  •   Пiдписатися на новi
Юлія Готкова   3733 дні тому   #  

Все, що пов'язане з велочасом...хай процвітає та множиться цей спорт як хоббі);

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.