bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Рецепт успіху від турботливих мешканців Миколаєва
16.08.2012

2012 рік став вибуховим у проведенні акції «Зробимо Україну чистою!» у Миколаєві. Більше 3000 учасників! Та про це трохи згодом.

Історія страви

Миколаївці згуртовуються навколо ідеї очищення міста від сміття вже вдруге. Проблема засміченості територій протягом багатьох років дуже гостро стоїть перед мешканцями нашого міста. Акція ж «ЗУЧ» - частина всесвітньої ініціативи «Let's do it World», яка об’єднує навколо ідеї очищення свого довкілля тисячі людей з 83 країн світу, - спрямована на вирішення цієї проблеми. Цього року акція була 28 квітня. Миколаїв – лідер серед міст-учасників.

Інгредієнти

До генерального прибирання протягом 4 місяців долучалося багато миколаївців – різних за віком, фахом, соціальним статусом, але об’єднаних турботою про рідне місто. Взяли участь в акції «Зробимо Україну чистою!» громадські організації, учні, студенти, працівники підприємств та установ, учасники різноманітних асоціацій, об’єднань за інтересами, всі, хто дізнався про таку можливість.
Команда організаторів, широка інформаційна кампанія та міцна підтримка медіа-партнерів дозволили залучити не лише багато учасників, а й волонтерів, організаційних та фінансових партнерів.

Спосіб приготування

Тож починаємо! А ми починали з анонсування Великого прибирання ще восени 2011 року. Провели акцію-анонс «Куди котиться світ?»: головною вулицею міста котили кулю з пластикових пляшок, закликали «котити цей світ» - робити чистішим і кращим.
Інформаційна кампанія продовжилася перфомансом «Весілля Смітинки та Сміттєвого Баку». Далі проводили «Зелений Концерт», свято Дня Водних Ресурсів, флешмоб «Живі урни», екскурсію на Некрополь, акцію «Година Землі». На кожному з захоодів реєстрували бажаючих взяти участь у прибиранні. Паралельно розміщували інформацію у соціальних мережах, Інтернет-порталах. Команда оргів була мала – важко було виконувати великі обсяги роботи, пов’язані з пошуком фінансування, все робилося в останню мить. Намагатимемося не наступати на ці «граблі» у майбутньому.
І - 28 квітня. Понад 3000 миколаївців об’єдналися заради доброї, корисної та потрібної кожному з нас справи, вийшли в улюблений парк, приділили пару годин та зробили його чистішим. А головне – згуртувалися, змінили свідомість свою та інших, стали прикладом для наслідування, адже той, хто прибирав – уже не буде смітити, а скоріш за все привчатиме до чистоти і своє оточення.

Коментар дегустатора

Євгенія Сілаєва: «Это реально - первые массовые действия, которые привлекают внимание к этой проблеме (личной ответственности каждого за чистоту вокруг). Всколыхнули – как минимум себя. Я до сих пор под домом бутылки пластиковые подбираю - народ обращает внимание, задумывается - пусть на секунду. Поменяли сознание людей, уверенных, что ничего не могут сами изменить».

Контакти шеф-кухаря: Катерина Деменнікова, координатор акції «Зробимо Україну чистою!» у Миколаєві: Моб. 050 394 06 89, 093 078 82 87 Email: [email protected]

Контакти

Коментарі

Тетяна Гончарук   4271 день тому   #  

Більше б таких акцій та ініціатив! Чистий простір навколо - це повага один до одного і до світу, в якому ми живемо.

  •   Пiдписатися на новi
Наталка Хом'як   4270 днів тому   #  

Не маю інших коментарів для роботи Каті крім як захвату і аплодисментів :)

Такі ініціативна і небайдужа людина! Тішусь, що довелось з нею попрацювати.
Під її керівництвом - Миколаїв став містом де відбулось наймасштабніше прибирання в межах "ЗУЧ! 2012", (обійшовши навіть Київ в цьому списку).

Тому, Кать - дякую, що ти в нас є! З такими людьми як ти, Україна дійсно стане чистою!

  •   Пiдписатися на новi
Ксенія Шевченко   4270 днів тому   #  

Дуже добре, що вже вдруге в Миколаєві "Зробимо Україну чистою" проходить так масштабно і з кожним роком набирає обертів. Було дуже приємно працювати з командою та робити наше місто краще! Сподіваюся ЗУЧ-2013 буде ще крутішим, а все завдяки ініціативності Каті та інших активістів, які згуртовують мешканців Миколаєва і нагадають, що для вирішення спільних проблем треба об'єднувати сили!

  •   Пiдписатися на новi
Євген Крапивін   4270 днів тому   #  

В тому то і суть. Тим то і формується громадянське суспільство - людьми. Людьми які діють, цей проект є реальною дією. Перед нами, перед нашими очима.
Молодці!

  •   Пiдписатися на новi
Юрій Пивоваренко   4270 днів тому   #  

Якщо подивитись на таблицю з результатами різних міст (http://letsdoit.org.ua/), то побачите, що у Миколаєві кількість учасників серед усіх міст України! Більше ніж у Києві!
Катя – молодчина! Залучила стільки людей!
А тепер подумайте про те, що у кожного з цих кількох тисяч учасників є родичі, друзі і знайомі – і частина з них теж перестануть смітити!

Потрібно підтримувати таких людей, як Катя.
До речі, хто працюватиме з Катьою в команді, зможе перейняти в неї корисний досвід.

Взагалі, справа гарна :)

  •   Пiдписатися на новi
Юрій Пивоваренко   4270 днів тому   #  

До речі, після стількох сил вкладених у організацію і проведення таких акцій, мені зовсім просто підняти чужу пляшку і донести до урни. Мої друзі поступово також починають це робити. А перехожі бачать і замислюються...

  •   Пiдписатися на новi
Оля Сергієнко   4270 днів тому   #  

Катю, ти й твоя команда багато й старанно працювали над тим, щоб ЗУЧ в Миколаєві відбувся на такому високому рівні! Вважаю - це і є головним рецептом вашого успіху:)
Окрім того, коли людина вірить в свою справу, так як ти - вона просто приречена на успіх!
Ти - щирий активіст з величезним потенціалом, думаю - реалізуєш ще багато грандіозних проектів, в тому числі і ЗУЧ 2013:)

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Деменнікова   4270 днів тому   #  

Дякую за коментарі! Цей успіх - завдяки усій нашій команді організаторів - хоч не великій, але досить надійній та ідейній!
І ключова тут відповідальність: органіізатори взяли на себе відповідальність за "просування" ідеї відповідальності за своє довкілля - якось так.
"Быть человеком – это и значит чувствовать, что ты за все в ответе. Сгорать от стыда за нищету, хоть она как будто существует не по твоей вине. Гордиться победой, которую одержали товарищи. И знать, что, укладывая камень, помогаешь строить мир"
Антуан де Сент-Экзюпери « Планета людей»

  •   Пiдписатися на новi
Стрипко Катя   4270 днів тому   #  

Катюш, я тобою пишаюсь! Ти наша гордість і є взірцем для багатьох координаторів міст та напрямків! Твоя віра в успіх та віра в те, що ти робиш правильну добру справу, є найголовнішим інгредієнтом твого рецепту. А ще, на мою думку, саме твоя щирість, цілеспрямованість захоплення справою приваблює до тебе тисячі людей. Успіхів тобі в майбутньому в усіх твоїх проектах!

  •   Пiдписатися на новi
Валентин Мазур   4270 днів тому   #  

Николаев — грязный город. В основном из-за нежелания местных властей действительно заняться проблемой вывоза и утилизации мусора. Эта проблема соответствующие службы не волнует.
Такие акции похвальны, но это лечение симптома заболевания, а не первопричины.
Одним из шагов улучшения ситуации может быть установка новых «парижских» урн — http://tema.ru/travel/paris.2001.11/147-4710_IMG.jpg
Те, что есть сейчас, размещены не в достаточном количестве, без соответствующего планирования и просто неудобны в работе дворников.
Также интересными выглядят проекты больших мусоросборников (которые можно очищать раз в неделю), однако они потребуют гораздо больших капиталовложений.
Но и это лишь вершина мусорного айсберга.
Эффективная организация вывоза и переработки мусора проблема гораздо шире, чем кажется. Решить её субботниками вряд ли будет возможно.

  •   Пiдписатися на новi
Марина Цапок   4270 днів тому   #  

Успіху, успіху і ще раз успіху цьому проекту! Звичайно, лише такі проекти не зможуть одразу зробити місто чистим, але вони здатні змінити розуміння кожного з учасників акції про відповідальність за власне життя і за світ навколо. А розуміння відповідальності - безцінний набуток :)

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Деменнікова   4270 днів тому   #  

Дякую за думку! Мені здається, що проблема утилізації та вивозу сміття - це окрема проблема. І недостатня кількість урн - це теж окрема проблема.

Я бачу акцію "Зробимо Україну чистою!" чудовим інструментом вирішення проблеми недбайливого ставлення мешканців до свого довкілля. Тобто проблема у тому, що люди смітять: кидають сміття трохи не собі під ноги, залишають на лавицях, у траві, на тротуарах - всюди.

Щодо урн - буде добре, якщо їх буде більше. Буде добре - буде зручніше. Але все не так просто.
От встановлюють у нас додаткові урни - їх руйнують. Де і є урни - то і там не усі кидають сміття у них, а можуть залишати недалеко від них. І, друзі, це не так складно - понести сміття у кишені доки не зустрінеться урна. Мені здається, у нашому житті є набагато серйозніші незручності, складніші задачі, у порівнянні з ними донесення сміття до смітника - це просто дрібниця. Нам часто вдається впоратися з набагато складнішим:)

Можливо я у чомусь не права, буду рада подальшому обговоренню.

  •   Пiдписатися на новi
Дорошенко Роман   4270 днів тому   #  

Особиста відповідальність кожного — те, що наразі дуже потрібно нашому суспільству. Такі акції допомагають залучити небайдужих та сформувати міцну команду для майбутніх цікавих ініціатив. Молодці!

  •   Пiдписатися на новi
Денис   4270 днів тому   #  

Акция впечатляет своим размахом и достигнутым результатом. Полностью поддерживаю Екатерину в её начинаниях и надеюсь все остальные города вскоре подхватят инициативу.

  •   Пiдписатися на новi
Володимир Гаркуша   4270 днів тому   #  

До коментара Валентина Мазура: Так справді, щорічними прибираннями справу очищення Миколаєва не вирішити. Але лікуємо ми саме першопричину. Ми лікуємо свідомість людей. Завдання "Зробимо Україну чистою!" не прибирати замість комунальників, а виховувати в людях дбайливе ставлення до свого життєвого простору. Щорічна акція показала, що в Миколаєві вже є кілька тисяч класних людей, які не смітять і прибирають за собою. Такі акції - це можливість познайомитися, об'єднатися і рухатися разом до досягнення нових цілей. А це і урни, і робота з владою, і озеленення, і правильна утилізація, і багато інших корисних речей.
І я дуже вдячний Катерині, що вона зібрала цих людей разом. Молодець!

  •   Пiдписатися на новi
Дмитро Малюта   4270 днів тому   #  

Катя - один із кращих "поварів" з регіонів України, що роблять цю "страву" :) У Каті вона виходить чудовою, якісною та смачною!! :)

  •   Пiдписатися на новi
Бойко Григорій   4270 днів тому   #  

Не словом, а ділом! Усе так і виходить. Замість того, щоб сидіти на місці і розводити суперечки що краще, а що гірше, чи на кшталт "а що якби зробити так" або "а якщо зробити інак", Катруся просто бере і робить.
Не обов'язково знати як саме щось робити, варто лише почати. Потім справа піде сама-по-собі. Марна справа звертати увагу на те що кажуть інші, або бідкатися від можливої поразки. Достатньо лише бачити свою мету і рухатись до неї. Найважливіше почати щось робити, неважливо як (добре чи погано), просто почни, роби як виходить... просто почни! А почавши помиляйся... Помиляйся, але не зупиняйся!
Усе вищенаведене, стосується нашої Катрусі, тому, сміливо заявляю: Катруся, - ти найкраща!

  •   Пiдписатися на новi
Елена Скидан   4270 днів тому   #  

Как участник акции могу сказать, что для меня это блюдо имело неожиданный вкус: я открыла для себя энергичных и инициативных людей и смогла влиться в их ряды (в перевоспитании экологического характера я не нуждалась). Еще хочу добавить, что варить это блюдо сложнее, чем кажется: некоторые участники распаковывали еду и выбрасывали обертки прямо на месте уборки, к счастью таких не много.
По поводу урн: последнее время часто наблюдаю как люди бросают мусор в метре от урны, так что это проблема ТОЛЬКО сознательности граждан.

  •   Пiдписатися на новi
Юра Каменник   4269 днів тому   #  

Конечно акция не очистила весь Николаев от мусора, но внимание мы привлекли и хочется чтоб это было дело не трёх-черырёх тысяч людей, а вообще всех людей и Николаева и не Николаева. Такие как вы меняют этот мир к лучшему =)

  •   Пiдписатися на новi
Іванов Роман Володимирович   4269 днів тому   #  

Ну что Вы 3-4 тысячи - отличный результат. Это значительно больше чем 2-3 десятка.
3-4 тысячи - это просто город на ушах.

А в скором времени Николаев станет межгалактическим центром по уборке мусора!

  •   Пiдписатися на новi
Настя Назаренко   4269 днів тому   #  

Катерина - просто замечательный повар блюд с экологической приправой! Такой энергией и самоотдачей - можно только восхищаться! Печально, что люди далеко не все понимают, для чего такие инициативы как ЗУЧ, да и вообще не понимают, что мусорить - это делать только себе хуже. Согласна с вышесказанными комментариями, что субботниками - сложно решить проблему в том объеме, которая есть на сей день. Но начало положено, и надеюсь, что в следующем году - будет еще больше участников:) Главное не забывать основные ингредиенты блюда: Надежда и Вера; надеяться - на лучшее, верить - в результат. И с легкой, и уверенной руки повара - Украина станет чище и зеленее:)

  •   Пiдписатися на новi
Юрий Романенко   4269 днів тому   #  

"Зробимо Україну чистою!" - прекрасная акция. Главное в ней - объединение людей неравнодушных, движимых любовью к чистоте, добру и взаимопомощи. И конечно же когда такие люди собираются вместе то образуют большую силу, в основе которой вера, надежда и любовь к своей родине. Сила всегда привлекает людей и чем больше эта сила утверждения, тем больше людей будут тянуться и присоединяться к ней. Это радует и вдохновляет.
Если честно, только сейчас узнал, что в Николаеве делать чище свой город собралось так много людей. Это поразительно и кажется чудесным. Но когда узнаёшь, какой труд проделали Катерина с командой, с какой верой и оптимизмом они создавали и проводили каждую экологическую акцию предшествующую "ЗУЧ" для привлечения людей то становится понятно, что такой хороший результат вполне закономерен.
Катя, успехов тебе и всем кто с тобой работает. Всё благодаря вашему самоотверженному труду, вере и оптимизму, который вы способны вселять в людей. Честь вам и хвала!

  •   Пiдписатися на новi
Віктор Сікаленко   4268 днів тому   #  

Я сам брав участь у акції" Зробимо Україну чистою!” - волонтери молодці, поскільки це була найбільша акція у нашому місті за все моє життя!

  •   Пiдписатися на новi
Станіслав Вайкерт   4267 днів тому   #  

Я брав участь в акції цього року, і було дуже приємно зробити гарну справу для свого міста. Був дуже радий познайомитись з активними та небайдужими людьми і попрацювати з ними разом. Такі акції необхідні, адже таким чином ми змінюємо світ на краще!
Однак, я погоджуюсь з думкою про те, що одними суботниками проблему засміченості не вирішити. Власне, я був шокований масштабами засміченості міста. Потрібно, щоб влада міста та країни повернулась обличчям до людей. Мають працювати комунальні служби! Необхідно встановлювати урни, мусорні контейнери, будувати сміттєпереробні заводи! І продовжувати привертати увагу суспільства до проблеми засміченості, виховувати його у цьому плані. Акція ЗУЧ - чудовий інструмент для цього.
Велике спасибі Каті за ту віру, якою вона надихає інших!

  •   Пiдписатися на новi
Аріна Костіна   4267 днів тому   #  

Миколаїв тримається на ініціативах молоді!

  •   Пiдписатися на новi
Кузьменко Любов   4266 днів тому   #  

Я теж вірю,що ми зробимо Україну чистою, завдячуючи таким ентузіастам. Побільше таких би акцій великого прибирання. Можливо тоді наш народ привчився б жити у чистоті. А ще краще було б, якби у кожної людини була б в душі потреба гармонії, чистої, світлої, духовно високої. Це потрібно виховувати змалечку. Наприклад, ні мій син, ні мої внуки ніколи не викинуть обгортку від цукерок чи щось інше на землю, а несуть до урни або ж додому. А у мене душа радіє. Люблю чистоту і живу за принципом "Хто, якщо не я?". Думаю, що добро робити - людям служити. Тож вірю, Катеринко, що ти зі своїми друзями зробиш Україну чистою. І я з вами...

  •   Пiдписатися на новi
Анастасия Крижановская   4263 дні тому   #  

Отличная акция!! Для Николаева проблема экологии очень актуальная сейчас! Я была очень рада узнать, что кто-то заботится о чистоте нашего города. Эх, ребята, давайте-ка все вместе улучшать ситуацию в городе!

  •   Пiдписатися на новi
Білега Михайло   4262 дні тому   #  

дуже гарній рецепт))) побільше б таких! й життя солодшим було б))))

  •   Пiдписатися на новi
Олена Підріз   4260 днів тому   #  

Да акция действительно очень полезная!!! Приятно знать что есть люди, которые не просто говорят, но и пытаются сделать всё возможное чтобы город стал чище!!!Молодцы ребята, так держать!!!=))))

  •   Пiдписатися на новi
Ситченко Діна   4250 днів тому   #  

Кол-во привлечённых людей приятно поражает, ведь знаю по опыту: народ наш местами инертный, и чтобы откликнулись на доброе дело (субботник) приложить надо немало усилий, и обязательно с персонификацией - т.е. зайти и сказать лично ,и не один раз... Причину успеха увидела в нестандартных, ярких, зрелищных и современных акциях, а так же в дружной команде...как приятно видеть, что есть люди с патриотизмом в душе.........жаль, что всего одно фото:заинтриговали (по ссылке в контакте перейти не удалось...)

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Деменнікова   4250 днів тому   #  

Вот здесь очень много фотографий, посмотрите:))) http://vk.com/albums-33209555

  •   Пiдписатися на новi
Ситченко Діна   4250 днів тому   #  

Кол-во привлечённых людей приятно поражает, ведь знаю по опыту: народ наш местами инертный, и чтобы откликнулись на доброе дело (субботник) приложить надо немало усилий, и обязательно с персонификацией - т.е. зайти и сказать лично ,и не один раз... Причину успеха увидела в нестандартных, ярких, зрелищных и современных акциях, а так же в дружной команде...как приятно видеть, что есть люди с патриотизмом в душе.........жаль, что всего одно фото:заинтриговали (по ссылке в контакте перейти не удалось...)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.