bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Консультація щодо цілей та пріоритетів нового конкурсу за програмою ЄІДПЛ для України
05.10.2012

Шановні колеги!

У жовтні цього року Представництво Європейського Союзу в Україні планує оголосити конкурс проектів для України в рамках програми "Європейський інструмент з питань демократії та прав людини (ЄІДПЛ) 2012 року: Місцеві ініціативи для України". Більш детальну інформацію про ЄІДПЛ (англ. мовою) можна отримати тут.

Як завжди, конкурс буде оголошено за так званою "обмеженою" (двохетапною) процедурою – спочатку подання концепцій проектів всіма зацікавленими заявниками , а потім лише відібрані заявники запрошуються до подання повної заявки. Загальний бюджет конкурсу складе щонайменше 1,2 млн. євро, розміри індивідуальних грантів – від 50 тис. до 300 тис. євро, а тривалість проектів – від 12 до 36 місяців. Фіналісти будуть визначені у квітні 2013 року.

Виходячи з практики минулих років, Станіслав Топольницький, координатор проектів Сектору «Громадянське суспільство та права людини» Представництва Європейського Союзу в Україні, запрошує вас взяти участь в електронній консультації щодо визначення цілей та пріоритетів майбутнього конкурсу проектів. Слід вказати, наскільки запропоновані цілі, пріоритети та напрямки є важливими та актуальними для України, чи їх необхідно змінити або доповнити.

В останньому конкурсі за програмою ЄІДПЛ для України були такі загальні та конкретні цілі:

Загальна мета:  Посилення ролі українського громадянського суспільства в дотриманні прав людини та здійсненні демократичних реформ, пошуці консенсуса та взаєморозуміння з суперечливих чи контроверсійних питань, а також забезпеченні представництва та участі в політичних процесах.

Конкретні цілі:

  • реалізація загальноприйнятих програм у сфері прав людини та демократичних реформ шляхом надання підтримки громадянському суспільству за такими напрямками як боротьба з тортурами та іншими формами жорстокого поводження; дотримання свободи вираження поглядів, свободи засобів масової інформації, свободи мирних зібрань, свободи об'єднань, свободи думки, совісті та релігії, свободи пересування та вибору місця проживання і дотримання права на приватність.
  • дотримання прав людини та демократичних приципів шляхом посилення громадянського суспільства та підвищення його рівноправності та плюралізму через підтримку інціціатив в сфері (а) соціально-економічних прав, а саме права власності, права на підприємницьку діяльність, трудових прав, права на соціальний захист, права на житло, права на освіту, права на охорону здоров'я та інших; (б) моніторингу належного здійснення виборчого процесу; та (в) забезпечення доступу до правосуддя.
  • впроваження практики боротьби з дисримінацією та досягнення рівності, в тому числі гендерної рівності та рівності осіб, які належать до менших та вразливих груп
  • захист правозахисників шляхом розширення їхніх можливостей та посилення потенціалу для ведення правозахисної роботи та сприяння сталому розвитку їхньої діяльності в майбутньому.

У рамках конкурсу проектів ЄІДПЛ 2012 року ми пропонуємо зберегти загальну мету:

Загальна мета цього конкурсу проектів полягає в посиленні ролі українського громадянського суспільства в дотриманні прав людини та здійсненні демократичних реформ, пошуці консенсуса та взаєморозуміння з суперечливих чи контроверсійних питань, а також забезпеченні представництва та участі в політичних процесах.

В розвиток цієї загальної мети, ми пропонуємо визначити конкретні цілі виходячи з таких потенційних напрямків:

  • захист громадських та політичних прав, особливо свободи вираження поглядів, свободи ЗМІ (наприклад, медіа плюралізм, розширення можливостей та потенціалу незалежних професійних організацій, моніторинг порушень медіа свобод); свободи мирних зібрань, свободи об'єднань; свободи думки, совісті та релігії; боротьби з дискримінацією; та права на справедливий суд;
  • моніторинг належного здійснення виборчого процесу, включаючи його законодаче забезпечення і виконання рекомендацій ОБСЄ/БДІПЛ;
  • моніторинг процесу конституційної реформи;
  • моніторинг виконання судової реформи;
  • сприяння підзвітності органів влади та забезпечення доступу до публічної інформації на національному та місцевому рівнях;
  • підтримка процесу реформування політичних партій;
  • моніторинг виконання Порядку денного асоціації Україна-ЄС;
  • підтримка діяльності і захист правозахисників.

Станіслав Топольницький буде вдячний за ваші коментарі з приводу актуальності та важливості цих напрямків для конкретних цілей конкурсу. Також повідомте, будь ласка, чи потрібно визначити серед них певну пріоритетність, деталізувати будь-який з них або додати новий.

 

Прохання по можливості поширити це повідомлення серед інших зацікавлених колег і надсилати ваші коментарі англійською, українською або російською мовою на електронну адресу [email protected] найближчим часом, але бажано до 8 жовтня 2012 року.

Контакти

Коментарі

Василина Дибайло   4217 днів тому   #  

Гарна можливість участі в консультаціях. Однак, мало часу для реагування - новина розміщена у пятницю, а подати пропозиції потрібно до понеділка - 8 жовтня.

  •   Пiдписатися на новi
Василина Дибайло   4217 днів тому   #  

У 2012 році уряд України звітує по процедурі Універсального періодичного огляду (УПО) ООН. Багато коаліцій громадських організацій та окремих організацій готували та подавали альтернативні доповіді щодо дотримання прав людини в Україні. Це досить серйозні та актуальні виклади проблематики прав людини, які до того ж базуються на досвіді та практиці організацій громадянського суспільства.

Рекомендації, визначені у цьому документі, можуть стати хорошими пріоритетами для конкурсу EIDHR - оскільки це те, на що ОГС просять міжнародну спільноту звернути увагу.

З документом можна ознайомитися ось тут http://csdp.org.ua/upload/file/UPR%20Ukraine%202012%20Stakeholders%20Reports_Ukr.pdf

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.