bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Новий погляд на соціальне підприємництво. Випуск 4: Ініціатива створення мережі соц. підприємців
28.05.2012

Кажуть, якщо хворий хоче жити, то медицина безсила. Приблизно те саме відбувається з соціальним підприємництвом в нашій країні. Поки одні думають над тим, як його розвивати, інші чекають потрібних законодавчих актів, решта - безкоштовних кредитів та інших «підтримок», то соціальні підприємці по всій Україні засновують нові компанії, реалізовують проекти, одним словом – беруться і роблять.

Об’єднувати таких людей (індивідуалістів за визначенням) – справа важка і невдячна, а от в налагодженні комунікації між ними, можливо, є сенс…

Однією з провідних тем конференції «Самоорганізація в світі що трансформується: як забезпечити собі місце під сонцем», на радість одних та здивування і невдоволення інших її учасників, було підприємництво, зокрема – соціальне. Відповідні секції збирали чимало учасників, між ними виникали жваві дискусії; було видно живий інтерес, бажання глибше розібратися, зрозуміти одне одного та знайти відповіді на актуальні для кожного практичні запитання.

Склад учасників конференції було підібрано надзвичайно вдало, його формування можна віднести до найбільших заслуг організаторів (хоча й інші «пункти» ними було виконано на найвищому рівні). Це були досить досвідчені люди, які працюють в дуже широкому спектрі галузей, напрямків та тем суспільного розвитку, представляли вони майже всі регіони, тому спілкування було досить фаховим та змістовним, цікавим, корисним і насиченим.

Тема соціального підприємництва, як відомо, є досить дискусійною та неоднозначною. Зокрема, в плані визначень самого поняття, критеріїв, за якими різні люди відносять чи не відносять певну діяльність до «соціально-підприємницької», поглядів, стосовно того, як розвивати соціальне підприємництво, сприяти цьому розвитку та підтримувати його. Звичайно, в результаті відповідних тематичних сесій також не було досягнено одностайності стосовно окресленого вище кола питань, але, безумовно, учасники навіть найзапекліших дискусій збагатили одне одного новим баченням, новими підходами тощо. Заглиблюватися в суть дискусій не вважаємо за доцільне в межах даної публікації, але викласти конкретну ініціативу, яка виникла як їхній результат, треба, власне, для цього й пишеться даний матеріал. :)

Суть ініціативи полягає в створенні Мережі соціальних підприємців. Слово «мережа» використовується доволі умовно, і в цьому випадку мається на увазі певна спільнота людей, які займаються соціальним підприємництвом. (Чому саме людей, а не проектів, підприємств і т.п. – читайте в третій частині циклу).

Звичайно, першим завданням є налагодження комунікації в цій спільноті задля, по-перше, обміну досвідом та взаємодопомоги в своєму колі; по-друге,  на перспективу, захисту спільних інтересів, вирішення спільних проблем та відстоювання прав.

Друге завдання – показати соціальних підприємців «широкому загалу». По-перше, якщо ти підприємець, то реклама та PR ніколи не завадять, по-друге, щоб показати реальні приклади тим, хто бажає займатися соціальним підприємництвом (а також скептикам та любителям законотворчості, які стверджують, що «доки не буде прийнято певні закони, соцпідприємництвом ніхто займатися не буде»:)).

Як вже було зазначено, термін «соціальне підприємництво» трактується досить широко, є багато визначень, які інколи навіть суперечать одне одному. Звідси виникає проблема стосовно того, хто може приєднатися до мережі, кого можна в неї запрошувати та залучати. Ми, автори ідеї – Михайло Ізюмський та Геннадій Поліщук, не схильні нав’язувати своє бачення щодо означених питань та формувати всю наступну роботу, ґрунтуючись саме на ньому (хоча воно обов’язково буде викладене).

«Фільтром» на першому етапі формування мережі буде самоусвідомлення кандидата соціальним підприємцем. Тобто, спочатку будуть об’єднуватися люди, які вважають себе соціальним підприємцями. І вже потім учасники мережі сформують своє власне спільне визначення терміну «соціальне підприємництво» . Можливо, актуальним воно буде лише в межах конкретної спільноти, можливо, вийде більш універсальним – майбутнє покаже.

Щодо подальшого розвитку спільноти, ми сподіваємось на практичний досвід Геннадія Поліщука по формуванню об’єднань діючих підприємців. Подальша реорганізація мережі з просто комунікаційного майданчику в щось більш структуроване не є самоціллю, але при необхідності, доцільності та запиті від учасників спільноти, буде потрібна людина, яка вже має певні інструменти та досвід їх застосування.

Отже, на цей момент просимо виходити на зв'язок людей, які вважають що займаються соціальним підприємництвом. Також будемо вдячні за «наводку» на людей, які на ваш погляд займаються ним. Навіщо вам приєднуватися до мережі, чи потрібна вона взагалі і особисто вам – вирішуйте самі. :)

Найближчим часом буде створено сайт проекту, який має стати першим комунікаційним майданчиком мережі.

Будемо вдячні також за поради, побажання та конструктивну критику!
Просимо звертатися за даними координатами:
[email protected]
Контактна особа – Михайло Ізюмський.

Дана ініціатива реалізовується вільними громадянами поза межами будь-яких проектів, не підтримується жодним фондом і ніким не фінансується.

Читайте також:

Кримська весна розвитку: 38 соціальних проектів за три дні (медіазвіт)

 

Контакти

Коментарі

Тимчук Тарас    4342 дні тому   #  

Міша, дякую за теплі слова команді ГУРТа! Як не мене, публікація цього матеріалу після заходу - хороший приклад професійної пристрасті та відповідальності за те чим ти займаєшся і що невипадково потрапив у Ялту :). А хіба Вас було тільки двоє? Мені здалось, що до твоєї ідеї долучилось більше учасників

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4342 дні тому   #  

Ініціаторів двоє, були люди які виразили готовність долучитися, цей пост зокрема й для їхньої активізації:)

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4342 дні тому   #  

Так тримати!

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4342 дні тому   #  

http://i.piccy.info/i7/8e30a539ed289b1c903b2bab7c188738/1-5-8380/21142623/izum.jpg

нагадаю тим, хто забув або неуважно книжку Відкритого простору читав )

  •   Пiдписатися на новi
Юлія Свиріпа   4338 днів тому   #  

Молодці! Чудова ідея!!! Хоч я і не підприємець (поки що), проте впевнена, що така мережа без сумніву потрібна!

  •   Пiдписатися на новi
childs_zdorov   4338 днів тому   #  

Михаил, у меня к Вам вопрос.

Информационный компонент проекта Риммы Федоровой «Ребёнок имеет право знать!» реализуется, как социальный проект:
www.rimmaa.com
https://gurt.org.ua/news/recent/7513/

Проект Риммы Федоровой «Ребёнок имеет право знать!» направлен не только на сохранение здоровья детей, но и на защиту их прав задекларированных в Конвенции ООН о правах ребёнка:
http://www.rimmaa.com/blu1.html

https://www.youtube.com/watch?v=g7JNK9223CI

https://www.youtube.com/watch?v=tbLrb72bIY0

https://www.youtube.com/watch?v=I_Oq4qGXMDs

К информационной составляющей планируется добавить продажу девайсов для защиты детей от эпидемии искривлений позвоночника.

1. Будет ли считаться эта деятельность Социальным предпринимательством?

2. Если ДА , то , как присоединиться к «мережі соц. Підприємців» ?

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4338 днів тому   #  

Слава, я в тексті написав що нікому не буду нав'язувати свою думку стосовно того що вважати, а що не вважати соціальним підприємництвом. "Фільтром" на першому етапі буде самоусвідомлення кандидата соціальнім підприємцем. Дякую що виявили інтерес до Мережі, в найближчому майбутньому зв'яжусь з Вами!

  •   Пiдписатися на новi
Нишкур Тетяна   4334 дні тому   #  

ЧП "Водный лабиринт" принадлежит к микро бизнесу и ведет социально ответственный бизнс направленый на укрепление здоровья населения Украины, путем привлечения к получению физических, мускульных нагрузок дозированных по желанию кажого при гребле на байдарке -экологически чистом и доступном водном транспорте для каждого желающего укрепить свое здоровье.

wwwbaidarka.kherson.ua.

Нишкур Татьяна. Мое мнения у нас нет времени, чтобы ждать, необходимо действовать и создовать поправки к законам для укрепления имиджа и расширения сознания в необходимости поддержки и развития социально ответственного бизнеса на Украине.

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4334 дні тому   #  

Стосовно законодавства: висловлю тут більш широко свою позицію. Як воно твориться - знаю дуже добре, бо мав чудову нагоду пройти стажування в Апараті Верховної Ради України, 9 місяців працював там на повний день та тиждень, додатково проходило ще й теоретичне навчання та зустрічі з різними цікавими людьми (ще раз дякую за цю можливість PDP). Не можу сказати що я скептик в цьому питанні, так само і оптиміст. Але точно знаю: "хороше" законодавство допоможе тим хто вже займається СП (як і будь-чим іншим) або займався б і без нього. А для тих хто збирається чимось зайнятися тільки тоді коли "приймуть хороші закони", все одно щось завжди буде не так. Це в різній мірі стосується і всіх інших "підтримок" та "сприянь".

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4334 дні тому   #  

ще, до речі, нам доведеться знайти межу між соціальним підприємництвом та корпоративною соціальною відповідальністю:)

  •   Пiдписатися на новi
Євгенія Кравченко   4293 дні тому   #  

Михайле, у повідомленні Ви пишете, що найближчим часом буде створено сайт проекту, який має стати першим комунікаційним майданчиком мережі.
Цікаво, чи створено вже сайт? Якщо ні, коли плануєте?)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.