bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вебінар для студентів-журналістів щодо особливостей висвітлення теми туберкульозу
08.02.2012

Міжнародна громадська організація «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» організовує проведення вебінару на тему «Робимо новини: як правильно і цікаво готувати матеріали на тему туберкульозу» за участю студентів факультету журналістики Київського міжнародного університету та Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова.

«Дослідження свідчать: сьогодні більшість українців отримують інформацію про соціально небезпечні інфекції із засобів масової інформації, – говорить Наталія Лук‘янова, кандидат політичних наук, Голова правління МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров‘я». – Це означає, що ЗМІ грають провідну роль у формуванні знань, моделей поведінки і поведінкових практик, а також громадської думки про епідемію туберкульозу. Саме тому ми проводимо освітні заходи для студентів – журналістів».

Вебінар між університетами Києва та Одеси відбудеться 15 лютого з 14:30 по 16:30.

Ведуча: Ірина Скосар – телевізійний журналіст (Новий канал).

Мета вебінару: мотивувати випускників вищих навчальних закладів, що вчаться на спеціальності «журналістика» писати на соціальну тематику, в тому числі про туберкульоз.

Завдання вебінару:

  1. Надати учасникам вебінару базову інформацію про туберкульоз з метою підвищення обізнаності щодо епідемії туберкульозу в Україні;
  2. Ознайомити студентів-журналістів з методами, підходами та прийомами відображення матеріалів на тему туберкульозу в новинах.

Під час проведення заходу буде обговорюватись актуальність теми та її привабливість для ЗМІ та телеканалу зокрема; як правильно висвітлювати тему туберкульозу у сюжетах та робити їх цікавими для глядача; де шукати інформацію, на які деталі звертати увагу, яких моральних та етичних аспектів дотримуватися в роботі.

Пані Ірина Скосар поділиться власним досвідом підготовки матеріалів на соціальну тематику, продемонструє та проаналізує свої сюжети, що виходили на телебаченні.

Даний захід відбудеться в рамках реалізації комунікаційного компоненту Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні», що фінансується Благодійним фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» (Програма «Зупинимо туберкульоз в Україні» за кошти Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією).

Додаткова інформація

На даний час в Україні епідемія туберкульозу перейшла в категорію національної проблеми, оскільки стала важкокерованою.

Сьогодні, згідно із статистикою МОЗ України, цією хворобою охоплено більше 700 тис. осіб, з яких 600 тис. знаходяться на диспансерному обліку, у тому числі 142 тис. з відкритою формою туберкульозу. Офіційне число туберкульозних хворих перевищило 1,2% населення, проте експерти небезпідставно вважають, що реальна кількість хворих значно відрізняється від офіційної статистики. Щодня в нашій країні туберкульозом захворюють близько 120 осіб і 30 помирають. Щорічно число хворих збільшується на 40 тис. Щороку Україна втрачає 10 тис. громадян від туберкульозу. Як стверджують фтизіатри, більшу частину (80%) тубінфікованих при адекватному лікуванні можна було б врятувати.

Головними причинами поширення туберкульозу в нашій країні є: низька ефективність вакцинації і ревакцинації БЦЖ (протитуберкульозна вакцина), незадовільне харчування і низький рівень життя, невиконання програм відселення туб-хворих з гуртожитків і густонаселених квартир, неготовність до процесів міграції населення, що посилилися. Основним джерелом туберкульозної інфекції традиційно вважаються в’язниці, де в умовах, дуже далеких від комфорту, знаходиться більше 14 тис. хворих на туберкульоз, і у багатьох з них відкрита активна форма. Захворюваність ТБ в слідчих ізоляторах у 71 раз вище середньої по країні, а у в’язницях - в 67 разів.

Окрім людей, туберкульоз вражає більш ніж 55 видів домашніх і диких тварин (хворих ТБ сільськогосподарських тварин у нас налічується близько 30 тис.). Туберкульоз є не тільки медичною проблемою, а й соціально-політичною, яка віддзеркалює соціально-економічний стан країни, культурно-освітній рівень, добробут і освіченість населення, ступінь розвитку охорони здоров’я, у тому числі і фтизіатричної служби.

Однією з важливих складових частин боротьби з туберкульозом є освітня робота серед населення і пацієнтів. Щоб донести до населення необхідну інформацію про туберкульоз, необхідно переконати його в необхідності якомога ранішого звернення до лікаря і постійного прийому протитуберкульозних препаратів.

Контакти

  • Лайма Гейдар
  • МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я»
  • [email protected]
  • (044) 536 03 62
  • http://www.lhsi.org.ua/
  • http://facebook.com/lhsi.org.ua

Коментарі

Василь Ільченко   4477 днів тому   #  

Всі міжнародні організації, що працюють в сфері охорони здоров`я закликають ЗМІ не показувати страхи, скільки людей померло вже від конкретної хвороби, наскільки жахливий масштаб поширеності інфекції. Це пригнічує і лякає громадян, вселяє безнадію. Навпаки треба наснажувати, давати позитивний приклад людям і висвітлювати те, що вже було зроблено в даній сфері і що конкретно треба робити кожному, щоб попередити захворювання в себе. Подивіться хоча б кращі практики в сфері інформування населення і health literacy. Ви збираєтесь вчити студентів-журіків чомусь, а в самому ж анонсі публікуєте страшилкі, скіки людей вмирає кожен день...

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.