bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Спостереження за місцевими виборами на Рівненщині
28.09.2010

На початковому етапі виборчого процесу вже виникає низка проблем, які можуть призвести до ускладнень при проведенні виборів депутатів місцевих рад. 

Про це свідчать результати комплексного спостереження за виборчою кампанією, яке проводить РОГО «Комітет виборців України» в Рівненській області.

Проблеми, які виникають і можуть виникнути в подальшому, є вже традиційними для українських виборів. Це етапи створення виборчих комісій, підготовки приміщень до дня голосування, формування та уточнення списків виборців, організації голосування тощо. Також проблем додало внесення змін до законодавства напередодні проведення виборчого процесу, недосконалість низки положень Закону про вибори та нечітка визначеність окремих процедур. Занепокоєність організації викликає і недостатня правова обізнаність членів виборчих комісій, особливо «низового рівня». Тому Рівненський КВУ зниження рівня цих проблем на Рівненщині продовжуватиме проведення постійного спостереження ходу виборчого процесу: аналіз відповідності законодавству агітаційних заходів кандидатів, підготовки й організації виборчого процесу, роботи виборчих комісій тощо.

Для підвищення компетенції членів виборчкомів буде розроблено і видано «Посібник для членів дільничних виборчих комісій з проведення виборів». Книга міститиме роз’яснення процедурних питань, відповіді на найбільш поширені практичні питання, коментарі юристів про застосування норм права, нормативні акти щодо проведення виборів, а також зразки оформлення необхідних постанов, рішень, протоколів, списків та інше.

Консультації з виборчих питань надаватимуться також виборцям у центрах права організації в містах Рівне та Сарни для підвищення їхньої правової обізнаності. Крім цього, в день голосування буде організоване спостереження за процесом голосування і підрахунку голосів на виборчих дільницях, а також підведення підсумків у територіальних виборчих комісіях.

Результати моніторингу, факти порушень виборчого законодавства, інші актуальні питання і проблеми будуть постійно висвітлюватись через ЗМІ. А в день голосування буде створений прес-центр, до якого надходитиме вся інформація від спостерігачів, що працюватимуть у день виборів по області.

«Спостерігачі обласних відділень Комітету виборців України проводять спостереження за перебігом виборчого процесу по всій території держави, – говорить голова правління Рівненського КВУ Олексій Горецький. – Фахівці організації також здійснюватимуть низку просвітницьких заходів для виборців і членів виборчих комісій. Ми сподіваємось, що проведення цих заходів сприятиме тому, що місцеві вибори пройдуть чесно, прозоро та демократично. Тому також закликаємо кандидатів, політичні партії, членів виборчих комісій, представників органів влади, засоби масової інформації, громадські організації докласти всіх зусиль задля досягнення цієї мети».

Для реалізації окремих із зазначених завдань з вересня цього року РОГО «Комітет виборців України» розпочав реалізацію проекту «Комплексне спостереження за виборами депутатів місцевих рад у Рівненській області», що реалізується за фінансової підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED).

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.