bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Від цифровізації до цифрової трансформації: результати дослідження потреб НУО в ІКТ. Частина II
10.12.2020

Ресурсний центр ГУРТ уже втретє вивчав потреби українських неурядових організацій (НУО) та публічних бібліотек в інформаційно-комунікаційний технологіях (ІКТ). Запрошуємо ознайомитися із другою частиною комунікаційної версії дослідження, яка стосується питань кібербезпеки неурядових організацій.

Перша частина дослідження доступна за посиланням.

СТАН КІБЕРБЕЗПЕКИ НУО

43% НУО, із числа тих, які відповідали на запитання опитування, у 2019-2020 рр. зазнавали проблем із кібербезпекою. Найактуальнішими проблемами протягом цього періоду виявилися неправильні налаштування (20%), а також вірусні атаки та/або встановлення шкідливого програмного забезпечення (15%). При цьому 23% респондентів не знали відповіді на це запитання. Порівнюючи із результатами дослідження 2018 р., слід зауважити, що кількість організацій, які вказали, що впродовж останніх двох років не зазнавали проблем із кібербезпекою, зросла з 28% у 2018 р. до 33% у 2020 р.

Більше половини респондентів (54%), впевнені, що інформаційна система їхньої організації захищена певною мірою. Натомість 29% респондентів вважають, що вона не захищена взагалі, що на 2% вище від результатів дослідження 2018 р. та на 7% вище від результатів дослідження 2016 р.

Лише 6% респондентів вказали, що їхня організація проходила аудит інформаційної безпеки. При цьому 22% вперше чують про таку послугу, що все ж на 6% менше, ніж у 2018 р.

Переважна більшість респондентів (80%) не має внутрішніх інструкцій щодо правил інформаційної безпеки та роботи з даними. Однак, порівнюючи із результатами дослідження 2018 р., можна говорити про мінімальні позитивні тенденції в розробленні внутрішніх інструкцій такого типу.

Незважаючи на брак знань стосовно наявних ІКТ, який респонденти вказали серед основних причин, що заважають використовувати технології в повній мірі, лише 20% НУО зазначили, що їхні представники відвідували тренінги з цифрової безпеки й інформаційних технологій.

Дослідження проводилося в межах проекту «Акселератор цифрової трансформації: посилення впливу ОГС завдяки впровадженню технологій», що реалізується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.