bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Від цифровізації до цифрової трансформації: результати дослідження потреб НУО в ІКТ. Частина І
02.12.2020

Ресурсний центр ГУРТ уже втретє вивчав потреби українських неурядових організацій (НУО) та публічних бібліотек в інформаційно-комунікаційний технологіях (ІКТ). У дослідженні, яке тривало протягом 7-29 вересня 2020 року, взяли участь 1000 організацій, серед них – 685 НУО та 315 публічних бібліотек. Пропонуємо ознайомитися із комунікаційною версією частини дослідження, яка стосується неурядових організацій.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА НУО-РЕСПОНДЕНТІВ

Більшість неурядових організацій, які долучилися до дослідження у 2020 р., серед основних напрямів своєї діяльності визначають розвиток громад (39%) та роботу з молоддю (35%). Найменше респонденти займаються розбудовою нових медіа та наданням грантів (3%). Майже половина респондентів (49%) вказали, що річний бюджет їхніх організацій за 2020 р. не перевищує 100 тисяч гривень

Майже половина респондентів (49%) вказали, що річний бюджет їхніх організацій за 2020 р. не перевищує 100 тисяч гривень. При цьому 6% від загального числа опитаних НУО зазначили, що їхній бюджет більше або дорівнює 5 млн гривень. Тут і далі для порівняння наводимо в інфографіці дані, зібрані під час аналогічних досліджень у 2016 та 2018 рр.

41% респондентів вказали, що їхні організації взагалі не користуються послугами ІТ фахівця. Однак у порівнянні з даними попередніх досліджень ситуація покращилася – частка організацій, які залучають ІТ фахівців до своєї діяльності (на постійній основі або за потреби), із 2016 р. збільшилася на 23%.

Як місце знаходження організації третина респондентів вказала обласний центр (33%). Натомість найменше НУО – 13% – знаходяться у сільській місцевості.

СТАН ЦИФРОВІЗАЦІЇ НУО

Переважна більшість опитаних у 2020 р. організацій (61%) зазначила, що наявні в організації ІКТ лише частково відповідають поточним потребам організації. При цьому 27% зауважили, що увага відповідності наявних ІКТ поточним потребам організації взагалі не приділяється.

Серед основних причин, що заважають неурядовим організаціям використовувати ІКТ в повній мірі, переважна більшість респондентів вказала брак фінансових ресурсів (73%) та брак знань щодо інновацій у сфері ІКТ (44%). При цьому 8% респондентів переконані, що вже використовують усі доступні ІКТ.

Більшість організацій-респондентів уже використовують (53%) чи планують використовувати (35%) хмарні сервіси. При цьому 7% респондентів все ще не знають, що таке «хмарні сервіси» – у порівнянні із дослідження 2016 р. цей показник зменшився на 11%.

Організації, які вже використовують хмарні сервіси (53% від загальної кількості респондентів), мали змогу відповісти на факультативе запитання. Відтак 49% респондентів із їх числа використовують хмарні сервіси для збереження і спільної роботи з документи. У той же час популярними функціями залишаються хмарні поштові сервіси (40%) та реєстраційні форми, реалізовані через «хмару» (36%). Найменше респонденти, які долучилися до дослідження, застосовують хмарні сервіси для впровадження CRM (4%) та бухобліку (7%).

Організації, які долучилися до дослідження, переважно зберігають важливі та чутливі дані на флешках/зовнішніх дисках (57%) та на окремих комп’ютерах (45%). І хоч 49% респондентів використовують хмарні сервіси для збереження і спільної роботи з документами, важливі та чутливі дані «хмарі» довіряють лише 35%.

У 2019-2020 рр. лише 21% респондентів проводили технологічну модернізацію та оновлення програмного забезпечення, що на 5% менше, ніж у 2017-2018 рр. (відповідно до результатів дослідження 2018 р.).

Дослідження проводилося в межах проекту «Акселератор цифрової трансформації: посилення впливу ОГС завдяки впровадженню технологій», що реалізується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.