bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Підвищуємо спроможність закладів професійно-технічної освіти через навчання підприємництву
25.04.2019

Упродовж 14-20 квітня 2019 року Міжнародна організація праці та Ресурсний центр ГУРТ провели тренінг для тренерів із числа викладачів закладів професійно-технічної освіти за програмою «Розпочни та вдосконалюй свій бізнес».

 

«Для участі у цій навчальній програмі ми обрали викладачів закладів професійно-технічної освіти, щоб промотувати культуру підприємницької діяльності серед молоді. Чому слюсар, який набуває фахових компетенцій, не може створити свою майстерню або перукарка – започаткувати власну справу? Наше завдання полягає в тому, щоб стимулювати підприємницький дух в Україні та створити інклюзивний ринок праці», – прокоментувала національна координаторка проекту Міжнародної організації праці «Інклюзивний ринок для створення робочих місць в Україні» Тетяна Міненко.

Тренінг для тренерів проводився сертифікованими майстер-тренерами із багаторічним міжнародним досвідом. У разі успішного застосування набутих знань учасники отримають сертифікати тренерів Міжнародної організації праці за програмами «Генеруй бізнес-ідею» та «Розпочни свій бізнес».

«Міжнародна програма «Розпочни та вдосконалюй свій бізнес» адаптована до потреб країн, в яких вона впроваджується. Раніше в Україні я навчала представників центрів зайнятості. Сьогодні наша група відрізняється, оскільки це викладачі закладів професійно-технічної освіти, учням яких часто не вистачає бізнес-навичок. Навчання підприємництву дозволить знизити відсоток безробіття серед молоді. Впровадження програми «Розпочни та вдосконалюй свій бізнес» у навчальний процес має великий потенціал для покращення якості освітніх послуг»,  – зазначила майстер-тренерка програми Міжнародної організації праці «Розпочни та вдосконалюй свій бізнес» Айсулу Мейманканова.

Програма МОП «Розпочни та вдосконалюй свій бізнес» для викладачів закладів професійно-технічної освіти впроваджується в Україні у співпраці з партнерами – Міністерством соціальної політики, Державною службою зайнятості, Міністерством освіти і науки України та Ресурсним центром ГУРТ.

«Один із компонентів проекту «Інклюзивний ринок для створення робочих місць в Україні», що фінансується урядом Данії, – це зміцнення місцевих партнерств, що сприяють діалогу між роботодавцями, навчальними закладами, органами влади та неурядовими організаціями – такими, як ГУРТ, – що надають якісні освітні послуги. Відкриття навчальної програми відвідала директорка директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік, яка робить ставку на цей курс, що є важливим кроком у впровадженні навчальними заклади методології «Розпочни свій бізнес» у свої програми», – додала Тетяна Міненко.

Планується, що сертифіковані тренери на контрактній основі будуть залучені до проведення тренінгів для майбутніх підприємців у рамках проекту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» та інших ініціатив.

Цей тренінг також посилює спроможність закладів професійно-технічної освіти, які беруть участь у проекті «Публічно-приватне партнерство для поліпшення сантехнічної освіти», що фінансується Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC) і ТОВ «Геберіт Трейдінг» та виконується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Міністерства освіти і науки України .

«Знання сучасних технологій організації і здійснення комерційної діяльності, розуміння стратегії та тактики започаткування, розвитку й просування власного бізнесу зробить здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти конкурентоздатними в умовах ринкової економіки. Набуття компетентностей щодо відкриття власної справи є шляхом до розвитку малого і середнього бізнесу в Україні. Саме тому навчання за програмою «Розпочни та вдосконалюй свій бізнес» – ще один крок до осучаснення вітчизняної професійної (професійно-технічної) освіти»,  – зазначила генеральна директорка директорату професійної освіти МОН України Ірина Шумік.

Учасники тренінгу з новими знаннями повернулися до навчальних закладів, де вони викладатимуть за програмами Міжнародної організації праці «Генеруй бізнес-ідею» та «Розпочни свій бізнес».

«Планую стати тренеркою і просувати програму у своєму місті. Перевага такого навчання в тому, що всі отримані знання ми одразу застосуємо на практиці. В нашій країні зараз складна ситуація з робочими місцями, особливо це стосується молоді. Навчання підприємницьким навичкам сприятиме створенню нових робочих місць, допоможе знайти роботу та запобігти еміграції», – підкреслила викладачка Херсонського професійного училища №2 Антоніна Вангелій.

Через три місяці майстер-тренери Міжнародної організації праці відвідають навчальні заклади, щоб подивитися, наскільки успішно викладачі засвоїли та впровадили здобуті знання. В процесі моніторингу прийматиметься рішення про сертифікацію тренерів.

«Раніше займався бізнесом, тому цікавлюся освітніми програмами з підприємництва і планую проводити тренінги для учнів. Як викладач знаю про великий попит серед молоді до відкриття власної справи, однак їм часто не вистачає підприємницьких навичок і знань. Навчання ж допоможе правильно організувати процеси», – розповів майстер виробничого навчання Дубенського вищого художнього професійно-технічного училища Сергій Дзьоба.

Впровадження навчання з підприємництва в освітні програми закладів професійно-технічної освіти сприятиме комплексному вирішенню проблем зайнятості та ринку праці на національному та регіональному рівнях, розвитку професійних навичок учасників ринку праці й зміцненню соціального діалогу.

«Завдання проекту – це інклюзивність ринку праці, тобто можливість отримання роботи у своїй країні. Через співпрацю із навчальними закладами ми популяризуємо робітничі професії та надаємо підприємницькі навички молоді, яка може створити нові робочі місця. Один із компонентів проекту – модернізація навчальних планів закладів професійно-технічної освіти, оскільки роботодавці скаржаться, що не завжди навички випускників відповідають їхнім потребам. Зміна навчальних планів допоможе готувати ті кадри, які будуть затребуваними на місцевому ринку праці», – підсумувала Тетяна Міненко.

Проект «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» здійснюється Міжнародною організацією праці за фінансування уряду Данії.

Коментарі

Валерий Дмитриев   1812 днів тому   #  

Приглашаем в г. Мариуполь провести тренинг для преподавателей колледжей города.
[email protected]

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.