bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Сантехніки нового зразка пройшли випробування конкурсом фахової майстерності
02.05.2018

26 квітня в Києві відбувся фінал Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності 2018 за професією «Монтажник сантехнічних систем та устаткування». Конкурс проводиться вже вдруге і цього року пройшов під час фестивалю Install Fest у виставковому центрі «Акко Інтернешнл».

Захід відбувся в рамках українсько-швейцарського проекту «Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні», що фінансується Швейцарською агенцією розвитку та співробітництва (SDC) у партнерстві з компанією «Геберіт Трейдінг» (Geberit) та виконується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Міністерства освіти та науки України.

Завдяки проекту на базі українських професійно-технічних навчальних закладів (ПТНЗ) створено інноваційні навчально-практичні центри, а також розроблено і впроваджено новий освітній стандарт, навчальні програми та матеріали, підвищено кваліфікацію викладачів та майстрів, підвищується популярність професії монтажника сантехнічних систем та устаткування. Подальший розвиток проекту передбачатиме перехід на самоокупність навчально-практичних центрів та сприяння працевлаштування випускників.

Стартував проект у 2014 році в 6 пілотних закладах освіти. Впродовж 2016-2018 років Міністерство освіти і науки України використовувало модель навчально-практичного центру для підготовки сантехніків, розроблену українсько-швейцарським проектом. Так, у 19 професійно-технічних навчальних закладах в різних областях України за кошти державного бюджету було створено навчально-практичні центри за цією моделлю. Відтепер навчальні центри працюють у 25 професійно-технічних закладах. У червні 2018 року відбудеться вже другий випуск сантехніків нового зразка, а це близько 200 кваліфікованих спеціалістів. У 2017-му їх було 136.

Цьогоріч у конкурсі фахової майстерності взяли участь учні та випускники 10 професійно-технічних навчальних закладів (ПТНЗ), на базі яких працюють навчально-практичні центри, з таких міст як: Бровари, Дніпро, Івано-Франківськ, Одеса, Полтава, Ромни, Сарни, Хуст, Черкаси, Чернігів.

Півфінал конкурсу проводився 24-25 квітня на базі Броварського професійного ліцею та складався з двох частин: теоретичної та практичної.

У фінал, що відбувся під час фестивалю Install Fest, вийшли 3 команди - з Одеси, Черкас та Чернігова. Учасники конкурсу змагалися у монтажі сантехнічного устаткування, а їхню роботу оцінювало журі, що складалося з фахівців та професіоналів - представників лідерів галузі.

До складу журі увійшли: Олексій Раков (гендиректор ТОВ «Геберіт Трейдінг»), Дмитро Вахович (інженер проекту), Сергій Високос (співвласник компанії ТОВ "ВКП "Укрпелетекспорт"), Сергій Хижняк (техдиректор компанії ТОВ «БМУ-77»), Віктор Черниш (співвласник компанії «В.І.С.Мер») та Петро Шпилюр (головний інженер компанії «Сахара»).

Журі довго вагалося, кому ж віддати перемогу, і хоча одесити впоралися швидше, зрештою перше місце отримали команди з Одеси (Куценко Олександр і Махмудов Володимир) та Черкас (Задніпрянець Валентин і Бондаренко Максим), а друге місце посіла команда з Чернігова (Єзепа Ілля і Пастушенко Андрій).

(Куценко Олександр і Махмудов Володимир)

(Задніпрянець Валентин)

(Бондаренко Максим)

(Єзепа Ілля і Пастушенко Андрій)

«Учасники з Черкас не мали досвіду роботи із запропонованим обладнанням, але вони швидко розібралися і впоралися. Трохи практики - і вони зроблять це набагато швидше, - пояснили своє рішення журі. - Усі завдання були складними, але якщо людина береться за справу і не боїться її робити, то вона переможе».

Переможці конкурсу отримали грамоти та можливість пройти стажування у лідерів галузі.

Своїми враженнями поділився переможець фіналу Валентин Задніпрянець, учень Черкаського ПТНЗ: «У нас в навчальному закладі проводився внутрішній відбір, ми добре навчаємося – тож вийшли до фіналу. Враження сьогодні чудові – конкурс дуже цікавий. Чому я вирішив піти вчитися на сантехніка? Сподобалася спеціальність, приємна і цікава. Є плани на майбутнє – буду працювати в Черкасах, там, де я вже проходив практику».

В рамках заходу відбулася також нарада  директорів навчальних закладів та представників Міністерства освіти, Швейцарського бюро співробітництва, компанії Геберіт та Ресурсного центру ГУРТ. Керівники ПТНЗ ділилися проблемами та досягненнями, а також обговорювали основні цілі та напрямки подальшого розвитку.

Ірина Шумік, генеральна директорка директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України, акцентувала увагу на реформуванні підходів до професійної освіти, зокрема, говорила про більшу практичність освіти, усвідомлений підхід до вибору професії, про ефективне та короткотермінове навчання, освіту для дорослих, гендерну збалансованість, популяризацію професії, а також про успішні результати партнерства.

«Проект «Державно-приватне партнерство» є яскравим прикладом того, чого прагне Міністерство освіти, - сказала Ірина Шумік. - Завдяки результатам проекту урядом виділяються кошти на розвиток закладів професійної освіти та підвищення її якості. Це партнерство, яке ми хочемо розвивати в сфері реформування професійної освіти. Створення нових навчально-практичних центрів допомагає відповідати сучасним вимогам роботодавців. Без інвестицій у модернізацію професійної освіти ми не можемо отримати кваліфікованих працівників на ринку праці. А ми прагнемо, щоби наші громадяни могли отримати саме ту освіту, якої вони потребують».

«Сьогодні ми говоримо про широке поняття професійної освіти, - продовжила вона. - Так, залишиться профільне навчання паралельно із загальноосвітнім, але ми переходимо до світового розуміння - освіта впродовж життя. Людина зможе отримати певний комплекс навичок, пройшовши окремий навчальний модуль, – і за короткий термін ми отримаємо кваліфікованого фахівця. Це те, що буде трендом в освіті. Метою ПТНЗ мусить бути зміна фокусу на навчання дорослих, це можливість, яка буде приносити дохід. Сьогодні бізнес перелаштовується і вже не вимагає документи державного зразка, а бере до уваги сертифікати. Тому навчальні заклади повинні напрацьовувати позитивний імідж, і будь який роботодавець буде знати, що ваші випускники дійсно кваліфіковані працівники».

Олексій Раков, генеральний директор ТОВ «Геберіт Трейдінг», відмітив, що цьогорічний конкурс та сам фестиваль є місцем, де зустрічаються представники бізнесу і керівники навчальних закладів.

«Приємно бачити, що ще 19 професійних закладів освіти приєдналися до цього проекту, і відтепер майже в кожній області є можливість отримати сучасну професію монтажника сантехнічного обладнання, - зазначив Олексій Раков. - Важливо, що конкурс відбувається саме на Install Fest, бо це  захід виключно для інсталяторів та сантехніків. Для керівників ПТНЗ – це гарна можливість зустрітися з представниками бізнесу, дізнатися як працює галузь, побачити яким є попит на фахівців. А бізнесу, роботодавцям - зрозуміти, що пропонують навчальні заклади».

Віктор Шуткевич, заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні, розповів про запровадження принципів дуальної освіти в Україні та зростання усвідомленості учнів, які обирають професію монтажника сантехнічного обладнання.

«Ми починали роботу із 6 навчальними закладами, і пройшли разом довгу дорогу. Ми раді, що на цій дорозі до нас приєднуються інші заклади, - прокоментував Віктор Шуткевич. - Дякую Міністерству освіти, що підтримали нашу краплю у реформуванні освіти. Це перший і єдиний наш проект, що стосується освіти, і який ми реалізуємо разом з бізнесом - компанією Геберіт».

«4 роки тому, коли я запитував дітей, чому вони стали сантехніками, вони опускали очі. А минулого тижня я поставив учням те ж запитання – і вони не знітилися, а відповіли, що будуть заробляти гроші. Я зрозумів, що діти тут не тому, що вони погано навчалися або їх батьки привели, - вони досить усвідомлено зробили вибір і бачать в цій професії майбутнє. У Швейцарії досить сильно вибудована дуальна освіта, коли бізнес робить замовлення на спеціалістів, а учні проводять багато часу не в навчальному закладі, а на робочому місці, останній рік - майже повністю. Це ті ключові принципи, які ми намагаємося запровадити в Україні. Ми хочемо розвивати напрямок стажування, пов’язувати дітей з бізнес-компаніями, щоб це відбувалося не на останньому курсі, а в ідеалі як у Швейцарії: перед тим, як дитина піде на навчання, вона повинна знати, де працюватиме по завершенню», - додав Віктор Шуткевич.

Богдан Маслич, виконавчий директор Ресурсного центру ГУРТ, розказав про успішну реалізацію завдань першої фази проекту: розробку і впровадження нового освітнього стандарту, навчальних програм та матеріалів, підвищення кваліфікації викладачів та майстрів, популяризацію професії монтажника сантехнічного обладнання, а також згадав про другу фазу: перехід на самоокупність навчально-практичних центрів та сприяння працевлаштування учнів.

«Усі команди, що взяли участь у конкурсі, продемонстрували високий рівень теоретичних знань та практичних навичок. Це головний показник успішності проекту: інвестиції у реформування системи підготовки сантехників втілюються у майстерність учнів випускників новостворених навчально-практичних центрів. Сьогодні ми всі змогли побачити результат проекту: сантехніки нового зразка вже в Україні!» - сказав Богдан Маслич.

Про проект, конкурс та учнів, які взяли у ньому участь, розказали керівники навчальних закладів, що вийшли до фіналу.

Сергій Сущенко, директор Одеського ПТНЗ:

«Завдяки проекту, до якого ми залучені із 2014 року, наші учні мають можливість працювати на сучасному обладнанні. Наші випускники користуються попитом на ринку праці. Ми беремо участь у розробці навчальних програм, посібників, з’явилися елементи сучасного модульного навчання. Участь у проекті дає нам можливість співпраці з лідерами сантехнічної галузі. Завдяки світовому імені компанії Геберіт до нас не бояться приходити інші компанії. Участь в конкурсі дає учням відчуття залученості до чогось більшого, додаткову мотивацію. Вони вже зараз успішні: багато хто працює на великих фірмах та отримує достойну заробітну плату».

Іван Болокан, координатор навчально-практичного центру Одеського ПТНЗ:

«Учасників ми відбирали за результатами внутрішнього конкурсу в ПТНЗ, у нас 4 групи монтажників. Сьогодні в фіналі конкурсу беруть участь учні 1 та 3 курсу, інтегрована спеціальність, хлопці мають ІІІ розряд. Інтегрована спеціальність передбачає отримання трьох спеціальностей за три роки: монтажник сантехнічних систем та устаткування, електрозварник, монтажник гіпсокартонних конструкцій».

Валентина Молоцило, директорка Черкаського ПТНЗ:

«В Черкасах був створений перший в Україні міжрегіональний навчально-практичний центр. Ми з великим задоволенням працюємо в проекті та хотіли би ще більшої співпраці. В конкурсі беремо участь вперше. Цього року вирішили  подивитися, на якому рівні знаходяться наші учні, на що вони спроможні. Учасники -учні випускного курсу, закінчують заклад, ми підібрали їм цікаву практику, тож вони вже отримали достатній практичний досвід на великих місцевих підприємствах».

Максим Поджарій, в.о.директора Чернігівського ПТНЗ:

«Минулого року ми брали участь у конкурсі та посіли друге місце. В принципі, всі завдання конкурсу є в навчальній програмі, тому нічого нового та кардинально не знайомого для учнів немає. Але завдання в цьому році набагато складніші, організатори підходили творчо до їх складання, є дуже багато моментів, де можна помилитися, треба включати «клепку». В конкурсі сьогодні беруть участь учні 2-го курсу, інтегрована спеціальність. Спеціальність монтажника сантехнічного устаткування вони вже отримали та здали екзамени, а зараз вивчають другу спеціальність - електрогазозварника. Навчання по кожній займає по 1.5 роки. Готувалися ми до конкурсу ретельно, виконували додаткові заняття, провели невеличкий внутрішній конкурс. Але найголовніше при відборі – це бажання учня, на це ми і орієнтувалися». 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.