bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Сантехнік - професія майбутнього: результати Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності
12.06.2017

1 червня 2017 року у столичному Міжнародному виставковому центрі відбулися фінальні змагання першого Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності з професії «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування». Захід організований у рамках українсько-швейцарського проекту «Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні», що реалізовується Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) у партнерстві з компанією «Геберіт Інтернешнл Сейлз АГ». 

Конкурс тривав з 30 травня по 1 червня 2017 року. Участь у ньому взяли учні та перші випускники шести професійно-технічних навчальних закладів із Броварів, Дніпра, Одеси, Полтави, Сарн та Чернігова, на базі яких створено сучасні навчально-практичні центри. У 2017-му ці навчальні заклади випускають перших 136 дипломованих сантехніків, котрі отримали освіту європейського рівня.

Півфінальні змагання проходили на базі Броварського професійного ліцею у два тури: теоретичний і практичний, де змагалися шість команд – від кожного ПТНЗ. До фіналу вийшли три команди, які продемонстрували найвищі результати.

Фінальні змагання відбувалися на Міжнародній виставці «Аква-Терм Київ» за участі представників Швейцарської агенції розвитку та співробітництва, компанії Геберіт, Міністерства освіти і науки України, Ресурсного центру ГУРТ, керівників ПТНЗ, учасників змагання, преси та гостей заходу.

Фіналісти конкурсу виконували практичне завдання: за обмежений час їм потрібно було здійснити всі необхідні операції для встановлення сучасного підвісного унітазу. Роботу оцінювало професійне журі.

Переможцями Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності стали молоді фахівці з Одеського центру професійно-технічної освіти Андрій Кудрявцев та Володимир Махмудов.

Друге місце вибороли Максим Бобчинець і Тарас Новік із Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту. Третє місце посіли вихованці Броварського професійного ліцею Олександр Коверник та Артем Макарчук.

Переможці конкурсу отримали дипломи та можливість пройти стажування у лідерів галузі. Андрій та Володимир, котрі обійняли перше місце, кажуть, що планують далі навчатися та працювати за фахом. Хлопці переконані: сантехнік, який знається на сучасній техніці, завжди знайде собі гідну роботу.

Із важливою подією учасників конкурсу привітав Голова Наглядової ради українсько-швейцарського проекту, заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей. Він подякував від імені Уряду всім партнерам за допомогу в розвитку цієї галузі. Також заступник міністра зазначив, що подібні центри уже створено в усіх областях України. 

Фіналістів привітав заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Віктор Шуткевич: «Для швейцарського уряду – це перший спільний із Україною проект державно-приватного партнерства у сфері професійно-технічної освіти, який фінансується  спільно зі швейцарським бізнесом у співпраці з Міносвіти України. Цей проект – чудова можливість для українських коледжів вийти на новий рівень. Завдяки сучасному обладнанню та зміненим програмам навчальні заклади тепер зможуть готувати конкурентоспроможних фахівців».

На доцільності проекту наголосив голова журі Конкурсу, Генеральний директор ТОВ «Геберіт Трейдінг» Олексій Раков: «Актуальність проекту обумовлена передусім браком кваліфікованих сантехників, які можуть працювати із сучасним обладнанням і матимуть попит на ринку праці. Переучувати сантехників менш ефективно, ніж одразу готувати висококласних фахівців. Швейцарський уряд підтримав українську ініціативу і виділив чималі кошти для відкриття подібних центрів у шести містах України. Відтепер ці новітні центри демонструють свій перший результат – представляють на конкурс найкращих учнів».

Впродовж 2016-2017 років Міністерство освіти і науки України використовує розроблену проектом модель навчально-практичного центру для підготовки сучасних фахівців для переоснащення 19 професійно-технічних навчальних закладів із усієї України за кошти державного бюджету. Про досягнення проекту зауважив виконавчий директор Ресурсного центру ГУРТ Богдан Маслич: «У рамках проекту нам вдалося створити модель навчально-практичного центру, оновити навчальну програму та підготувати навчальні матеріали, які оцінила і взяла на озброєння держава. Це результат, про який можна було мріяти: проект істотно впливає на реформування професійно-технічної освіти в Україні».

Всі охочі мали змогу спостерігати за перебігом конкурсу онлайн. Відеозапис доступний для перегляду нижче.

Контакти

Коментарі

Іван Болокан   2503 дні тому   #  

https://www.facebook.com/groups/1095950533817277/

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.