bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Судова реформа: Громадська рада доброчесності вийшла з процесу кваліфікаційного оцінювання суддів
04.04.2018

26 березня 2018 року Громадська рада доброчесності офіційно заявила про свій вихід з процесу кваліфікаційного оцінювання суддів. За словами представників ГРД, це рішення спричинене неналежною роботою Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Громадська рада доброчесності (ГРД) створена з метою сприяння Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) у встановленні відповідності судді (кандидата на посаду судді) критеріям професійної етики та доброчесності. Членами Громадської ради доброчесності можуть бути представники правозахисних громадських об'єднань, науковці-правники, адвокати, журналісти, які призначаються зборами представників громадських об'єднань строком на два роки.

«Основним завданням кваліфікаційного оцінювання в рамках судової реформи було очищення судової системи від негідних суддів (суддів, які ухвалювали рішення проти учасників Майдану та інші очевидно свавільні рішення, які не можуть пояснити джерела походження своїх статків). Той процес, який зараз розпочала Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС), не є ретельним та належним оцінюванням, оскільки відбувається в конвеєрному форматі – співбесіда із суддею триває в середньому 10 хвилин, а до кінця 2018 року ВККС планує завершити оцінювання 5600 суддів. Для порівняння – співбесіди із 380 кандидатами до Верховного Суду минулого року тривали 4 місяці, цьогоріч за такий же проміжок часу планують проспівбесідувати 2800 суддів.

Крім того, ВККС подбала, аби ГРД не змогла перешкодити цьому «конвеєру» - в порушення Конституції України визначила вимоги до роботи ГРД та встановила, що відхилятиме усі висновки ГРД, які були надіслані до ВККС в порушення цих вимог. Разом з тим, ВККС амністувала суддів Майдану – внесла в положення, за яким проводить оцінювання, норму про те, що ігноруватиме висновки ГРД щодо суддів Майдану, якщо таких суддів не було притягнуто до відповідальності за їхні рішення. До слова, 85% суддів Майдану (близько 300) уникли відповідальності, в тому числі завдяки попереднім рішенням ВККС», - прокоментувала співкоординаторка Громадської ради доброчесності Галина Чижик.

У свою чергу Вища кваліфікаційна комісія суддів опублікувала на своєму сайті повідомлення із закликом до продовження співпраці та дотримання  встановлених вимог:

«Громадська рада доброчесності здійснює важливу функцію у процесі оцінювання суддівського корпусу країни. Комісія пропонує ГРД продовжувати виконання своїх обов’язків та зважати на прості правила оформлення документів – це сприятиме реальній допомозі у перезавантаженні суддівського корпусу.

...

Однак ГРД відмовилась виконувати приписи Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України стосовно документів, які надсилаються до Комісії, та оголосила про припинення своєї участі у кваліфікаційному оцінюванні.

...

У зв’язку із зазначеним ВККСУ пропонує Громадській раді доброчесності виконувати покладені на неї законом обов’язки та сприяти оцінюванню суддів шляхом надання ґрунтовних, належним чином оформлених висновків та інформації стосовно суддів України. Для усунення недоліків вже поданих документів ВККСУ надала ГРД додаткові 10 робочих днів.

...

Під час проведення співбесід ВККСУ була змушена перенести співбесіди із 17 суддями через невідповідність поданих ГРД висновків Регламенту ВККСУ, що передбачає прості правила:

  • подавати інформацію та висновки завчасно (за 10 днів до початку співбесіди);
  • підписувати документи, що подаються ГРД (всіма членами ГРД, які брали участь у їх ухваленні);
  • надавати можливість суддям пояснити виявлені ГРД факти (рекомендації та звіти КРЄС №17, Ради Європи, БДІПЛ/ОБСЄ щодо права судді на відповідь)».

Однак попри вихід з процесу кваліфікаційного оцінювання, оцінка суддів на предмет доброчесності з боку ГРД не припиняється.

«Розуміючи, що оцінювання за таких умов буде фікцією, про яку влада звітуватиме як про успішне завершення судової реформи за участі громадськості, члени ГРД вирішили не легітимізувати своєю участю такий процес. Наразі ми доносимо нашу позицію до українських та міжнародних партнерів, і готові сідати за стіл переговорів із представниками влади», - додала Галина Чижик.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України, попри заяви ГРД, продовжила співбесіди із суддями.

«Комісія готова до переговорів з ГРД в будь-який час та в будь-якому форматі», - прокоментував ситуацію Голова Вищої Кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков.

Посольство Сполучених Штатів Америки у Твіттері заявило, що  спільна робота Вищої кваліфікаційної комісії суддів та ГРД є обов’язковою умовою успішної судової реформи.

Нагадаємо, що це вже не перший випадок протистояння між ГРД та ВККС. У листопаді 2017 р. Громадська рада доброчесності заявляла, що думка громадськості не була врахована при призначенні судів Верховного суду.

Створення ГРД мало сприяти відновлення довіри до судової влади та налагодженню взаємодії ОГС із органами державної влади у сфері протидії корупції. Однак, як свідчить ситуація навколо оцінювання суддів, взаємодія ВККС та ГРД (котра є посередником між державою та громадянським суспільством) ще не є оптимальною.

Контакти

Коментарі

Андрій Марків   2204 дні тому   #  

Шановна, Громадська рада доброчасності, як Ви смієте перешкаджати владі імітувати реформи, їм це і так останнім часом тяжко вдається:)

  •   Пiдписатися на новi
Лариса Заливна   2203 дні тому   #  

Пропронуємо засідання ВККС вести у відкритому режимі онлайн на широко доступному телеканалі. Пропронуємо ГРД відхилити всі результати співбесід з претендетами-суддями, а Президенту - не затверджувати суддів без підписів членів ГРД. Пропонуємо вести відеозаписи без скорочень і виставляти їх в інтернеті для ознайомлення зацікавлених громадян, особливо з тих місцевостей, жде ці суддіпрацювали. Тих суддів, що засуджували учасників Майдану - дискваліфікувати А взагалі, реформа має включати виборність суддів, їх ротацію через кожні 5 років, інститут судових засідателів.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.