bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Успішні приклади волонтерства на селі: як члени громад змогли об’єднатися задля спільної справи
18.11.2015

У межах Місяця волонтерства ГУРТ вирішив розповісти про те, як у невеликих населених пунктах силами громади організовуються культурно-освітні та навчальні заходи і як люди там творять зміни, не чекаючи сторонньої допомоги. У межах проекту Ресурсного центру ГУРТ «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп у реалізації культурних прав: багатство у різноманітті» (2011-2014 рр.) громади-учасниці мали змогу реалізувати свої перші волонтерські проекти.

Володимир Тягнібедін, с. Дружня, відновлення набережної у центрі села:

- Із самого початку створення громадської організації «Джерело надії» та впровадження першої ініціативи односельчани не дуже активно долучалися до нашої діяльності. Проте, коли ми довели першу справу до кінця, а саме – облаштували центральну частину села, – наступним кроком став збір коштів для місцевих учасників АТО. Люди одразу ж почали допомагати, чим могли. Майже одночасно із цим у нас виникла ідея відкрити дитячий садочок. Колишнє приміщення садочка було у приватній власності, роздане на паї і майже розкрадене. Його треба було викупити і зробити там ремонт. Після того, як члени сільської громади побачили зміни, здійснені власноруч їхніми односельчанами, вони із завзятістю долучилися до відновлення садочка і збору коштів для цієї мети. Результат – 14 жовтня ми відкрили садочок у нашому селі! Це одним з позитивних прикладів залучення громади до волонтерства, а ще – згуртована громада й активні відгуки на волонтерські ініціативи щодо змін у селі. 

Ростислав Скуратівський, смт. Бородянка, створення зони відпочинку в оновленому парку:

- З урахуванням успішності проектів впродовж трьох років на базі нашої громадської організації «Нова хвиля» утворилося багато нових ГО, які почали займатися волонтерською діяльністю різних напрямків. Ми до сьогодні тісно співпрацюємо з ними. Якщо ж говорити про зміни, то коли ми створювали нашу організацію, вона була чи не першою громадською ініціативою, яка займалася втіленням проектів за допомогою волонтерів, у районі. На сьогодні їх близько десяти.

На початку нашої діяльності було важко мобілізувати людей для участі в різних заходах і проектах. Сьогодні волонтерство – популярне явище, і ми легко збираємо людей, долучаючи їх до різних ініціатив.

Юрій Юхименко, с. Фурси, культурно-екологічна діяльність:

- У членів громади з’явилося розуміння, як реалізовувати суспільно важливі проекти, оскільки громада не мала досвіду впровадження таких ініціатив, зазвичай  усі сподівалися на владу. Часто деякі питання вирішувалися перед виборами та з розрахунком на районний бюджет. Після реалізації першого проекту громада зрозуміла, що кошти є поза межами бюджетів, їх варто лише вміти залучати, а отже, можна розраховувати не лише на владу.

Після цього ми реалізували наступний проект – замінили всі вікна у школі, утепливши її. З грудня 2014 по березень 2015 року втілили грантовий проект «Молодіжна школа журналістики» за програмою «Перший крок до успіху». У його межах 15 представників семи навчальних закладів Білої Церкви пройшли професійне навчання. Влітку цього року реалізували проект «Літній мобільний табір дозвілля «А у нас у дворі». Внаслідок цього в громаді з’явилися лідери, люди зрозуміли, що проблеми – це поштовх до виконання завдань. У нас є вмотивовані, мобілізовані особистості, які готові змінювати світ навколо.

Олександр Чава, с. Велика Березянка, перетворення бібліотеки на центр культурного розвитку:

- Громада зрозуміла, що за допомогою згуртованості сил можна робити як маленькі зміни у громаді, так і здійснювати вагомі проекти.  У Великій Березянці бібліотека зі звичайної читальні стала центром культурного розвитку громади. Крига у напрямку культурного розвитку села скресла. Вдалий початок надихнув на подальші звершення. Учасники пишаються власними досягненнями, а за «першопрохідцями» потягнулися й інші, навіть ті, хто одразу не виявляв жодної активності. Тож у громаді вже зріють ідеї наступних проектів, а звичайна сільська бібліотека здобула в очах місцевих значно вищий статус і стала ефективним майданчиком для спілкування. Багато людей і до цього займалися волонтерством, але самі не знали, що їхня діяльність так називається. Після реалізації проектів громада згуртувалася і частіше відгукується на ініціативи.

Парасковія Кирпель, с. Новий Корогод, забезпечення дозвілля дітей:

- Громада розробила проект «Новокорогодський вернісаж». Дорослі згуртувалися задля забезпечення дозвілля дітей. Власними руками подарували малечі спортивно-ігровий майданчик, що, по суті, став місцем для спілкування різних поколінь.

Громада зрозуміла, що можна своїми силами щось зробити для села, працювати на благо суспільства на волонтерських засадах, допомагаючи собі і своїм односельчанам, і робити це із задоволенням. Жителі села об’єдналися для здійснення ініціатив та впровадження змін.

Галина Бабич, смт. Іванків, навчальні гуртки для національних меншин та вразливих категорій:

- Волонтерство – це поштовх до самоорганізації, втілення проектів, вирішення проблем самостійно. За допомогою волонтерства відбулося зближення громади і місцевої влади. Голова села проявляв зацікавленість у реалізації волонтерських та громадських ініціатив, всіляко сприяючи їм. Успішним прикладом нашої взаємодії став проект «Навчальні гуртки для національних меншин та вразливих категорій», завдяки якому відбулися реальні зміни.  

Спочатку слово «волонтер» громада сприймала не зовсім звично. Але були люди, які хотіли щось робити. Поняття волонтерства змінило ставлення громади до того, що не все має робитися за гроші. Тож  у нас динамічно зростає кількість бажаючих волонтерувати.

Юлія Безнощенко, с. Сукачі, творчі майстерні на свіжому повітрі:

- Коли наша громадська організація взялася за першу ініціативу, а саме – за облаштування куточку для відпочинку, – долучилися не тільки жителі села, а й ті, хто не мав до нього безпосереднього стосунку. Після цього волонтери, залучені до нашої ініціативи, продукували нові ідеї та проекти, які з часом вдало реалізовували. Громада  змінила ставлення до волонтерської роботи, бо зміни у громаді – це і є винагорода!

Проект «Рівні можливості для національних меншин та вразливих груп в реалізації культурних прав: багатство у різноманітті» (2011-2014 рр.), що впроваджувався Ресурсним центром ГУРТ (Україна) у партнерстві з Фондом громадянського суспільства та партнерства (Вірменія) і Центром розвитку НУО (Вірменія) за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах програми «Культура» та спрямований на розвиток культурного різноманіття й підтримку культур національних меншин через посилення спроможності органів місцевого самоврядування та державної влади, ОГС, керівників культурних установ у місцевих громадах України та Вірменії.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.