bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Можливості для людей поважного віку: пожиттєва освіта, гуртки, волонтерування
23.02.2015

Ще декілька років тому отримати додаткову освіту для людини поважного віку в Україні було майже неможливо. Але останнім часом почали з'являтися різноманітні заклади та пропозиції, які дозволяють пенсіонерам провести час із користю, навчитися новому й не зупинятися на досягнутому. ГУРТ підготував підбірку можливостей для літніх людей, завдяки яким можна зберегти соціальну та інтелектуальну активність.

Університети третього віку

«Університет третього віку» – це не вищий навчальний заклад у традиційному розумінні цього слова. У ньому вам не видадуть студентських квитків та не знадобиться складати вступних іспитів, успішність також не перевіряється. При цьому роль викладача досить специфічна, оскільки він виступає більше консультантом, наставником, посередником і організатором. Резюмуючи, «університет третього віку» – освітня організація для людей передпенсійного, пенсійного віку та людей із інвалідністю, що об’єднує осіб у групи відповідно до інтересів та дає можливість поділитися власним досвідом, знаннями та вміннями. Навчання у поважному віці носить не стільки освітній, скільки соціальний характер.

У багатьох містах України функціонують подібні заклади. Навчання там безкоштовне або за досить символічну платню. Для запису в «університет» потрібні паспорт, ідентифікаційний код і пенсійне посвідчення. У кінці курсу всі слухачі отримують сертифікат про завершення. Викладачами виступають соціальні педагоги, волонтери, студенти та всі, хто хоче долучитися до європейської системи «пожиттєвої освіти». Під час окремих занять із слухачами спілкуються вчителі, лікарі, представники державних і громадських організацій, усі, хто виявляє бажання та є фахівцями у питаннях, що цікавлять пенсіонерів.

Напрямки навчання також незвичні й покликані сприяти здоровому способу життя та урізноманітнювати дозвілля. Наприклад, у Сумах усі бажаючі можуть обрати один із восьми факультетів: «Культури і мистецтва», «Основ медицини та здорового способу життя», «Правових знань», «Сучасних технологій», «Геронтопсихології», «Садівництва та городництва», «Народознавства та фольклору» та «Групу здоров’я». У Черкасах літні люди опановують як творчі професії, на кшталт танців, дизайну, так і серйозніші – правознавство й комп’ютерна грамотність. У трьох подібних університетах на Рівненщині найцікавіші факультети – «Мистецький», «Інформаційних технологій» та «Здоров'я».

Прикарпаття також не відстає від загальноукраїнської тенденції: Калуський районний територіальний центр соціального обслуговування запровадив соціально-педагогічну послугу «Університет третього віку». У ньому діють три факультети: юридичний, психології та здорового способу життя. До вибору тем занять активно долучаються і самі підопічні. Виїзна група, до складу якої входять працівники відділення соціально-побутової адаптації та інші фахівці, виїжджає кожного тижня в село згідно з затвердженим графіком.

Такого роду заклад відкрили і при Карітасі Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ. В цьому «університеті третього віку» працює 8 факультетів, а саме: факультет інформаційних технологій; факультет правової грамотності; факультет здоров’я; факультет іноземних мов; факультет психологічних знань; факультет культурно-дозвіллєвої діяльності та рукоділля; факультет краєзнавства і факультет катехитичних знань. Кожен курс має певну програму навчання і розрахований на період часу від трьох до шести місяців.

У столиці «університети третього віку» функціонують практично у кожному районі. Найдавніший столичний «внз для літніх людей» відкрився ще у 2009 р. Зараз у ньому існують 10 факультетів: здорового способу життя, психології, права, краєзнавства, прикладного мистецтва, хорового співу, літературно-художній факультет, філологічний, інформаційних технологій та бального танцю. В університеті навчаються більше 3 тис. студентів, він має п’ять філіалів. Форми навчання різноманітні: лекційні та практичні заняття, фізичні вправи, гуртки, екскурсії, подорожі та концерти. Заняття проводяться в групах до 50 слухачів, раз на тиждень по 1,5 години.

Гуртки та освітні курси

Якщо ви не маєте бажання відвідувати щось за розкладом та бути прив’язаним до програми, обирайте творчий гурток або освітні курси. У Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І. П. Котляревського безкоштовно можна пройти курс вивчення англійської мови. Запровадили його у відділі літератури іноземними мовами. Заняття абсолютно безкоштовні, проводяться 2 рази на тиждень.

В управлінні Пенсійного фонду України у Немирові запроваджено принципово нову схему обслуговування громадян – Школу майбутнього пенсіонера. Його мета – забезпечення комплексного консультування майбутніх пенсіонерів, що дає можливість адаптуватися до нового статусу і заздалегідь підготувати документи.

У Вінниці розпочав роботу гурток художньої фотографії для пенсіонерів. Гуртківців навчають мистецтву фотографії, а також їх обробленню на комп’ютері у різних програмах. Заняття проходять двічі на тиждень тривалістю по 1 год. 20 хв.

Волонтерство

Якщо вам небайдужа доля країни, ви можете присвятити частину свого часу волонтерській діяльності. Найстаршому волонтеру, жителю Дніпропетровська та полковнику запасу, зв'язківцеві Миколі Осташевському – 92 роки. Він виявив готовність консультувати військових, здавав кров, віддав свою пенсію на покупку бронежилета.

Впродовж декілька років при первинних ветеранських організаціях м. Оржича працюють волонтери-пенсіонери, які вивчають становище ветеранів своєї організації і складають списки тих, хто першочергово потребує допомоги. На рахунку волонтерів багато добрих справ: надання матеріальної підтримки, організація благодійних обідів з допомогою спонсорів, догляд за хворими, морально-психологічна підтримка, організація клубів з різною тематикою занять, що дає можливість одиноким спілкуватися, допомагати один одному, попереджувати соціальну ізоляцію.

Джерело фото

Контакти

Коментарі

Наталя Шумник Кучак   3342 дні тому   #  

Пошана до людей поважного віку - це ознака одужання українського суспільства. Спасибі ГУРТу за таку роботу))

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Полякова   3342 дні тому   #  

Дякуємо, Наталю! :)

  •   Пiдписатися на новi
Ганна Низькодубова   3340 днів тому   #  

У нас також працює клуб для літніх людей - гуртки різні: від образотворчого мистецтва до городництва. Була навіть лікувальна фізкультура до війни. (Луганськ).

  •   Пiдписатися на новi
Ганна Низькодубова   3340 днів тому   #  

І компютерні курси були до червня минулого року. зараз поки не проводимо

  •   Пiдписатися на новi
Вячеслав Довбенко   2334 дні тому   #  

А де ж можливості?

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.