bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Думка громадськості: від кого залежить вихід України з кризи
30.06.2014

        Cьогоднішня ситуація в Україні змушує кожного замислитися і відповісти на питання як знайти вихід із кризової ситуації, що склалась. Протягом місяця читачі ГУРТа відповідали на запитання "хто може допомогти Україні вийти з кризи". Результати виявились наступними:
 
Як бачимо, більшість читачів вважають, що вирішення проблем України залежить від кожного з нас. Також ми звернулись за коментарем до громадських активістів, представників громадських організацій та місцевої влади і запитали їх, чи погоджуються вони з такими результатами опитування та як бачать вирішення кризової ситуації в Україні.
       
Ганна Гопко,  координатор ініціативи "Реанімаційний пакет реформ":
       
 
 
-  Для того, щоб вийти з кризи потрібно спочатку провести ключові реформи. Це і судові реформи, і адміністративні. Тобто, першочергове завдання держави -  це сприятливе  законодавство. Децентралізація влади і боротьба з корупцією - це одні із самих найважливіших напрямків. Але все це не можливо без контролю з боку громадян держави.
 
Повинен бути збільшений громадський контроль за діями  влади, за тим, щоб гроші використовували за цільовим призначенням. Тобто, повинен бути створений ефективний механізм контролю за цільовим використанням грошей з боку громадян. Держава повинна сприяти створенню центрів громадського контролю. У нас є такі центри, але їх дуже мало. Наприклад, такий як Центр протидії корупції. Такі центри повинні постійно збільшуватись і удосконалюватись. Тому,  громадяни можуть сприяти виходу з кризи безпосереднім  контролем за використання грошей, створюючи для цього відповідні центри. А держава провинна створювати для цього всі необхідні умови.
 
Віктор Трухан, селищний голова Бородянки
 
 
- Ми всі повинні об’єднатися, а не тягнути в різні сторони як лебідь, рак і щука. Ми самі собі створюємо такі  умови і поки не зрозуміємо, що нам робити, то ніхто  не допоможе: ні Європа, ні Росія.

Люди очікують, що вони прийдуть до голови селищної ради і він повирішує всі їх питання. Повноважень у місцевих органів немає взагалі. Голова не впливає ні на міліцію, ні на санстанцію, ні на прокуратуру, ні на освіту, ні на медицину. Від влади залишилася одна абревіатура. Зараз ми багато  зустрічаємося з людьми,  ми хочемо, щоб  вони переводили самі свої будинки на індивідуальна опалення. Ми пропагуємо і заохочуємо, щоб вони самі займалися цим, самоорганізовувалися. Влада допоможе, але лише в тому випадку, коли люди почнуть активно працювати самі спочатку.
 
На зібраннях я помітив одну закономірність  -  коли людину починають інформувати, а не примушувати, вона активізується і сама починає запитувати. В нас в Бородняці наприклад, самоорганізовуються власники будинків. Система дуже бюрократична, і щось зробити -  титанічна праця. Проте, люди це проходять, організовуються і усвідомлюють, що можуть зробити щось самі, без допомоги.  Не потрібно шукати  винуватців, потрібно робити самим.
 
Наталя Гнатюк, президент Фонду Сталого Розвитку «Стара Волинь»
 
 
-  Ніхто нам не  допоможе, окрім нас самих. Насамперед потрібно відмовитися від  агресії, навчитися домовлятися. Кожен має знайти для себе оптимальне рішення. Наша організація займається просвітницькою діяльністю: культура, громадські організації, екологія, саморозвиток. Я була на семінарі стосовно екотуризму  і сталого розвитку в країнах Причорномор’я. Те, що я там побачила, дуже перекликається з тим, що зараз відбувається в Україні. Кожна країна має перейти від цей перехід від державних зажимів до народовладдя. Жити своїм життям, а не життям держави. В кожній він проходить по своєму: агресивно чи більш спокійно. Головне в цій ситуації кожному громадянину діяти свідомо: розуміти, що і навіщо ти робиш.
 
 
Олег Міхальов, агентство стійкого розвитку Луганського регіону
 
 
-  Україна повинна сама розібратися зі своїми проблемами.  В  крайньому випадку, якщо не  буде знайдено шлях вирішення,  тоді потрібно буде звернутися за допомогою  з-за кордону, НАТО, залучати миротворчі сили Євросоюзу, ООН, навіть Росії. Але це в крайньому випадку. На  даний момент наша організація займається моніторингом об’єктів, які були зруйновані. Проводиться збір інформації у якому стані знаходиться територія Луганської, Донецької областей. Громадські організації мають зараз направити свою діяльність  на організацію волонтерів, збір коштів для біженців, поранених. Медична допомога зараз дуже потрібна. Одна людина не може зробити нічого, проте, якщо люди об’єднаються, організуються, то зможуть домогтися свого. В першу чергу необхідно підтримувати владу країни, її ініціативи, не перешкоджати і не бути терористами.
 
Володимир Парасюк, активіст Євромайдану
 
 
-  Люди повинні сподіватися лише самі на себе, влада не буде опікуватися  людьми.  Потрібно, щоб люди самі організовувалися. Не подобається прокурор  - пішли і домоглися його зняття.  Потрібно  контролювати владу, дивитися, якщо вони нічого не зробили за рік, значить необхідно міняти. Потрібно викорінити корупцію.
 
Якщо люди на Майдані не знають, що робити, то нехай краще розходяться додому. Вони говорять, що вони щось контролюють, проте ніякого контролю немає. У нас купа проблем: купа зрадників, купа генералів і міністерств, які нічого не роблять. Треба цим цікавитися, проводити мітинги, протести, проте ніхто нічого не робить. До влади потрібно допускати перспективну молодь, а цього не відбувається. Зараз в країні війна, але після її закінчення теперішня влада точно не буде на своєму  місці.
 
Має змінюватися людська свідомість. Коли людина приходить голосувати – потрібно думати, кого обираєш, а не жалітися потім на результат. І не правда, що немає кого обирати, потрібно більше цікавитися.
 
А як вважаєте Ви, від кого залежить вихід України з кризової ситуації?  Діліться своїми думками у коментарях!
 
Підготували: Вікторія Хренова, Соломія Мардарович

Контакти

Коментарі

Геннадій Толстих   3583 дні тому   #  

Выход из кризиса и дальнейший рост экономики, уровня жизни людей зависит в первую очередь от экономической системы, а уже потом от самих людей, в основном которые находятся у власти и управляют предприятием, городом, страной. Сегодня система прогнила до основания и ее необходимо менять на новую, инновационную, например, Третью солидарную модель экономики.

  •   Пiдписатися на новi
Сумщенко Ірина   3582 дні тому   #  

Поддерживаю Геннадия.Добавить могу - только пожеланием изменения законодательной базы под новую модель экономики.Особо строго относиться к сепаратистам, террористам- перенять лучший опыт других стран в этом направлении.А еще считаю очень важным с целью безопасности нашего государства рассмотреть все возможные средства защиты от заведомо ложного информационного влияния соседних государств.И нелишне усилить ответственность журналистов за создание или пособничество созданию критических ситуаций в обществе; неоказание помощи людям, терпящих в момент съемки фото или видео физическое насилие или несчастный случай.Когда парня в метро харьковском избивали- снимало человек 20, но никто не оказал ему помощи- кадры "ловили"..За подобное надо отвечать по закону.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    3583 дні тому   #  

Правильні речі говорять згадані особи. Але щось я не побачив серед варіантів один, який вважаю ключовим - від олігархів і політичних еліт, які між собою домовляться найближчий час не обкрадати свою країну. Так і згадується Петро Бампер з своїм новорічним зверненням

  •   Пiдписатися на новi
Віктор Оліфіров   3582 дні тому   #  

А якої кризи - економічної, воєнної, "політичної", культурологічної, моральної - якої з них чи ще якоїсь?
Найголовнішим має бути і для влади, і для суспільства створення дієвих форм, методів, варіантів співпраці, взаємодії влади і громад, а також контролю громадами властей.
Один з інструментів я вже вкотре пропоную:
створити портал (сайт) з трьома розділами% Накази владі; подяка владі за зроблене; фіксація всіх наявних зафіксованих порушень людьми влади законів.
Вертикаль сайта - територіально-адміністративна - від селища до району, обласного центра і аж до столиці з її районами. Можуть бути й інші розділи, але ці - головні.
Модераторами - тими, хто паперовий чи електронний текст буде розміщувати в свій розділ сайта - можуть стати волонтери, власне, як і розробниками такого інструмента, тим паче, що кілька подібних сайтів з іншим чи навіть схожим наповненням вже створені. І це - не справа держави, на це непотрібно тратити жодної копійки, чи як варіант, якісь незначні волонтерами зібрані кошти розробникам порталу.
А щодо того, хто наведе лад в державі, вже писав:
Сонет 2850

Узнать цікаво правдоньку жорстоку?!
Геть всім на Україну наплювать!
Крім патріотів… Вміє махлювать
Поняттями душитель кровотоку!..

Вже захопив він керченську протоку
І Крим, команду давши убивать!..
Там миротворцям, певне, не бувать
З країн, що ждуть Південного Потоку,

Щоб зберегти тепло своїх осель!..
Обіцянок підмоги карусель
Ще крутиться всесвітня, а Росія

Щоденно нахабніє, мов осел…
Яку угоду нам надав Брюссель?!
Для нас то – шаль, для світу – чудасія?!

21.03.2014 р.
Сонет 2881

Ще скільки будуть урки, терористи
Хист тренувати на людських смертях?!
Кістки і череп – їх єдиний стяг?!
Вони готові горло перегризти

За куш, що бізнесмени-аферисти
Їм обіцяють!.. У людських життях
Допіру доста ницості й звитяг!..
Звідкіль в наш край бредуть авантюристи

Зі зброєю погратись у війну?!
Навряд чи хто докаже їх вину –
Замовники їх знатні і багаті!..

Багацько в Україні бур’яну!..
Чим просвітлити голову дурну
Заброди, що товчеться в рідній хаті?!

25.06.2014 р.
Сонет 2882

Йшли на Вкраїну з Заходу, зі Сходу
Загарбники, насильники – чужі…
Що їм потрібно? Землі? Бариші?
Готуються ретельно до походу,

Правителям – не Небу – на догоду,
Хто їм вправляють в мізки міражі…
Стріляють в українців інгуші,
Чеченці, росіяни – для доходу

Чийого?! Хто убивцям платить мзду?!
Який правитель в край завів біду?!
У пошуках далеко не ходити:

Є президенти в чорнім цім ряду,
Є мільйонери, що цькують орду,
Та в душах і в ділах вони – бандити!

2.07.2014 р.

  •   Пiдписатися на новi
Анатолій Войтко   3582 дні тому   #  

Якщо зібрати в одну силу тих, хто щиро хоче подолати кризу, не за рахунок гноблених, то її подолати неважко. Шляхи подолання наразі можливі різні, краще їх застосувати комплексно, але проти стоїть сила гнобителів, які єдині в тім, що без гноблення не хочуть жити.
На жаль, цього висновку, в опитуваннях Гурт не отримав.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.