bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Просто про складне: як визначається валютний курс?
19.05.2014

Події кількох останніх місяців значно вплинули на купівельну спроможність та фінансовий стан українців. Не останню роль в цьому процесі зіграло різке зростання іноземних валют відносно гривні. І хоча уся Україна слідкує зараз за стрибками гривні, не так багато людей, що працюють за межами банківської сфери, дійсно розуміють, як визначається валютний курс і що на нього впливає. Ми спробували розібратися в цьому питанні і пояснити складні речі простими словами.

 

Що таке валютний курс?

Валютний курс, тобто, визначена ціна грошової одиниці однієї країни відносно одиниць іншої, може визначатися двома способами. В закритих і жорстко керованих країнах обмінний курс встановлюється тільки урядом. Продавати за іншою вартістю не можна. Стежити за цим легко, адже валюту можна купити тільки у держави. Зрозуміло, ціна там не дуже справедлива. Тому зазвичай процвітають підпільні обмінники з більш ринковим ціноутворенням.

Буває, що фіксований курс встановлюється у вільних державах. Справа в тому, що, встановлюючи фіксований курс, держава зобов'язується його підтримувати. А значить витрачати на це фінансові ресурси. І коли ситуація в країні ускладнюється (а ускладнюється вона майже завжди, так як такі експерименти проводять держави, що розвиваються), то зростає і навантаження на бюджет. 

У світі ж в цілому найбільш поширений керований плаваючий курс. Це означає, що курс валюти в цілому вільний. Ціна на неї регулюється попитом і пропозицією. Якщо планеті потрібні долари, щоб купити американських товарів, значить банки купують долари, щоб поповнити свої запаси. Зростає попит на американські товари, а отже зростає попит на долар, а отже, зростає його ціна. Падає попит на товари, падає і долар. 

Але якщо попит на валюту йде вниз, бізнес починає хвилюватися і зникає стабільність. Щоб згладити наслідки держава вживає валютні інтервенції, тобто масову скупку або продаж валюти. Подібним чином в Україні вдавалося довгий час підтримувати курс долара на відмітці у 8 гривень, хоча реальний курс вже був значно вищим. Досягати подібної стабільності вдавалося за рахунок витрачання золотовалютних резерві, зменшення яких є серед причин теперішньої складної економічної ситуації в країні. Сьогодні керівництво Нацбанку відмовилось від фіксування ціни долара і прив’язує офіційний курс до ринкових механізмів. 

Валютні курси змінюються щодня під впливом макроекономічних чинників. У середньому Національний банк України встановлює курси близько 25 грошових одиниць. Курси долара і євро визначаються на основі цін внутрішнього міжбанківського валютного ринку за всіма поточними операціями «долар - гривня» і «євро - гривня». Вартість інших грошових одиниць вираховується по крос-курсу: на основі співвідношення між курсами двох валют (наприклад, гривні і шведської крони), яке витікає з їх курсу стосовно до третьої валюти (як правило, до долара США).

Визначений Національним банком курс діє весь день. Інші банки встановлюють свої курси, орієнтуючись на нього. Зазвичай вони продають іноземну валюту дорожче, а купують дешевше.

Що впливає на рівень валютного курсу?

Валютний курс - один з ключових ринкових регуляторів національних економік. Якщо внутрішня економіка стає менш ефективною, експорт вироблених у ній товарів і послуг скорочується, і слідом за скороченням валютної виручки знецінюється національна валюта. Це веде до здешевлення витрат на вироблені в країні товари і, відповідно, відновлення втрачених позицій місцевих виробників при експорті товарів і послуг. Країни, які проводять агресивну промислову політику, часто навмисне занижують курс національної валюти для стимулювання експортної експансії національних виробників.

Курс плаваючої грошової одиниці може коливатися через безліч факторів. Наприклад, на нього впливає процентна ставка, яку встановлює Національний банк. Коли процентна ставка підвищується, в країні відбувається подорожчання грошей, зниження ділової активності, падіння темпів інфляції і зміцнення місцевої грошової одиниці. А от зниження ставки приводить до того, що кредити, стають доступнішими, ділова активність зростає, інфляція збільшується, а національна валюта дешевшає.

Рівень експорту також впливає на курс. Якщо країна активно продає за кордон свої товари і сировину, її валюта дорожчає, а от під час експортної стагнації грошова одиниця починає повзти вниз». Важливим чинником формування валютного курсу є також рівень споживчої довіри до вітчизняних товарів. Якщо громадяни воліють купувати імпортні речі, іноземна валюта йде з країни, валюти країн-імпортерів дорожчають, а ціна національної грошової одиниці падає. З часом певною мірою це призводить до того, що люди виявляються вимушені вибирати вітчизняні товари, споживчий сектор економіки пожвавлюється, і на валютному ринку знову відзначається ріст.

Короткі спекулятивні стрибки валюти можуть бути спровоковані чим завгодно. Починаючи від заяв політиків і закінчуючи подіями на Сході. Але якщо для зростання або падіння курсу валюти немає реальних підстав, спекулятивні рухи можуть змінити його лише на короткий термін. Саме за рахунок спекуляцій та втрати довіри до національної валюти можна пояснити стрибки гривні в останны мысяцы, коли протягом кылькох дныв нацыональна грошова одиниця могла зростати ы падати на 10-15%. 

Підготував: Сашко Кульчицький

Ілюстрації: Павло Кучинський, Хав'єр Меделлін Пую

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ
  • https://gurt.org.ua/
  • (044) 296 1052
  • [email protected]

Коментарі

Юрій Марченко   3648 днів тому   #  

Незачот.
Спочатку автор пише: "в Україні вдавалося довгий час підтримувати курс долара на відмітці у 8 гривень, хоча реальний курс вже був значно вищим."
А потім: "Саме за рахунок спекуляцій та втрати довіри до національної валюти можна пояснити стрибки гривні в останны мысяцы"
Так зростання з 8,00 до 11,50 - це наближення до реального чи спекуляція?
І про термін "плаваючий" - в укрмові активні дієприкметники чужі, тому курс - гнучкий, вільний, нефіксований, ...

  •   Пiдписатися на новi
Кульчицький Олександр   3648 днів тому   #  

Під стрибками я більше мав на увазі ситуацію в середині квітня, коли долар раптово виріс до 13,5, а потім так само раптово впав до 11,5.
Щодо реального курсу - міністр економіки Шеремета місяць тому називав реальним курс у 10,5 (такий, яким він би був без впливу політичних чинників). Наскільки ця цифра актуальна сьогодні, сказати не можу.

  •   Пiдписатися на новi
Тарас Тарасів   3642 дні тому   #  

Дуже поверхньо як для повного розуміння
та в відриві від дієвих чинників

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.