bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як медійні громадські організації мають працювати під час виборів?
16.05.2014

ГУРТ продовжує рубрику, де користувачі можуть обмінюватися корисним практичним досвідом та знаходити відповіді на запитання, які цікавлять громадськість.

Цього разу, Вашого досвіду та коментарів потребує запитання від користувачів ГУРТа:

Як громадські організації, які працюють у сфері медіа та журналістики, мають діяти під час виборів?

Сьогодні, коли до виборів Президента залишаються лічені дні, діяльність журналістів та громадських організацій, які працюють у сфері захисту свободи слов є ключовою. Адже, забезпечення права на об’єктивну і збалансовану інформацію щодо програм та поглядів кандидатів, законність проведення виборів, недопущення фальсифікацій, захист прав кожної людини на вільне висловлення своїх думок - усе це, зокрема, і на плечах медійних громадських організацій.

Про те, як працювати громадським медіа-організаціям під час виборів, розповідає Ольга Шалайська, менеджер з розвитку Інституту масової інформації:

"Під час виборів медіа-організації працюють як своєрідні спостерігачі за дотриманням прав журналістів. І це важливо з двох причин: на виборчих дільницях, де порушуються права журналістів, фіксують значно більшу кількість інших порушень виборчого законодавства. Тому, привертаючи увагу до проблем журналістів, ми даємо сигнал громадськості та міжнародним спостерігачам, що щось негаразд на дільниці.

У день виборів та найближчу добу багато медіа-організацій відкривають "гарячі лінії" та надають оперативні консультації журналістам, права яких порушують суб'єкти виборів чи партійні "тітушки".
 
Зі свого боку Інститут масової інформації вже почав працювати у напрямку підготовки журналістів до роботи на виборах. Ми підготувати практичний посібник "Журналіст і вибори", у якому чітко показуємо права і обов'язки журналістів, а також даємо конкретні поради як поводити себе, щоб почуватися безпечно у піблічних місцях, як написати скаргу, якщо ви стали свідком порушень законодавства. Посібник вже доступний на сайті та буде розісланий регіональним представникам Інституту. Наприклад, рекомендуємо:
 
- зареєструватись офіційним спостерігачем від авторитетної громадської організації, яка займається спостереженням за виборчим процесом. Це дозволить вам розширити на практиці ваші можливості та ефективніше співпрацювати з експертами та мобільними спостережними групами;
 
-якщо трапилося так, що журналістові перешкоджають у проведенні фото- та відеозйомки (чи взагалі приймають рішення про позбавлення права бути присутнім на засіданні виборчої комісії) і він далі не може зафіксувати наявне правопорушення на дільниці, доцільно (крім написання скарг та звернення до суду) 
звернутися з проханням до присутніх на дільниці офіційних спостерігачів здійснити за журналіста фото- чи відеозйомку, бо Законом чітко передбачене право спостерігачів на здійснення таких дій;
 
-звернути увагу на Постанову ЦВК «Про Порядок ведення діловодства у виборчих комісіях та комісіях з референдумів», яка визначає правила документування діяльності та порядок роботи з документами, заявами, скаргами в ОВК та ДВК;
 
-дотримуватися правил особистої безпеки та не провокувати конфліктних ситуацій.
 
Повертаючись до громадських організацій, фактично, своєю діяльністю вони роблять журналіста сильнішим і більш захищеним. А під час екстремальних ситуацій, до яких можна зарахувати і вибори, відчуття журналістської солідарності є дуже важливим".
 
А які Ваші думки з  цього приводу? Чи можуть медійні громадські організації вплинути на перебіг виборів і забезпечити законність їх проведення? Діліться у коментарях!
 
Читайте також:

Контакти

  • Ресурсний центр ГУРТ
  •  https://gurt.org.ua
  • (044) 296 1052
  •  [email protected]

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.